Пт, 29.03.2024, 13:58
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2018 » Серпень » 6 » 06. 08. 2018 - Децентралізували, децентралізували та недодецентралізували: чи буде в Городку польська школа?
00:49
06. 08. 2018 - Децентралізували, децентралізували та недодецентралізували: чи буде в Городку польська школа?

Памятаєте, як все у Городку гарно починалося? Хочемо ОТГ, заявили керівники Городоцької міської ради минулоріч. І кинули клич сільським громадам об’єднуватися довкола Городка. І засукали рукави, і набрали накату, і об’їхали всі окраїни району, і обіцяли всього і доволі мешканцям Городоччини. Нарешті, таки схилили більшу частину голів і депутатського корпусу сільських рад на бік створення Городоцької об’єднаної територіальної громади. Наприкінці жовтня минулого року Городоцька ОТГ «зявилася на світ Божий».

Люди обрали мера та депутатський склад громади – і з величезними сподіваннями, що ось і все – ось і заживуть усі щасливо і «по-новому», почали чекати змін і довгожданого покращення «вже сьогодні».

Та обіцяних змін чомусь не відбувалося. Йшли дні – та від 29 жовтня до середини грудня, як кажуть, і «кіт не женився». «Громадчики» святкували довго «день народження громади». Потім - День місцевого самоврядування. Потім іще щось… Зрештою, так і до католицького Різдва плавно підійшли, і до Миколая.

«Помежи дощ» змушені були збиратися і  «утрясати» керівний штат та склад виконкому нового добровільного об’єднання громад, оформляти на законодавчо встановленому рівні своє «дітище».

Працювали розмірено. Не поспішали. Правда, наприкінці грудня керівництво та депутатський корпус Городоцької ОТГ були дещо вибиті із спокійної передноворічної колії, бо на плечі великим тягарем лягла передача їм з управління та з балансу району (відповідно до букви закону) бюджетних установ сфер культури та соціального захисту населення.

Упродовж новорічно-різдвяних свят, що пролетіли, як фанера над Парижем, теж якогось дива із змінами чи покращеннями не відбулося. Свято – воно і в Африці свято? Хто в свята працює? Хіба що коні…

Правда, «громадчиків» трохи турбував той прикрий факт, що керівництву ОТГ треба було вкрай, ще з першого січня 2019 року, «забрати на свої плечі» сферу освіти. Це ж бо – уже їх «коник»: і, обов’язок, і повноваження, і сфера діяльності. Треба сідлати - обкатувати і скакати.

Але, благо, керівники району та районної освіти – добрі: розуміли, що «грудна дитина», яка ще тільки-но народилася і навіть на ноги не зіп’ялася, має набратися розуму і сил – і продовжили на звернення-прохання Городоцького міського голови «нести на своїх плечах» освітянський тягар Городоцької громади, здійснюючи управління загальноосвітніми закладами, розташованими на території новосформованої Городоцької ОТГ - замість «громадчиків», впродовж першого кварталу 2018 року.

Із початку лютого появися у Городоцькій ОТГ міський відділ освіти та його новий очільник, котрий взявся за виконання своїх обов’язків. І керівники Городоцької РДА, райвідділу освіти та Городоцької районної ради почали готуватися до передачі керівникам громади їх закладів сфери освіти.

Втім, чим ближче до кінця березня, тим менше бажання було у Городоцької міської ради «забирати свою освіту». І керівництво громади знову звернулося до керівників району вдруге і почало слізно проситися продовжити термін утримання освіти – іще на квартал. Мовляв, не встигаємо, не готові, не можемо поки що «забрати» собі освіту. І тендери на продовження опалювального сезону ОТГ треба пройти – холодні погодні умови ж бо. Та й дітям довчитися до кінця навчального року в школах треба – і екзамени та тести здати, і атестати отримати. То й хай займається цим відділ освіти РДА. А вже в червні, коли закінчиться навчальний процес, ну точно «піде освіта»  «під крило» ОТГ. Переконали усіх знову. Маєте час до кінця червня, погодилися у РДА і райраді,  а далі – забирайте «свою освіту», приступайте до своїх повноважень і обов’язків, здійснюйте управління, забезпечуйте фінансуванням – ви ж мали це робити з 1 січня 2018 року відповідно до букви закону.

