Вт, 16.04.2024, 17:39
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2018 » Серпень » 7 » 07. 08. 2018 - Розбудова Городоцької ОТГ: крок вперед – два назад
19:44
07. 08. 2018 - Розбудова Городоцької ОТГ: крок вперед – два назад

Так ідеально за останній рік цієї каденції, мабуть, ще не було. За один день усіх членів комісії з питань будівництва та ЖКГ Городоцької районної ради повідомили про засідання комісії у вівторок – і п’ять членів комісії на засідання прийшли і взяли участь у слуханні єдиного питання порядку денного комісії – щодо скасування рішення 24 сесії Городоцької районної від 2 липня 2018 року №12-24/2018 «Про вихід зі складу засновників загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м.Городка». І аналізувати, чи це простий збіг обставин, чи то свідомість депутатів настільки зросла, чи, врешті, «чарівний пендаль» зверху хтось дав, - часу просто не було. До того ж, у маленькому приміщенні, де відбуваються зазвичай засідання цієї комісії, і «яблуку впасти не було де».

Прийшла на слухання питання щодо подальшої долі ЗОШ з польською мовою навчання ціла купа людей – заступник з гуманітарних питань та головний фінансист РДА, голова і заступник і начальник відділу комунальної власності та юрист райради, директор та батьки учнів школи з польською мовою навчання.

Та й Городоцька міська рада була представлена на засіданні комісії чи не вся одразу: і голова, і секретар та спеціалісти відділів, і навіть - державний реєстратор. І всі слухали про те, що Городоцька міська рада 3 серпня своїм рішенням скасувала своє попереднє рішення від 2 липня і вийшла зі складу засновників ЗОШ з польською мовою навчання.

Водночас, того самого дня Городоцька міська рада звернулася до Городоцької районної ради - скликати позачергову сесію, на якій прийняти подібне рішення – про скасування рішення 24 сесії Городоцької райради від 2 липня щодо виходу зі складу засновників ЗОШ з польською мовою навчання.

І, здається би, - нічого такого незвичайного. Ну, взялася Городоцька міська рада за сферу освіти, не змогла справитися з тими проблемами, які постали на порядку денному керівництва громади у яскравому світлі та в у цілому водоспаді змін, реформ, вимог законодавства.

Ну, не можливо було зареєструвати «по-новому» ЗОШ з польською мовою навчання як «Ліцей №3 з польською мовою навчання» - бо таке не прописано новим законодавством, що стосується реформування освіти.

Ну, добре, що є поки що на чиї плечі перекинути вирішення даної проблеми, щоб і час «відтягнути», і людей заспокоїти, і школу до нового навчального року «запустити» – благо, поки що є РДА і її відділ освіти і районна рада, яка раніше була засновником школи.

Ну, все це і погодили вони там, десь, у верхах – і затвердили рішенням сесії міської ради. А от чому Городоцька районна рада, як прописала у своєму «повідомленні-зверненні» Городоцька міська рада, має скасовувати своє попереднє рішення про вихід зі складу засновників школи з польською мовою навчання – не зрозуміло.

От самі посудіть. Сформувалася громада. Школи, що на її території, мають перейти в сферу її управління – і міська рада має стати їх засновником. Міська рада звертається до районної, мовляв, «віддайте мені мої школи – буду здійснювати управління ними».

Нате вам, погоджується районна рада: приймає рішення про те, що вона виходить із складу засновників (що вона більше не є засновником навчального закладу) – і де юре і де факто «віддає» школу громаді. А міська рада приймає де юре рішення, що вона вступає до складу засновників школи, тобто вона, власне, й стає засновником школи. Але...

Проходить місяць. Школа, як і раніше, впродовж аж до 3 серпня, де факто залишається у комунальній власності Городоцької районної ради, що підтверджує запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як Городоцька ЗОШ з польською мовою навчання, бо щось там не так із документами, і реєстратор не реєструє новий статут школи, та й нема спільного бачення майбутнього школи з польською общиною.

