Чт, 25.04.2024, 12:45
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2013 » Серпень » 18 » 18.08.2013 - «Гори-гори ясно…», або кому це вигідно: комунальному підприємству чи людям?
12:51
18.08.2013 - «Гори-гори ясно…», або кому це вигідно: комунальному підприємству чи людям?

   Декілька днів поспіль, десь з 11 чи 12 серпня, населення Городка намагалося з’ясувати, що то за дим, гіркий  та густий, низько стелиться довкола, ядучий і сіро-білий, намагаючись зробити повне коло, щоб отруїти все навколо себе. Випадково його вдихнувши, ви швидко відчуєте, що вам стає зле.  А він стелиться, мов туман, містом. І що з цією бідою робити – неясно. Люди запитували один в одного, висловлювали припущення, що, напевне, горить стерня після того, як аграрії віджнивували.  Втім, до правди, що і чому горить, докопатися було неможливо. Ніхто нічого достовірно не знав.

   У міській раді, куди звернулася 14 серпня із запитанням, чи то, часом, не горить міське сміттєзвалище,  бо дим густими клубами розвіювався саме з того напрямку, відповіли, що ніхто про це міську владу не повідомляв: ні населення міста, ані комунальники. Тобто, там про причини виникнення диму до того часу не знали нічого.

   Тож, залишилося особисто переконатися, що то за дим і звідки взявся у місті. І вже 15 серпня зранку ми з депутатом Городоцької міської ради та представником Городоцької районної ГО «Перлина» виїхали у район міського полігону твердих побутових відходів, щоб вочевидь переконатися, чи не полігон – таки став причиною задимлення міста. 

   Картина, яку ми спостерігали, була не з приємних. Уся територія полігону була задимлена, а поміж сміття, немов корабель посеред  пінного моря, працював , чи то розгрібаючи згарище, чи то згортаючи обгорілі рештки сміття докупи, трактор. Зверху накрапав дощ – як природнє гасіння вогню на сміттєзвалищі…

   Відповіді ми отримали. Горів полігон. Але чому горів і чи знав хтось про це з влади? Чи, може, це сама влада міста розпорядилася – спалити, щоб менше мороки з тим сміттям було…? Про це, власне, одразу ж поцікавилася у райдержадміністрації,  у службі з надзвичайних ситуацій, знову ж таки у міській раді. З МНС повідомили, що про це нічого не знають.  Керівника комунального підприємства на жодному із телефонів упіймати не вдалося. Втім, перший заступник голови Городоцької адміністрації Андрій Бельський повідомив, що керівництво і адміністрації, і міської ради уже в курсі того, що полігон горів і догорає, бо всі разом виїжджали туди, щоб переконатися в цьому. Проте, жодних пояснень чи коментарів про пожежу на міському полігоні ТПВ до кінця дня 15 серпня і 16 серпня від влади так і не надійшло.  Активісти громадського руху, все ж таки небезпідставно підозрюють, що підпалити тверді побутові відходи на полігоні могли самі ж комунальники «з метою економії коштів», запланованих на захоронення і зберігання сміття на полігоні (так це робиться періодично, як підказали свідомі городоччани та мешканці прилеглої до полігону ТПВ території). Також представники громадськості  із деяким переконанням в тому, що влада, як завжди, буде прагнути приховати причини і факт горіння сміття на міському полігоні ТПВ, яке спричиняє повсякчас неабияку шкоду для екології та здоров’я людей, або відповідальність за пожежу на сміттєзвалищі керівництво КП «Городоккомунсервіс» та Городоцької міської ради перекладе на випадковість або зловмисників (таким відмовкам керівництва мешканці міста давно перестали вірити), звернулися з листом до державної екологічної служби в Хмельницькій області з проханням приїхати до Городка, дослідити причини та результати пожежі, і, якщо пожежа виникла з причини недобросовісної, халатної або умисної діяльності комунальної служби міста, притягнути до відповідальності в межах діючого законодавства тих, хто створив пожежу чи допустив її, скривав її факт, спричинивши чималу шкоду довкіллю і здоров’ю людей.   

   Водночас, тим, хто безвідповідально ставиться до своїх обов’язків, хто своїми бездумними діями наносить шкоду довкіллю і здоров’ю та  життю людей, думаю, варто нагадати основне:

1.        Відповідно до чинного законодавства, зокрема, Правил експлуатації полігонів твердих побутових відходів, їх розділу 7 пукту 20 «Заборонено палити і розпалювати вогнища на території полігону ТПВ». Порушення дане тягне за собою відповідальність в адміністративному порядку.