У червні надійшло, нарешті, до керівників району звернення-готовність від керівництва Городоцької ОТГ «приймати» в своє управління ЗОШ Городоцької ОТГ.

Івже  2 липня 2018 року сесія Городоцької районної ради прийняла відповідне рішення, яким «передала» одним махом, тобто єдиним пакетом документів, Городоцькій ОТГ повноваження щодо управління закладами сфери освіти – ЗОШ, що діють на території громади. А 3 липня сесія Городоцької міської ради проголосувала за рішення, яким «прийняла» заклади освіти в своє управління. 

І тоді ж не виникало ні в кого ніяких проблем. І тоді вже керівники району полегшено зітхнули – вимоги закону нарешті виконано.

Та зарано вони раділи. Пройшов лише …місяць – і як грім серед ясного неба: у порядку денному 8 сесії Городоцької міської ради від 3 серпня - питання щодо «повернення» у районну комунальну власність Городоцької ЗОШ з польською мовою навчання. Тобто - скасування рішення сесії від 3 липня 2018 року щодо вступу Городоцької міської ради до складу засновників школи з польською мовою навчання

Як виявляється, керівництво Городоцької міської ради та міського відділу освіти не може, не вміє, не хоче знайти спільної мови з освітянами і батьками польської школи і з польською спільнотою міста Городок: педагогічні працівники і батьки учнів Городоцької ЗОШ з польською мовою навчання безапеляційно наполягають, щоб у назві їхнього навчального закладу «Ліцей №3» «громадчики» зберегли їх рідне «з польською мовою навчання». Мовляв, це вимога і місцевої польської общини, діти якої навчаються у цій школі і мають потім пріоритетне право вступу і навчання у вузи Польщі, і вищого керівництва Республіки Польща, котре збудувало чи не найсучасніше і найдобротніше приміщення школи для польської спільноти Городка й опікується навчальним процесом і подальшою долею учнівства школи.

Водночас, мабуть, після того, як освіту прийняли у липні 2018 року, керівники ОТГ і міськвідділу освіти почали читати новий Закон України „Про освіту” і з’ясували, що вони зіткнулися не лише з категоричною вимогою «городоцьких поляків», а й із категоричними вимогами щодо українських освітніх закладів. Тож у назві школи ніяких слів типу «з польською мовою навчання» апріорі бути не може. Дві категоричні вимоги водночас, вочевидь, це – забагато для «громадчиків». І, як люди кажуть, тут і «бобик здох». Часу обмаль - а тут складні питання якраз «по Достоєвскому» - хто винен і що з цим робити? І ніхто відповідей на ці питання у Городоцькій ОТГ не знає і виходу із патової ситуації, що склалася, знайти не може. Врешті, хтось «розумний» знайшовся…

І на сесії Городоцької міської ради, що відбулася спекотного 3 липня, у слуханні питання «по польській школі» теж було дуже «спекотно».

У порядку денному питання – внесення змін до рішення 7 позачергової сесії міської ради від 3 липня цього року «Про зміну засновника, типу та назви закладів загальноосвітньої середньої освіти Городоцької міської ради Хмельницької області».

У проекті цього рішення – скасувати 2 пункти з отого пакету документів, якими було передано управління закладами освіти від районного відділу освіти – відділу освіти Городоцької міської ради. Скасувати попереднє рішення сесії означає не приймати в управління Городоцької ОТГ – залишити в управлінні відділу освіти Городоцької РДА.

І це - за місяць після того, коли рішення сесії Городоцької районної ради вже вступило в силу – зарплатню усьому технічному персоналу сфери освіти ОТГ за липень відділ освіти Городоцької міської ради встиг нарахувати і виплатити з бюджету громади.

