Пт, 19.04.2024, 03:42
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2015 » Червень » 22 » 22. 06. 2015 - Проблеми комунальні – і не тільки…
09:57
22. 06. 2015 - Проблеми комунальні – і не тільки…

Днями, на засіданні колегії райдержадміністрації довелося почути від Володимира Поворозника, голови Городоцької міської ради, щире спожаління, що у районі немає комунального підприємства, яке б займалося будівельними та ремонтними роботами доріг, мовляв, гроші на рахунку міської ради є, ремонтувати дороги потрібно, та шкода, що замовлення на виконання таких робіт надходять із-за меж району - і вони, чесно зароблені кровні,  з району «витікають». Добре було б, щоб хтось створив нормальне комунальне  підприємство у нас, на Городоччині, сказав на колегії мер, тоді би кошти місцевих бюджетів за межі району не виходили – і городоччанам, і району користь із цього неабияка була б.

Тоді мені й прийшла думка: а чому нема такого підприємства? Чому міське комунальне підприємство, яке за останні роки, звісно, перетворилося на маріонетку міської ради – робить тільки те, на що мерія виділяє кошти – не може взятися за реальні справи. Щоб і собі - в розвиток і городоччанам усім - на користь.

До того ж, дуже доречно, послухала на сесії міської ради нового керівника КП «Городоккомунсервіс», котрий, на мою особисту думку, досить заповзято взявся за «порятунок корабля», що  майже пішов на дно – міського комунального підприємства: за якийсь місяць-півтора на своїй посаді таки робить певні зрушення в напрямку витягнення підприємства з катастрофічного стану.

Благо, звичайно, що кошти в міському бюджеті появилися, бо чимало податків тепер не йде «нагору», а залишається місту. Й виконком та депутати, розуміють, що підприємство є прямим заручником - між коштами, які давно вже потрібно було виділяти на комунальну галузь, що в занедбаному стані (її треба або рятувати, або від неї позбавлятися взагалі),  і між людьми, котрим якісні, а не «на папері», комунальні послуги ой як потрібні, втім, платити скажені гроші за те, що не робиться чи робиться абияк, ніхто не збирається.

 А комунальники почали працювати… І капітальним ремонтом водогону на часі підприємство займається, за кошти міського бюджету, звичайно. І в проекті  по  капітальному ремонту внутрішніх електромереж (відповідно до Програми розвитку міста на цей рік) якимось чином задіяне. Але мало це для підприємства, ох як мало… Розширюватися і заробляти кошти потрібно, а не просити в мерії щораз. На свої ноги спинатися напевне вже час прийшов. І люди, очевидно, якби побачили певні  старання та хоч якісь результати по утриманню соціальної сфери та житлового фонду міста, поміняли б своє відношення до комунальників: підписували б активніше з ними угоди, платили б сумлінніше до цього часу навіть аж надто завищені суми тарифів на послуги ЖКГ.

І  для того, щоб краще уявити роботу підприємства (предмет його діяльності, повноваження, права та обов’язки), спробувала ознайомитися з його статутною діяльністю. І що б ви думали? Диву  дивному далася…  Підприємство, яке по закону і по праву міського надавача комунальних послуг у своєму статуті прописало усе на світі, окрім …власне надання досить важливих комунальних послуг.

Підприємство, яке належить до комунальної власності міста, і пройшло реорганізацію вже не один раз, на часі покликане (беру із статуту): забезпечувати належну експлуатацію об’єктів благоустрою, зеленого господарства, мереж водопостачання і водовідведення, одержувати прибуток від виконання робіт з обслуговування комунального  житлового фонду  і благоустрою міської території  Городка, від надання послуг з водопостачання та водовідведення, виготовлення будівельних матеріалів, ритуальних послуг,  малих архітектурних форм,  надання транспортних та ремонтно -будівельних послуг, прибирання прибудинкових територій та територій вулиць, площ,скверів, парків (правда, відповідно до укладених угод), обслуговування фонтанів, вирощування  сільгоспкультур в розсадниках і квітниках та квітів тощо.

Окрім цього, комунальники прописали в статуті право на здійснення додаткових послуг:  будівництво та виготовлення будівельних матеріалів, надання автотранспортних та транспортних, туристсько - екскурсійних  послуг, торгово - посередницьку діяльність….

