Пт, 29.03.2024, 07:41
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2016 » Червень » 12 » 12. 06. 2016 р. - Чому і ким знову ріжеться дуб у заповідній зоні Чорнивод?
11:43
12. 06. 2016 р. - Чому і ким знову ріжеться дуб у заповідній зоні Чорнивод?

  Як не прикро, але знову повертаємося до болючого і проблемного питання, яке уже піднімалося й обговорювалося на цьому сайті майже  5 років тому  (28.12.2011 р. – Ліс рубають  - тріски летять) щодо стурбованості громадськості інтенсивною та незаконною вирубкою цінних порід дерев, зокрема, багатолітніх дубів, у лісовому урочищі ландшафтного заказника загальнодержаавного значення «Кошарнянський» Чорниводської сільської ради, яке обслуговується районним комунальним підприємством «Горліс» (директор КП Валерій Короташ, лісник Юрій Панчишин).

   Приводом до даного матеріалу стали численні звернення городоччан на електронну адресу сайту з проханням розповісти, що ж таки коїться у лісовому масиві «Кошарнянський», та що, власне,  роблять і місцеві органи  влади, і  правоохоронці, щоб зберегти лісовий масив як екологічно цінний у державному значенні куточок нашого району, водночас, знайти та притягнути до відповідальності тих, хто, порушуючи чинне законодавство, збагачується на знищенні екології, завдаючи колосальних матеріальних та моральних збитків теперішньому та наступним поколінням  громади Городоччини.

   Почалося усе те, що й 5 років тому, у Чорниводському лісовому масиві знову і набуло нових гучних обертів 30 червня цього року. Громадськість, яка проживає поблизу Кошарнянського лісового масиву, забила на сполох - вирізають і вивозять повним ходом цінну деревину багатолітнього дуба. Люди і самі зупиняли транспорт, і телефонували до Городка, щоб городоччани приїхали і допомогли зупинити протизаконне неподобство.

   Врешті, об 11:55  30 червня 2016р. місцева мешканка  Валентина Шеменько  особисто зателефонувала до Городоцького районного відділу поліції  і повідомила, що «у с. Чорниводи невідомі особи займаються незаконною вирізкою дерев».

   У тому, що такий телефонний дзвінок дійсно надійшов на пульт Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області 30 червня, пересвідчуємося у оперативній інформації, котра щодня лягає на стіл керівників району. Зокрема, -  у інформації за підписом т.в.о. начальника Городоцького відділу поліції, майора поліції Романа Конюшка на ім’я голови Городоцької районної ради Ольги Зелінської від 1 червня 2016 року. З поміж 9 інформацій щодо «реєстрації у черговій частині Городоцького ВП заяв та повідомлень про злочини і пригоди за період з 8:00 30 червня до 8:00 31 червня» інформація від 11:55  про «незаконну вирізку дерев невідомими особами в с. Чорниводи»  - під номером 5.  А вже  під номером 7 (о, диво!) – інформація від 12:00 (різниця у 5 хвилин) -  повідомлення лісника Ярослава Кримського  про те, що «в лісі неподалік с. Чорниводи невідомі особи вирізали та викрали близько 5 кубів (!) дерева породи дуба».

   Цікаво і дуже дивно, на думку громади, й те, що зранку (з 8:00 – майже до 10:00) 31 травня  у Городоцьку районну раду і Городоцьку райдержадміністрацію  в оперативній інформації, яка "з ночі лягла на сіл" керівників району, факту  щодо «незаконної вирубки та вивозу деревини дуба з Чорниводського лісового масиву» (увага!) НЕ БУЛО.  Тільки після того, як городоччани особисто почали телефонувати керівникам району та їх заступникам, а ті, в свою чергу, - правоохоронцям, з вимогою пояснити, що ж це таке коїться там, у Чорниводах, - «на стіл» провладців десь під обід нарешті лягла ДОСТОВІРНА ІНФОРМАЦІЯ, з якої й дізнаємося про факти незаконної вирубки дерев дуба у Кошарнянському заказнику.