І це – за місяць до того, як вчителі та учні школи мають увійти у новий навчальний рік.

І це – незважаючи на те, що заклад розташований на території ОТГ і підлягає обов’язковому переходу в управління громади, що державне фінансування на утримання цього закладу надходить не в районний бюджет, а в бюджет громади ще з початку 2018 року.

І це – незважаючи на те, що керівники ні РДА, ні районної ради, ні районного відділу освіти ні сном і ні духом не відають про те, що собі надумали і що поставили у порядок денний сесії для вирішення - керівники ОТГ, міськвідділу освіти ОТГ, депутати.

На прохання та звернення представників від ЗОШ і батьківського комітету і польських товариств вирішувати й далі і таки вирішити їхню проблему – один-єдиний аргумент «громадчиків»: це для школи найкращий варіант вирішення проблеми – не бути в рамках дії вимог закону про освіту, що стосується закладів освіти, які в повноваженнях ОТГ.

З яким азартом, ба, навіть, із творчим запалом, переконували батьків і вчителів Городоцької ЗОШ з польською мовою навчання та керівників польських общин очільники та активісти громади, як після прийняття їхнього «єдиного правильного рішення всім буде добре». Правда, чомусь не захотіли вони уточнити, що, може, й «буде добре – але недовго» і що, може, й «буде добре – але не всім».

Бо про діяльність закладів освіти в рамках Закону України «Про освіту», зокрема, його перехідних положень – терміном у 5 років, говорилося довго і нудно. Мовляв, 5 років вас ніхто чіпати не буде – і все буде «по-старому». Та, щоб ця норма спрацювала, потрібно щоб ЗОШ була не на території ОТГ. Іншими словами, прихильники такого виходу з ситуації, що склалася, мали б проголосувати за вихід міста Городка з ОТГ. Але про це на сесії, чомусь, не йшлося. І про умови, визначені у перехідних положеннях (пункт 7) Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», що усі бюджетні заклади - сфер освіти, медицини, культури, соціального захисту зобов’язані перейти під управління ОТГ до кінця ЦЬОГО РОКУ, не було ОТГшніками також сказано на сесії ні слова. Навіть і не муркнув ніхто, що з 1 січня 2019 року  «все, що передбачено законом, має перебувати в сфері управління та на балансі ОТГ». Тож школа з польською мовою навчання за умови її залишення в управлінні райвідділу освіти РДА може перебувати в управлінні райвідділу освіти не 5 років, а 5 місяців – лише до кінця цього року. І на 1 січня 2019 вона має знову, хоче цього керівництво ОТГ чи не хоче, як влучно кажуть у народі: «хоч стій, хоч плач, а хоч бери – і стоячи реви» - але перебувати в управлінні тієї ж самої Городоцької ОТГ, яка «скидає» польську школу зі своїх плечей

Чому, цікаво дуже, не сказали людям керівники ОТГ та міськвідділу освіти про те, що «віддають свою школу на чужі руки тільки на 5 місяців»? Може, саме тому, що планують вони керувати громадою саме впродовж цього терміну? І чому, виникає питання,  керівники ОТГ взялися вирішувати таку болючу і таку їхню проблему самостійно, втім, коли у них нічого путнього з цього не вийшло, вирішили знову самостійно і за спиною у всіх, що це - СПІЛЬНА проблема – і єдиний вихід із тієї складної ситуації, що склалася – «вмити руки», тобто уникнути вирішення усіх проблем зі школою з польською мовою навчання?

Чому, як звучало на сесії, обговорювалося питання порядку денного всюди, рішення це приймалося усіма і зі всіма - «у верхах» і «у низах», але - без участі і без відома і без погодження з виконавцями - керівництвом РДА, районної ради, відділом освіти РДА? Рішення ж «громадчиків»  - залишити проблемний для ОТГ Городоцький заклад освіти «за бортом», вийшовши зі складу засновників Городоцької ЗОШ з польською мовою навчання, тобто «викинувши» школу, яка знаходиться на території громади, з кола своїх обов’язків і своїх повноважень, і залишити школу в управлінні ТИХ, хто про це й не здогадується.