І тут виникає цілий ряд  запитань… А чому ж тоді підприємство досі не надає цілий спектр ним же прописаних  послуг? Або, якщо й надає, то чому вони на найнижчому чи досить-таки  не високому рівні, хоч і за досить високу плату?  Чому підприємство, яке мало б обслуговувати в повній мірі усі внутрішньо-будинкові  мережі  житлового фонду міста: системи водопостачання та каналізаційні мережі, внутрішньо будинкові  електричні мережі,  ремонти під’їздів, східних маршів та покрівель – на будинках і над під’їздами, прилеглих до будинків житлового фонду доріг та територій, цього не робить?  Ці послуги навіть у статуті підприємства не прописані, хоч і комунальне підприємство – МІСЬКЕ, і житловий фонд  - теж МІСЬКИЙ. Як тоді це розуміти пересічному мешканцю Городка? Від КОМУНАЛЬНОГО підприємства одна назва зосталась?  Окрім цього, як з’ясувалося, зовнішні електричні мережі та ліхтарі теж у місті НІХТО не обслуговує, як і  очисні каналізаційні споруди. Як і дороги…  То навіщо нам,  городоччанам, таке «комунальне» підприємство? Саме в такому вигляді і в такій компетенції, як воно є. Можливо, прийшов час  меру, який так турбується про те, що на Городоччині нема нормального підприємства, яке б надавало повноцінно цілий спектр КОМУНАЛЬНИХ послуг, на базі його ж МІСЬКОГО «комунального підприємства» створити ПОВНОЦІННЕ  КОМУНАЛЬНЕ підприємство, яке б надавало усьому району ПОВНОЦІННІ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ. І кошти за межі району не виходили б. І робочі місця нові відкрилися б. Чимало.  І городоччани знали б, що у них є своє підприємство – своя техніка, свої спеціалісти, свої послуги: ремонтні, транспортні, будівельні, дорожні, КОМУНАЛЬНІ. А для цього треба лише воля керівників і управлінців: внести зміни до статуту і до штатного розпису підприємства, розробити новий кошторис  та виділити спочатку цільові кошти  на стартовий розвиток підприємства. А далі – хай підприємство само працює: підписує відповідні угоди на надання послуг, виконує їх, заробляє кошти для себе – забезпечуючи  при цьому робочі місця і заробіток спеціалістам - городоччанам: електрикам, слюсарям -ремонтникам, водіям, ремонтникам і будівельникам як житла, так  і  автодорожніх шляхів та доріг.  Це ж скільки додаткових робочих бригад тут, у Городку, при КП «Городоккомунсервіс», створити можна. Та й сільські ради такий проект, певна, підтримали б…  Їм вмілі робочі руки теж неабияк потрібні –за  кошти з місцевих бюджетів, звісно, під відповідні програми та укладені угоди. «Фантастика», - скажуть, як чую,  наразі скептики.  «А чому б ні?» - підтримають мене, впевнена, ті спеціалісти, які поневіряються зараз по закордонах або «на вільних хлібах». Невже їм би не сподобався такий проект? Невже він і справді такий фантастичний? Заважаючи на те, які кошти зараз на рахунках усіх місцевих бюджетів  - і міського також. А КОМУНАЛКА, яку ніколи ніхто не розвивав, впродовж десятиліть - в усіх, без перебільшення,  – на первіснообщинному рівні  або взагалі нема.

Тому, моя  відповідь міському голові на його запитання: «Хтось  та й би мав, нарешті,  цим зайнятися… Але хто ж займеться?» - от візьміть і займіться, Володимире Васильовичу.  Разом із виконкомом. Разом із депутатами. Разом із молодим і беручким керівником КП «Городоккомунсервіс» Григорієм Гурним. Разом із районною владою і місцевими територіальними громадами. І покажіть Городку й району, що місто таки на щось здатне, якщо зголосилося  навколо себе об’єднати усі громади. І впевнена, усі Вас підтримають. Бо питання – на часі.  І час – не терпить. До того ж, грає Вам на руку… Бо найкращий почин – той, що з себе.

Переглядів: 990 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 121 2 »
avatar
0
12 Нельзя обять необятное. Осведомлен тольго Бог! • 22:03, 26.07.2015 [Матеріал]
"В любом случае, трезвомыслящие трезво мыслят и -
принимают как есть любые происходящие процессы, ибо понимают, что если
нет влияния на процесс, чего тогда на этом факте и на этом процессе
зацикливаться?"

Це значить, - пливти по хвилям життя, так-то. У будь-якому випадку,
освєдомленний  однорічної давності був радикальнішим, закликав людей на
барикади, тепер же... Конюктура. Накази "папи" то піднімати народ, то -
гасити хвилю, коли "папік" вже при кориті.