І 3 серпня 2018 року громада просто скасовує рішення про те, що вона засновник школи – тобто відмовляється від управління школою. І куди переходить від прийняття даного рішення міською радою ця школа? Так-так, НІКУДИ. Вона не переходить нікуди – бо вона так і залишається школою з польською мовою навчання із засновником Городоцькою районною радою - в управлінні відділу освіти РДА. Чому лишається?

По-перше, рішення Городоцькою міською радою де факто НЕ ВИКОНАНО. Міська рада не увійшла до складу засновників та не передала заклад в управління міському відділу освіти (доказом цього є попередня, не скасована й досі реєстрація школи). Але, з якого тоді дива, на яких підставах і відповідно до яких розпорядчих документів технічному персоналу цієї школи за липень було виплачено заробітню плату з міського бюджету в сумі більше 60 тисяч гривень? То прийняли школу чи не прийняли «під своє крило» в Городоцькій міській раді? То чи управляли нею чи не управляли? Чи, як у народі кажуть, «громаДонам» закон не писаний? І як тепер з отими «бюджетними питаннями» розбиратися, щоб після таких «законних дій» міської ради не довелося приймати такі самі «законні дії» й РДА та райраді? Чи тепер усі одними миром будемо мазані?

По-друге, міська рада приймає (де юре) рішення відмовитися від засновництва, в яке вона ТАК І НЕ ВСТУПИЛА – і змушує районну раду також скасовувати своє рішення. А для чого і на який здоровий глузд таке «скасування»? Скільки рішень, які не вступили у свою силу в певні проміжки часу, на рахунку районної ради, можна тільки промовчати. Правда, це стосується тільки тих рішень, які хтось колись чогось не захотів або в силу своїх якихось амбіцій чи політичних поглядів не забажав виконувати. І нічого… «Висять» вони чемно та мирно «на голові» відповідних відділів і досі – і ніхто ними аж зовсім і ніяк «не печеться». Це добре знають і колишні керманичі як міської, так і районної рад, і органів самоврядування уже цієї каденції. А якщо забули, то, мабуть, буде час і нагади, правда не тепер – трохи згодом.

Тому проект рішення районної ради (читайте – міської ради, бо то саме міська рада написала проект для районної ради і «протягує» його через сесію районної ради) щодо скасування свого попереднього рішення – на окрему думку, це – ширма, за яку ховають недбальство та некомпетентність керівництва міської ради, чи ще щось. Це – усім відомий «синій туман – що схожий на обман», бо аргумент, чому саме такий, а не інший проект рішення, був один – «якщо попереднє рішення не скасуєте – треба буде школі працювати за новим освітнім законодавством».

Та чому за новим? – запитання в лоб Городоцькій міській раді? Згідно з буквою закону, ті ЗОШ, які не перейшли в управління ОТГ (а ви ж від неї відмовилися, забули?), працюють ТАК, ЯК І ПРАЦЮВАЛИ. І тепер це ваше «нове освітнє законодавство» нічим не «загрожує» ЗОШ з польською мовою навчання, яка автоматично залишилася в районній освіті – ЗОШ з польською мовою навчання.

Тому-то, на окрему думку, можливий і доцільний не один, міськрадівський, а інші варіанти проекту рішення сесії районної ради – зокрема, «щодо залишення райради у складі засновників ЗОШ», «щодо повернення райради до складу засновників ЗОШ», щодо «неприйняття ніякого рішення сесією райради» - бо школа й так числиться у реєстрі, була і залишається в управлінні райвідділу освіти у зв’язку з відмовою міської ради від неї. Та й рано чи пізно школу доведеться „віддати” громаді. Цього навіть керівництво громади не заперечує. Для цього потрібне буде рішення районної ради, яке так недальновидно сьогодні намагаються скасувати. А тричі приймати рішення з одного питання про вихід, вхід - і знову вихід районної ради зі складу засновників польської школи - це не ознака великого розуму, а свідчення великої «любові» до освіти. То, на здоровий глузд, варто залишити рішення районної ради про вихід зі складу засновників діючим, але не виконаним, тим самим надати можливість міській раді його виконати, коли вона буде до цього готова.