   Але, як кажуть, повернімося до «наших баранів» -  до подій того злощасного дня… Правоохоронці, як повідомили чорниводчани, одразу ж – за якихось 15 хвилин - приїхали на місце, вказане у повідомленні, і  в районі Кошарної затримали вантажівку (яка СТОЯЛА, припаркована на узбіччі дороги!)  «ЗІЛ -131», спеціально обладнану  маніпулятором, завантажену деревиною дуба. Автомобіль правоохоронці оглянули і доставили на спеціальний майданчик тимчасового утримання транспортних засобів Городоцького районного відділу поліції.

Затриманий автомобіль із краденим лісом

   Тим часом, того самого 31 травня, голова Городоцької районної ради Ольга Зелінська звернулася офіційно від імені Городоцької районної ради  до керівництва Городоцького районного відділу поліції  з проханням інформувати Городоцьку районну раду стосовно факту незаконної рубки дерев, зокрема, дуба, в лісовому масиві  «Кошарна», який обслуговує підприємство комунальної власності району «Горліс», та щодо факту затримання вантажівки, що вивозила деревину дуба за межі району.

   А активні представники громади, як села Чорниводи, так і міста Городка, стурбовані, на їх думку, можливістю необ’єктивного розслідування по цьому факту, дізнавшися про затримання правоохоронцями вантажівки з деревиною дуба поблизу Кошарної, на цьому не заспокоїлися. Люди, як підтвердили,  добре пам’ятають, чим скінчилася «незаконна вирізка майже 10 дубів в урочищі «Кошарна» у 2011 році». Нічим! Тому, під райвідділ поліції того дня прийшли і Валентина Шеменько, котра повідомила правоохоронців про  незаконну вирізку та вивіз з масиву деревини дуба, і активісти  ГФ «Самооборони майдану» м. Городок, і – на вимогу громадськості – представники Городоцької районної ради (заступник голови Городоцької районної ради Руслан Райтаровський та зав. відділом комунальної власності району Сергій Вейко), у комунальній власності якої – КП «Горліс», що обслуговує лісовий масив загальнодержавного заказника «Кошарнянський».

   Правоохоронці повідомили і заступника голови Городоцької районної ради, і представників громадськості, і журналістів місцевих ЗМІ, що  вони дійсно, в районі Кошарної затримали автомобіль «ЗІЛ-131» з маніпулятором, завантажений деревиною дуба. Затриманий автомобіль людям показали, водночас, наголосили, що Городоцький районний суд виніс ухвалу про арешт даного авто з деревиною дуба – на період досудового розслідування,  й що відомості про даний випадок внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань –  по цьому факту слідчим відділом Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області ведеться кримінальне провадження».

   Попри все, 1 і 2 червня зранку, не «виявивши» жодного повідомлення по даному факту у прес-інформаціях городоцьких правоохоронців на їх офіційних сайтах, активісти «Самооборони майдану» знову ж таки забили на сполох - спільно з городоцькими поліціянтами та представниками Городоцької районної ради – заступником голови районної ради Русланом Райтаровським та окремими депутатами комісії з питань будівництва, ЖКГ та комунальної власності району - ініціювали виїзд у Кошарнянський заказник загальнодержавного значення з метою ознайомлення з тим, що, в дійсності, твориться на часі у лісовому масиві, котрий обслуговується КП «Горліс».

   Після більше як двогодинного перебування у  лісовому масиві Кошарнянського державного заказника,  учасники виїзду підписали спільний акт обстеження даної території, який  є свідченням того, що вони там побували, і що незаконна вирубка дуба проводилася останнім часом у масиві неодноразово і систематично, у зв’язку з чим зловмисники завдали колосальної шкоди як екології  державного заказника, так і громаді району. Водночас, як кажуть громадські діячі, акт, можливо, стане іще одним приводом і стимулом для подальших дій Городоцької районної ради з метою посилення контролю над діяльністю КП комунальної власності району «Горліс», яке вже допускало – і знову допустило подібний ганебний факт на підконтрольній ділянці, що в його обслуговуванні.  А також,  свідчення їхні, можливо, стануть, нарешті,  поштовхом  до  притягнення до відповідальності  в рамках чинного законодавства тих, хто займався незаконною вирізкою дуба в урочищі «Кошарна». 