2.         На території міста проживають люди: ваші батьки, діти та онуки, родичі, друзі й сусіди. Вони ж бо дихають димом від перегоряння сміття…  Чи ви не знаєте, що при спалюванні сміття, відходів від пластикових пляшок, поліетиленових пакетів горить лише верхня частина купи, яка отримує достатню кількість кисню. Останні шари тліють і димлять, виділяючи при цьому масу речовин, небезпечних для здоров'я. Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути – оксиди азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, канцерогенний діоксин, здатний впливати на спадковість, не говорячи вже про з'єднання свинцю, ртуті і інших важких металів. Лише при горінні виробів з полівінілхлориду утворюється 75 потенційно токсичних речовин. Це, наприклад, монооксид вуглецю, який блокує доставку кисню до тканин організму, що приводить до загострення серцево-судинних захворювань. Фосген, іррітанти, поліциклічні ароматичні вуглеводні - канцерогенні речовини, що сильно діють - особливо небезпечні для людей, хворих астмою і хронічним бронхітом. Вони викликають бронхоспазм, а потім і задуха. Серед них – найсильніша отрута, створена людиною, – діоксин. Він здатний накопичуватися в тілі, поступово отруюючи і вбиваючи організм. Діоксин - дуже токсична речовина (згадаємо отруєння Ющенка), викликає захворювання шкіри, порушує функції імунної системи і навіть призводить до вродженої потворності. Щорік, по заявах Грінпіс, від наслідків дії діоксину вмирає до 20 000 чоловік. При горінні нейлону, поролону, багатьох синтетичних тканин і покриттів виділяються ціаниди (солі синильної кислоти). Не менше неприємностей приносять нам мікрочастки, з яких складається дим. Міцно зв'язуючись з парами води, вони утворюють смог, яким ми потім дихаємо,завдаючи непоправної шкоди власним бронхам і легеням. Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділилися при спалюванні пластикового сміття. А ми, жителі Городка, дихали такими неприйнятними для організму сумішами впродовж кількох днів!

3.       Якщо спалювання ТПВ на Городоцькому міському полігоні уже стало систематичним для комунальників і керівництва міської ради, громадськість обіцяє, що візьме під жорсткий контроль  ситуацію із полігоном – з метою недопущення надалі  подібних «методів господарювання», а правоохоронців закликає з  метою об’єктивного вивчення стану законності у сфері поводження з відходами на території Городоцького полігону ТПВ провести відповідну перевірку з цих питань і за наявності підстав вжити відповідних  заходів реагування.

Переглядів: 2722 | Додав: Gorycvit | Теги: городок, полігон побутових відходів | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 271 2 3 »
avatar
0
27 На_Звалище: • 16:05, 07.09.2013 [Матеріал]
До природної терплячості й довірливості Українця додалися очевидна покора, байдужість, послужливість, поступливість, слухняність,
запобігливість, улесливість, заздрість, продажність і багато чого
іншого. Тілом він теж недужий, бо веде протиприродний спосіб життя: не
бачачи рятунку від паразитів, що обсіли нашу землю, він і собі навчився
безжурно та бездумно грабувати й виснажувати її, не прикладаючи до того
особливих зусиль.Заповіти предків він старанно забув, зате дуже щиро
сподівається на звичайне соціалістичне чудо: от якби прийшов добрий
президент; от якби суди судили по правді; от якби оті великі пани та
віддали те, що накрали; от якби знайти таку роботу, де платять тисячу
доларів на місяць; і т. ін.
avatar
0
26 Я • 08:37, 23.08.2013 [Матеріал]
Всіх - то всіх, з радістю, поганою мітлою. Це треба робити, а не говорити про це. Манька, а про те, хто прийде на їх місце, Ви думали?
avatar
0
25 Манька • 20:43, 22.08.2013 [Матеріал]
Жах!  Наше життя під загрозою!  Ось такі безвідповідальні керовники прямо або опосередковано отруюють людей, шукаючи різні причини для
виправдання. Треба брати ВИЛА і гнати  під три нечистих всю міську і
районну безвідповідальну владу.
avatar
0
24 Осведомленный • 19:02, 22.08.2013 [Матеріал]
Автору. Склоняю голову.
avatar
0
23 Центуріон • 09:10, 22.08.2013 [Матеріал]
Загинуло 156 людей - майже всі - від спазму органів дихання.

Це до того, що особливо токсичний дим утворюється при згоранні пінопласту - так сумно відомий фосген (хім.зброя). Достатньо три рази вдихнути пари - і ти з праотцями.
А на звалищі пінопласту предостатньо, адже всі ми "утеплюємось".....
avatar
0
22 Центуріон • 09:06, 22.08.2013 [Матеріал]
5 декабря 2009 годаПермь, РоссияХромая лошадь156По основной версии, при использовании пиротехники произошло воспламенение декора из ивовых прутьев и пенопласта в потолке. В клубе
на момент пожара находилось около 400 человек. Во время пожара погас
свет, оконные проемы клуба были закрыты наглухо. Несмотря на наличие
одного аварийного выхода, большинство посетителей пыталось спастись
через узкий главный вход, образовав давку. Большинство жертв погибло от
отравления высокотоксичным дымом. Многие погибли от ожогов, вызванных
расплавленным пенопластом, стекавшим с потолка. Больше недели после
трагедии люди умирали в больницах страны. Момент пожара был снят
видеооператором. Владелец, директор клуба, арт-директор и пиротехники
были обвинены в непредумышленном убийстве. Был объявлен национальный
траур
avatar
0
21 12345 • 22:39, 21.08.2013 [Матеріал]
І мерії грошей не треба. Нічого не треба.
avatar
0
20 12345 • 22:38, 21.08.2013 [Матеріал]
Це має робити еколог. А йому це треба?
avatar
0
19 місто • 22:35, 21.08.2013 [Матеріал]
То хто має штрафувати тих хто палить? Я також ЗА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
0
18 місто • 22:34, 21.08.2013 [Матеріал]
"Стосовно питання "А куди ж подіти опале листя?" законодавством України передбачено укладання договорів на вивіз листя та інших побутових відходів з відповідними спеціалізованими підприємствами."

То шо, мере, може пора хоч чимось займатися в місті зі своїми заступниками. А то вже на кожному кроці чути шо в нас в місті ніякий мер, так і кажуть "ні риба, ні мясо".
1-10 11-20 21-27
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0