Вт, 23.04.2024, 23:06
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2018 » Серпень » 21 » 21. 08. 2018 - То на кого працює бюджет громади?
20:45
21. 08. 2018 - То на кого працює бюджет громади?

На сесії Городоцької міської ради, на тій самій, де школу з польською мовою навчання відділу освіти райдержадміністрації врочисто, під яскраві салюти і гучні фанфари, віддавали, та й про виконання бюджету міста довго й нудно звітували, довелося побувати. І - почути, як Городоцький міський голова «уже традиційно» перед початком сесії врочисто звітує перед депутатським корпусом, що зроблено, що робиться і що хочеться меру і мерії зробити.

Мозок, який сприймав інформацію, котру «видавав» мер, зафіксував тоді досить цікавий момент: усе, що робить мер і мерія, робиться лише в одному напрямку - у напрямку комунальному, у напрямку прямої та безпосередньої діяльності комунального підприємства «Городоккомунсервіс».

Тоді дуже кортіло спитати у мера: «Хіба це посадові обов’язки очільника громади займатися безпосередньо і так активно повсякденними питаннями КП «Городоккомунсервіс»? Невже в комунальному підприємстві нема керівництва та відповідних спеціалістів? Невже це єдине поле діяльності мера, ба, мабуть, уже його покликання – безпосередньо здійснювати керівництво комунальним підприємством, хоча і дирекція там є, і профільного заступника з комунальних питань мер має, усе намагатися контролювати самотужки, постійно бути там, де комунальники зазвичай працюють – просто вирішують якісь свої елементарні комунальні питання?»

Чому тільки одна комунальна сфера? Адже повноваження та повсякденна діяльність мерії та громади – соціально-економічний розвиток громади. І першочергово, зауважте, «соціальний», а тоді уже - «економічний».

Та стосовно соціальних питань і проблем громади тоді, на сесії, мером, чомусь, не було сказано нічого. От ні пари з вуст – і все тут, саме у плані соціальної сфери діяльності ОТГ.

Мова - не про повсякденну діяльність підприємств соціальної сфери комунальної власності громади. Аж ніяк. Там знають, що їм робити і як робити – і роблять. Мова про інше: як керівництво ОТГ допомагає цим підприємствам, як допомагає кожному пересічному мешканцю громади і, головне, соціально-незахищеним верствам населення громади?

Про те, що тривалий час мерія навіть не закладала до бюджету громади коштів, відтак, не виділяла їх на матеріальну допомогу важко хворим та соціально незахищеним городоччанам, мер, звісно що, не хоче, навіть, не може говорити – не до снаги це йому. І це зрозуміло. Ну і про єдине придбання мерії для Центру реабілітації теж не треба – мер, мабуть, надовго запам’ятався у червоному «стимулюючому мозкові клітини» медичному «шлемі».

Зрештою, є іще питання громади - питання культурної сфери. Невже і в цьому ракурсі нема що сказати чи то показати меру? Невже нічого не робиться в плані покращення матеріально-технічної бази сфери культури ОТГ? Які кошти виділялися з бюджету громади, що зроблено? Як і на скільки покращилося життя-буття «культармійців», які перейшли із комунальної власності району «у спадщину» мерії – у сферу впливу і в управління, тобто «під тепле батьківське крило» ОТГ?

І про дошкільну освіту мер, чомусь, нічого на сесії не казав: чи там, дійсно, нема проблем, нічого не вирішувалося і не треба вирішувати?

Про освіту, яка тільки-но перейшла «до рук ОТГ» і не варто було говорити – «польської школи» вистачило. Правда, про те чимало йшлося, що фонд зарплати у освітян великий, і закони нові – в унісон з ними «і грати, і співати» треба, і оптимізувати сферу освіти треба, ох, як треба, бо, мовляв, тягар це для громади - важкий, не підйомний.

А звіт про виконання бюджету Городоцької міської за перше півріччя цього року взагалі здивував. Як зясувалося, «ми з моєю молодою командою робили-робили-робили… щось важливе», а дійшло до розподілу міського бюджету – а ділити нема чого. Так і сказала фінансист, котра доповідала з високої трибуни щодо виконання бюджету міськради – «та там якісь невеликі тисячі».

Що здивувало більше, депутати, котрі прийшли на сесію, котрі заслуховували інформацію щодо виконання бюджету Городоцької міської ради за перше півріччя 2018 року і котрі дружно і одноголосно проголосували за «виконання бюджету», основних цифр та показників того бюджету й у вічі не бачили. Їм так і сказали прямим текстом: «Голосуйте – роз’яснення потім на руки роздамо». Так і зробили.

От якби так у Городоцькій районній раді бюджет «голосували»! Не знати, хто кого і куди би «виносив» чи «заносив»! Може, варто запропонувати братчикам-громадчикам їхнє ноу-хау районній владі та районному органу самоврядування? А раптом, як і у них– там так само «голосувати бюджети» будуть…

А тепер про те, про що, зрештою, не «розжовували» на сесії у питаннях бюджету. Саме про «соціально-економічний» розвиток.

На утримання Городоцької міської ради протягом 1 півріччя 2018 року використано не багато і немало - 8 млн 004,6 тисячі гривень, що складає 97,2 відсотка від кошторисних призначень.