А дійсно тверезо- мислячі знають, що будь-який вчинок, чи думка окремої особи має певний
вплив на, так би мовити, макрокосм, Всесвіт тобиш. І, об'єднавши наші
вектори дії - зробимо все.
avatar
0
11 Осведомлённый • 15:01, 25.07.2015 [Матеріал]
Хотя, быть в системе и не стать системой - это очень сложно при нынешней исчерпавшей себя системе любой в системе государаственного строя.
Единицы не ломаются и остаются людьми, а не зомби и тупыми исполнителями
тупых законов вне закона, тупых  приказов, распоряжений и постановлений
в тупой системе власти. В таком случае, зачем стремиться к власти,
которая себя исчерпа всецело как власть? Может, выгоднее и удобнее или
целесообразнее остаться человеком вне этой системы, но человеком всегда
влияющим и всевозможными способами и методами на эту гнилую систему,
которая не есть уже системой, дабы она такой стала или отошла с миром в
мир иной навсегда? В любом случае, трезвомыслящие трезво мыслят и -
принимают как есть любые происходящие процессы, ибо понимают, что если
нет влияния на процесс, чего тогда на этом факте и на этом процессе
зацикливаться?
avatar
0
10 Осведомлённый • 14:50, 25.07.2015 [Матеріал]
Если смотреть с Вашей точки зрения, то трезвомыслящим  в даной ситуации нет смысла ни принимать участия в местных выборах, ни жить в этой стране и на этой планете и в этой галактике.  Правда ж, трезвомыслящие уже давно покинули страну, работают на бюджеты иных стран, пополняя при этом бюджеты своих семей. А те, кто остался, не трезвомыслящие? Какие? Не они ли в адских условиях ароживают сами, "тянут" свои обязанности - честно и достойно, и - свои семьи на своих плечах и мизерных доходах? Не они ли своим трудом и своей позицией меняются - и меняют  свой край и свою страну? Ваша точка зрения кардинально противоположенная с ихней. Чтобы чтото менять, надо быть здесь, в процессе, всё видеть, анализировать, понимать и проницать, чтобы получать знания и опыт и изменять ИЗНУТРИ страну своим вмешательством в процесс её изменения. Жизнь - это быть в процессе, быть процессом. В ином случае - это "пустой базар" и "словарная диарея", простите, не иное.
avatar
0
9 папа • 21:02, 20.07.2015 [Матеріал]
На вибори мера тверезомисляча людина у такій ситуації не піде, піде тільки людина яка хоче влади, грошей, або уявила себе "намісником депутата на землі", але все рано чи пізно закінчується. Для того, щоб бути мером, потрібно мати хоча б мозок.
avatar
0
8 І що ж далі? • 14:45, 19.07.2015 [Матеріал]
А буде і гірше. Коли почнуться голодні бунти.
avatar
0
7 Z • 10:30, 19.07.2015 [Матеріал]
Місту призначать мера, всі заглотають ставленіка, вклоняться і  буде як було, бо мозгів у наших людей - як кіт наплакав. Навіть якщо цього мерішку лишить пан, ніхто й не кувікне - бо треба всі щоб хтось щось давав надурняк. Той хто дає і керує  мозгами потреблядської свідомості іджєвєнців. І нащо ті вибори в наших краях я вообще не розумію. Лишня трата бабок. Все лишиться всеодно так як було, а може буде  іще гірше. Война ж.
avatar
0
6 ****** • 10:27, 12.07.2015 [Матеріал]
для ?????? . Місту потрібен не пенсіонер, не бізнесмен, не білоручка, а хазяїн, роботяга-спеціаліст, патріот і мужик. Сказав - зробив, бо знає як і що. І ні під чию дудку не танцює. А хіба є такі?
avatar
0
5 ****** • 10:24, 12.07.2015 [Матеріал]
Та плюньте ви на і на того, і на другого. Якщо хочете щось робити, то робіть самі. Є ж в Городку люди, які щось роблять і нікого не просять нічого і нікому не жаліються. Хто хоче щось міняти, той не шукає причин, а знаходить способи. І  щось - та й получається.
avatar
0
4 @@@ • 10:18, 11.07.2015 [Матеріал]
Ну один же є кандидат.Той що самий. бо повністю удовлєтворяє депутата. Нічого не робить, але не мішає нікому робити все, що хочеться на території міста. Ще й мєнтів кришує по повній бо сам звідти
avatar
0
3 ?????? • 19:29, 23.06.2015 [Матеріал]
А який мер місту потрібен??? Як хто??? Щось нема кандидатів
1-10 11-12
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0