 До речі, громадські активісти від «Самооборони майдану» 7 червня звернулися  офіційно  до керівництва Городоцького  відділу поліції в особі Романа Конюшка і у своєму зверненні  повідомили правоохоронців про те, що вони  спільно з представниками  Городоцького  відділу поліції, із заступником голови Городоцької районної ради Русланом Райтаровським і окремими депутатами Городоцької районної ради – членами постійної комісії з питань будівництва, ЖКГ та комунальної власності району (цитуємо) «2 червня цього року виїжджали у Чорниводський ландшафтний заказник загальнодержавного значення і встановили, що у лісовому масиві, який обслуговує підприємство комунальної власності району «Горліс» (лісник Юрій Панчишин, директор КП «Горліс»  Валерій  Короташ) останнім часом проводилися систематичні вирубки і вирізки з викоріненням дерев дуба.

   Актом обстеження, який підписали усі, хто взяв участь у виїзді (окрім працівників поліції - вони відмовилися, мотивуючи відмову тим, що в рамках розслідування – у них є чи буде свій акт обстеження місця злочину) встановлено, незаконну вирубку (вирізку) дуба – чимало дерев дуба (близько десяти!) вирізано лише в одному місці, поблизу колишнього приміщення (тепер – розвалини) будинку лісника.  Їх не встигли вивезти із зони вирізки – і ті, хто взяв участь в обстеженні, побачили на власні очі зрізані і покинуті напризволяще багатолітні здорові дуби із свіжо зеленими верховіттями. В інших місцях масиву - майже по всій обстеженій площі – постійно траплялися поодинокі вирубки та вирізки (з коренем) дерев дуба, звідки вивезена деревина, а корені та вже прив’ялі  і ще зелені крони – залишені на місцях вирубки або приховані в ярах чи хащах лісового масиву…

    Місцеві мешканці, які проживають поблизу лісового урочища Кошарна і  бояться  себе відкрито називати, бо їм "лісоруби" постійно погрожують, розказали, що «ЛІС ВИРІЗАЄТЬСЯ ПОСТІЙНО – ВНОЧІ, СПЕЦІАЛЬНИМИ РОБОЧИМИ БРИГАДАМИ  І СПЕЦІАЛЬНОЮ ТЕХНІКОЮ, І ВИВОЗИТЬСЯ ЩОРАЗУ ДО НАСТАННЯ РАНКУ» .

   Представники ГФ «Самооборона майдану»  звернулися у тому ж таки листі до правоохоронців, щоб ті «вжили усіх заходів по забезпеченню охорони даного державного об’єкту з метою збереження цінних порід дерев, зокрема, дуба, у державному ландшафтному заказнику  «Кошарна», і пообіцяли чорниводчанам та правоохоронцям контролювати хід розслідування, щоб винуватці не уникнули законного притягнення до відповідальності за свої злочинні дії.

   До речі, у відповіді на ім’я голови Городоцької районної ради Ольги  Зелінської від правоохоронців  з  Городоцького районного відділу поліції, яку вони надіслали поштою 2 червня за підписом начальника слідчого відділу  Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області, капітана міліції С. Івашка, і яку в Городоцькій  районній раді отримали 6 червня  цього року, про що свідчить вхідний номер, сказано, що «за фактом незаконної рубки дерев породи «дуб», який було виявлено на території  Чорниводської сільської  ради в лісовому масиві, який обслуговує КП «Горліс», 30 травня  2016 року внесено відомості до Єдиного реєстру  досудових розслідувань за №12016240120000239 від 30.05.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України. На даний час по вказаному кримінальному провадженні проводиться досудове розслідування».

   І - на останок. Як повідомили нам з  Городоцької райдержадміністрації та Городоцької районної ради, дане питання - на контролі як районної, так і обласної влади, а правоохоронці, після того, як проведуть усі слідчі  дії в рамках кримінального  розслідування, обіцяли, повідомлять громадськість про те, що, зокрема, їм вдалося встановити, і  хто, власне, має понести відповідальність за те, що коїться  у районі з вирізкою та збутом деревини.