Обсяг видатків на виплату заробітної плати апарату міської ради, включаючи нарахування, склав 7 млн 407,9 тис. грн., або 99,1 % до планових призначень.

Тобто – майже стовідсотково міська рада з міського бюджету «забрала» своє. На придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, оплату послуг та інші поточні видатки - 372,1 тис. грн. і на якусь «Іншу діяльність у сфері державного управління» - ще 156,4 тис. грн.

А от на утримання дитячих дошкільних закладів Городоцької міської об’єднаної територіальної громади, за І півріччя 2018 року по загальному фонду бюджету, спрямовано 10 млн 563,2 тис. грн, або 95,1% до затверджених планових призначень. Уже менше у процентному відношенні, якщо прослідковуте.

Й видатки по заробітній платі з нарахуваннями «дошкільнятам» склали 7 млн 977,0 тис. грн.. Так це ж – майже стільки ж, скільки «коштує громаді» апарат міської ради! Чи не так?

На утримання установ соціального захисту та соціального забезпечення за І півріччя 2018 року міського бюджету спрямовано 5 млн 476 тис.грн., або 94,5 відсотка до призначень. Що значно менше тієї суми, яку «відхопила» собі з бюджету Городоцька міська рада. Й у відсотковому значенні прослідкуйте: де 99,1 %, а де 95,1 чи 94,5%?

Тепер - щодо утримання діючої мережі установ культури, які знаходяться в населених пунктах Городоцької об’єднаної територіальної громади. За І півріччя 2018 року на сферу культури проведено видатків в сумі 5 млн 713,8 тис. грн.

На заробітну плату з нарахуваннями використано 4 млн 940,6 тис. грн., або 88,7% (не 99,1%) до плану. Вочевидь, галузь культури всіє громади вартує громаді набагато менше, як «вельми поважний апарат» міської ради!

До речі, чомусь, незрозуміло чому, капітальний ремонт будівлі міської бібліотеки в сумі 273,1 тис. грн., керівництво Городоцької ОТГ «приписало» до «покращення життя вже сьогодні» саме сфері культури. З якого це дива? Чи забули братчики-громадчики, що собі коханим покращували умови – бо ж розширили «апартаменти» апарату міської ради за рахунок приміщення міської бібліотеки, виселивши бібліотечних працівників «на закрилки» й «відгрібши» в приміщенні методом, дуже схожим на рейдерське захопленням, бо без будь яких погоджень і проектів, половину площ однієї з кращих в області бібліотеки..

А по житлово-комунальному господарству Городоцької міської ОТГ, яким так постійно вихваляється мер, протягом І півріччя 2018 року проведені видатки в сумі 5 млн 246,9 тис. грн., що становить 69,4 % до планових показників. Це по тому напрямку, яким так «піариться» мер – і 69,4%.

До прикладу, на виконання Програми забезпечення життєдіяльності житлово-комунального господарства Городоцької ОТГ на 2018 рік - видатки всього лише 1млн 148,2 тис. грн. В населених пунктах міської ОТГ проведені поточні ремонти водонапірних мереж та артезіанських свердловин на зовсім невеличку, у порівнянні з вищевказаними, суму - 280,6 тис. грн. А проведений поточний ремонт міських водопровідно-каналізаційних мереж вартував міському бюджету 205,2 тис. грн.

Ну і – про дороги… Про ті, що – напрямки. Городоцька міська рада на утримання та розвиток автомобільних доріг по загальному та спеціальному фондах бюджету провела видатки на суму …770,2 тис. грн. - для поточного ремонту доріг придбали щебiнь і вiдсiв на суму 92 тис. гривень, бруківку на 8,2 тис. грн, лотки водовідвідні – 118,7 тис. грн та на грейдерування доріг, очищення доріг від снігу, перевезення щебеня, влаштування «зебри» на пішохідних переходах міста, поточний ремонт автодорiг потратили 551,3 тис. грн. Усе. Як тратимо – так і маємо, чи не так?

До речі, про ті «невеличкі тисячі», про які не знала що говорити чи так не хотіла говорити фінансист міської ради.

За шість місяців 2018 року до загального фонду бюджету Городоцької міської об’єднаної територіальної громади з врахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 98 млн 670,8 тис. грн., що становить 107,8%.

Без урахування міжбюджетних трансфертів забезпечено виконання планових призначень по доходах на 122,4% .

В доход бюджету надійшло 39 млн 337,4 тис. грн., або 51,2 відсотка від річних призначень.

Понад план за 6 місяців надійшло 7млн 186,3 тис. грн.

Ці останні «невеличкі тисячі» й підлягатимуть, вочевидь, розподілу – як перевиконання міського бюджету за перше півріччя цього року.

А то, чи це «бюджет розвитку», чи це «бюджет проїдання» - і на кого, зрештою, працює бюджет громади - оцінювати вам, шановні мешканці Городоцької громади.

Переглядів: 749 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Я • 14:12, 28.08.2018 [Матеріал]
Та зрозуміло, на кого працює бюджет. Але громаду це влаштовує. І добре, що так...
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0