Усе відбувалося дивно якось - «поза плечима» виконавців рішення. Бо жодного офіційного листа не було зареєстровано на 3.03.2018 року від керівництва Городоцької міської ради. І жодного усного повідомлення, як було з’ясовано опісля, не надійшло на 3 серпня керівникам району та районного відділу освіти з приводу того, що Городоцька ОТГ не бере в своє управління – залишає в управлінні відділу освіти РДА школу з польською мовою навчання.

Єдиним «правильним рішенням» для депутатів і керівництва ОТГ було…викинути з поля своєї діяльності ЗОШ з польською мовою навчання – і перекинути вирішення усіх проблемних питань на плечі освітян і батьків учнів школи та керівників РДА, райради, райвідділу освіти. Вирішили, як «по Фрейду» в емоційному пориві сказав мер Городка – «перекинути з хворої голови на здорову». І - «перекинули»… Бо ж очевидно – у кого в управлінні школа – той і займається і буде займатися офіційно і публічно її поточними та проблемними питаннями. А той, хто уникає проблем і відповідальності і залишається збоку, може тоді нічого не робити – спостерігати за процесом і вчити, «як у світі жити».

І депутатський корпус у бажанні «уникнути вирішення проблемного питання» і перекинути його на плечі району був єдиним із керівництвом Городоцької міської ради. Депутати проголосували «за» майже одноголосно. Лише один депутат Городоцької міської ради Леоніда Вандоляк проголосувала проти прийняття даного рішення, бо переконана – таким чином дана проблема частини Городоцької громади (зокрема, польської національності) не вирішується, а на короткий час відтерміновується; і це питання ніяким чином не повинно перекидатися «на чужі плечі», а має перебувати «в руках», тобто в оперативному віданні Городоцької ОТГ і - прямим обов’язком Городоцької громади.

А Городоцька міська рада, тільки після прийняття сесією свого рішення, можна сказати, блискавично поставила письмово до відома Городоцьку районну раду. Уже близько 12.00 – під час сесії – лист від ОТГ «ліг на стіл райради». На другий поверх – у адміністрацію – сил і бажання нести лист у «громадчиків» не було.

А в листі-повідомленні – зовсім коротко. Мовляв, Городоцька школа з польською мовою навчання – тепер не наш головний біль і не наших рук справа, а ваших. І відповідне рішення сесії, вочевидь, заготовлене заздалегідь, до повідомлення додається.

Ось такий, до відома тих, кому цікаво, - текст листа від 03.07.2018 р. №3427 Городоцького міського голови Василя Підлісного на ім’я  заступника голови Городоцької районної ради Руслана Райтаровського, котрий тимчасово (у зв’язку з тим, що голова Городоцької райради у відпустці) виконує повноваження голови Городоцької районної ради

(текст подається мовою оригіналу):

«Городоцька міська рада повідомляє Вам, що у зв’язку із відмовою у проведенні реєстрації змін до установчих документів юридичної особи «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м. Городка Хмельницької області», у відповідності  ч.1 ст. 7 Закону України «Про освіту» та ст.10 Конституції України, просимо Вас винести на розгляд позачергової сесії Городоцької районної ради питання щодо відміни рішення 24 сесії Городоцької районної ради №12-24/2018 від 02 липня 2018 ррку «Про вихід зі складу засновників загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м. Городка Хмельниицької області».

Надсилаємо Вам копію рішення міської ради №3 від 03.07.2018 року «Про внесення змін в додатки №1, №2 рішення №5 сьомої позачергової сесії міської ради від 03.07.2018р. «Про зміну засновника, типу та назви закладів загальної середньої світи Городоцької міської ради Хмельницької області» (додається).

Городоцька міська рада гарантує фінансування даного навчального закладу».