Переглядів: 2302 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 391 2 3 4 »
avatar
0
39 ХХХ • 22:44, 01.09.2016 [Матеріал]
А ліси ріжуться тільки однією людиною. Короташом. Без нього і гілочка в лісі не зрізається. І всі це знають. І поліція. І влада знає. І Герега знає зі всією своєю командою конкретних. Але чіпати мішка з доларами ніхто не бажає. От він і розпоясався. Але зачепить це невтручання всіх - рикошетом. От побачимо скоро. Зовсім скоро...
avatar
0
38 для безВЛАДДЯ • 18:36, 26.08.2016 [Матеріал]
А тому вирізається ліс, що владі, як все інше,  це до заднього місця: всерівно їм,  хто і як і скільки ріже і насаджує. Ті що з влади, своїх не перевіряють і не "топлять". Рада поставила крапку, що Короташ "законник", а депутатам до вулиці зелених ліхтарів, як там все насправді. Попроходили в раду, щоб поставити партіям галочки, і решта їх не хвилює. Спитайте провладну в районній раді більшість, як працює Короташ, і від всіх почуєте що таких керівників яяк він,  і таких підприємств як його,  годі й шукати!  Так що все правильно в нас з лісами! А то що лісів вже нема зовсім, нікого не колише. Сліпому і дурному видно, як "працює" і що "робить" Горліс, а цим град очі повибивав. І мозок спека виїла. Та спиртне, яке разом розпивають по ресторанах в білий день,  випарувало совість і "побратало" назавжди і владу і бездарів і корупціонерів і злочинців. Одним миром мазані.
avatar
0
37 Н.Б. • 22:06, 24.08.2016 [Матеріал]
В урочищі "Свірж" (Олені) вирізано ліс площами... а там теж заказник. І всім пох.
avatar
0
36 @@@ • 10:23, 13.07.2016 [Матеріал]
А депутати міської ради не повинні прийняти рішення ще раз, що "Дубок" - це паркова зона міста і заборонити там раз і назавжди "господарювання" Горлісу? А мер не повинен встановити, що земля під Дубком не є у віданні Горлісу і прийняти відповідні міри?
avatar
0
35 12 • 15:31, 11.07.2016 [Матеріал]
Депутати районної ради повинні проголосувати за зняття Короташа з займаної посади, тому що він відповідає за городоцькі ліси, де вирізають дуб. Горліс у підпорядкування районної ради. Шановні депутати районної ради, не будьте страусами, а то можете втратити рейтинги ззаду
avatar
0
34 Юрист • 11:04, 09.07.2016 [Матеріал]
Крім того, Кабінет міністрів України заборонив санітарну вирубку дерев у заповідних зонах.

Відповідна постанова від 23 березня 2016 р. № 213 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 р. № 555 та від 12 травня 2007 р. № 724"опублікована на Урядовому порталі.

Відтак, заборонено вирубувати дерева у заповідних зонах біосферних заповідників, національних природних і регіональних ландшафтних парків, природних заповідниках, пам'ятках природи, заповідних урочищах.

Крім того, не можна проводити всі види поступових та суцільних рубок формування і оздоровлення лісів та вирубування дуплястих дерев.

Відповідні зміни до Санітарних правил у лісах України та Правил поліпшення якісного складу лісів прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Як зазначається в поясненні до рішення уряду, це забезпечить проходження на територіях природно-заповідного фонду природних процесів, не пов'язаних з втручанням людини.
avatar
0
33 Юрист • 10:55, 09.07.2016 [Матеріал]
Як повідомляється на сайті Верховної Ради, з підписом президента закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" (реєстр. №1362) надійшов 7 липня.
avatar
0
32 Юрист • 10:49, 09.07.2016 [Матеріал]
То чому ріжуть дуб в Городоцькому районі і вивозять його за межі району - як місцеве комунальне підприємство ГОРЛІС,  так і  Ямолинецьке державне лісове підприємство  НЕВІДОМО.
avatar
0
31 Юрист • 10:47, 09.07.2016 [Матеріал]
В лютому на розгляд Верховної Ради був поданий закон про встановлення мораторію на вивезення лісу-кругляку за кордон (Закон №1362 «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді)». 9 квітня він пройшов друге читання й отримав підтримку 233 народних депутатів. Документ передбачає, що тимчасово (на 10 років) забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) – з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року. Крім того, законом дуб включений у перелік цінних і рідкісних порід дерев. 
avatar
0
30 Ага! • 19:54, 23.06.2016 [Матеріал]
А ви знаєте що сам начальник поліції зловив  вантажовика з деревиною на території району? І хто різав і продавав дерево? Загадка на відгадку з першого разу... ПраІльно! biggrin yes cool
1-10 11-20 21-30 31-39
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0