І що би там не казали керівники та спеціалісти Городоцької міської ради, на засіданні комісії прозвучали для «громадчиків» основні та ключові тези: школа в рамках управління відділу освіти РДА та «під крилом» районної ради може залишитися – тільки до кінця цього року; до кінця цього року має бути напрацьований алгоритм подальшої діяльності цієї школи в рамках чинного українського законодавства – і в управлінні та під засновництвом Городоцької міської ради; фінансувати школу має Городоцька міська рада.

І голосувати на сесії за отой єдиний проект Городоцької міської ради для сесії Городоцької районної ради дуже не хочеться. Зовсім не хочеться. Але дуже треба. Бо, якщо рішення, не дай Бог, не буде прийнято сесією районної ради 8 серпня, через некомпетентні дії міської ради постраждають прості люди - учні та вчителі ЗОШ до нового навчального року не будуть допущені. А «громадчики», які обіцяли розбудовувати громаду, поки що нагромаджують тільки проблеми - відмовилися від школи та на словах дуже «стурбовані» долею школи, тільки з цього радітимуть. Бо для них в усьому винні усі – тільки не вони самі. Хоча, Городоцька РДА і райрада впродовж року тільки й те робили, що «витирали носа» міській раді.

Тож, дай Боже, щоб оті закулісні ігри та домовленості «зі всіма і всюди» за спинами залишилися на сумлінні саме тих, хто намагається приховувати свою нікчемність та некомпетентність і правду, пробує маніпулювати громадською думкою та свідомістю громадян та вирішувати питання «після нас – хоч потоп», тобто усіма правдами і неправдами, щоб залишати за собою імідж «ефективних». І щоб час розставив все на свої місця – і люди, нарешті, зрозуміли хто є хто, бо від цього залежить уже навіть не наше сьогодення, а й найближче та й далеке майбутнє.

Переглядів: 785 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 6
avatar
0
6 Місцевий • 17:30, 08.08.2018 [Матеріал]
До чого ми йдемо? Там угорці, тут поляки , на Донбасі війна. А все це наслідки того, що ми перед всіма прогинаємося і хочемо бути добрими сусідами. А вони на голову лізуть.
Закон України для всіх ОДИН.
Знаходитесь на українській землі, то не диктуйте свої правила.
І на проблема не в назві, а в забаганках самих вчителів та деяких батьків
avatar
0
5 людина • 08:51, 08.08.2018 [Матеріал]
Закон для усіх громадян України один.І якщо дозволять одним , то тоді мусять дозволити і іншим.У чому саме порушують права вчителів та учнів ЗОШ з польською мовою навчання?Ми в Україні , чи в Польщі.Подивіться , як Поляки до нас відносяться.Почитайте як там в Польщі поступають з нашими людьми.
avatar
0
4 людина • 08:46, 08.08.2018 [Матеріал]
Та нормальний там склад, не кращий і не гірший ніж в адміністрації, чи районній раді, бо майже усі прийшли саме звідти..Ну правда відсотків 10 незрозумілих посад, а так може бути.Щодо міського голови, то тут ви праві "Проффесор" він і в Африці "Проффесор".
avatar
0
3 ??????? • 06:51, 08.08.2018 [Матеріал]
Скоро такий самий проффесорський склад  буде в білому домі????  І чим ми перед Богом так завинили???
avatar
0
2 Освітянка • 22:59, 07.08.2018 [Матеріал]
Да, наколотили з тим реформуванням и об'єднанням в ОТГ і нічого корисного для людей немає. Проффесорський склад  ОТГ бажає бути кращим.
avatar
0
1 Житель міста • 20:15, 07.08.2018 [Матеріал]
То чого ж школу відстоюють усі, крім її директора? Чому на жодній зустрічі її немає? Хіба їй байдуже? Складається саме таке враження.
І ще, чи є у Польщі школи подібного типу? Ми живемо в Україні і досить вже дозволяти іноземним представникам нами керувати, і вказувати, що і як нам робити на нашій землі. Вже маємо на сході конфлікт, то давайте ще тут розпалимо!
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0