І навздогін  (безпосередньо через заступника голови Городоцької районної ради, який був присутній на сесії Городоцької міської ради і заспокоював людей, що керівництво району не повинно залишити «за бортом» міський заклад з учителями та учнями за місяць до початку нового навчального року - і постарається справити помилку, допущену керівництвом ОТГ, і справитися з усіма питаннями, що потребують нагального вирішення) керівництво і депутати ОТГ не стримували себе в потоках слів: багато чого районній владі рекомендували, напутню промову освітянам і батькам виголошували, зобов’язували керівників району та депутатів районної ради «терміново» сесію райради скликАти, питання польської громади вирішувати і відділу освіти РДА - управляти ефективно міським закладом освіти поки що, звісно, паралельно – з вирішенням усіх проблемних питань школи. І - доти, поки «вітер з моря не подує» і не принесе якісь зміни… Бо, мовляв, оті зміни – вже от - от - «на носі». І може статися – за місяць – два «забере ОТГ» школу назад. Бо  «то  ж  - люди громади, і про них треба подбати належним чином». Звісно, що це і їжакам зрозуміло  – про людей дбати треба і - належним чином. Але ж не так, як показали своїм рішенням «громадчики». Не чужими руками вогонь загортати..

І найбільше, мабуть, були шоковані рішенням сесії Городоцької міської ради - і досі перебувають у шоковому стані саме городоччани: вчителі та батьки учнів школи з польською мовою навчання. Вони так і не змогли достукатися до здорового глузду керівників та депутатів ОТГ, що школа 16 років була і є невідємною складовою Городка і на часі – Городоцької ОТГ. Вони не змогли повернути пам'ять керівникам і депутатам ОТГ, що саме керівництво ОТГ і депутатський склад ОТГ покликані, навіть, мусять вирішувати питання  щодо повноцінного функціонування освітнього закладу міста, щодо задоволення вимог і потреб городоччан польської національності, які переважною більшістю підтримали створення Городоцької об’єднаної територіальної громади, віддали свої голоси за мера і за депутатів громади, які обіцяли у своїх передвиборчих обіцянках представляти інтереси та захищати права і забезпечувати потреби своїх виборців, а коли сформували новий орган самоврядування громади (ОТГ) – здається, про свої обіцянки й забули. Люди ніяк не змогли збагнути, чому їх «кинули» напризволяще – бо ще не ясно, як зійдуться на позачергову сесію у період літніх відпусток і як проголосують за вирішення подальшої долі їхньої школи районні депутати. Адже рішення щодо передачі повноважень в сфері освіти вони, депутати райради, приймали свідомо – і відповідно до закону. Чи захочуть вони, чи зможуть вони його відмінити, як пропонує це їм Городоцька міська рада? І чи законно це буде, чи доцільно, чи буде взагалі?

Врешті, наразі «вилами по воді писано», чи буде діяти в Городку «польська» школа, чи не  буде. Питання залишається відкритим…

Переглядів: 650 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 5
avatar
0
5 Гість • 07:45, 07.08.2018 [Матеріал]
Ви питаєте як же люди, відповідаю - потрібно було думати "людям" коли вибирали цю "професійну команду", а тепер пожинайте плоди "професійного управління". І це тільки початок, далі ще буде закритя частини сільських шкіл.
avatar
0
4 ??????? • 21:51, 06.08.2018 [Матеріал]
Гостю. А як же люди??? Діти???? Вони ж не виноваті що все отак????
avatar
0
3 СВІДОМИЙ ГРОМАДЯНИН • 21:21, 06.08.2018 [Матеріал]
Подивимось, як "громада" візьме "медецину", якщо так само - як "освіту", буде - БІДА.
avatar
0
2 Гість • 21:17, 06.08.2018 [Матеріал]
А якщо не візьмуть - ото буде сміху, на всю "область".
avatar
0
1 ??????? • 21:06, 06.08.2018 [Матеріал]
А візьмуть назад в район?????
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0