Пт, 29.03.2024, 03:04
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2014 » Вересень » 22 » 22. 09. 2014 - Треба хотіти вирішити проблему – тоді вона буде вирішена
11:34
22. 09. 2014 - Треба хотіти вирішити проблему – тоді вона буде вирішена

Проблеми житлового фонду комунальної власності міста… Вирішаться вони колись чи так і залишаться невирішеними, поки житловий фонд Городка або не розвалиться зовсім, або поки люди самі не візьмуться – своїми коштами і своїми руками – за покращення якості свого проживання?

Про це йдеться роками. Але, як кажуть, «віз і досі на тому самому місці, де й був». Наприкінці літа – на початку осені мерія та комунальники з величезним азартом беруться за «підготовку  до роботи житлового фонду міста до зими»: вивчають (що ж її вивчати, як вона впродовж багатьох десятиліть та сама!) дану проблему, встановлюють факти, що треба зробити і на який кошт, навіть, терміни, коли все буде зроблено. А потім - як завжди. Коштів нема – ні у комунальників, ні у міському бюджеті, ні у містян. І … все залишається на тому ж самому рівні, на якому й було:  в аварійному стані. Благо, правдами – не правдами, з проблемами - перемогами місто кілька років тому відмовилося від центральної системи теплопостачання  і перейшло на економне індивідуальне опалення. Тоді люди взяли на себе величезний як фінансовий,так і моральний удар. Правда, шок від встановлення «раптом – і за великі гроші» індивідуального опалення за досить невеликий проміжок  часу  пройшов: кожен на собі відчув привабливість зробленого, економію. Благо, також, що народний депутат – земляк Олександр Герега взяв на себе увесь фінансовий та координаційний удар  за капітальний ремонт покрівель чи не усього житлового фонду міста, звільнивши від колосальних витрат на ці роботи і міський бюджет, і не такий вже й великий сімейний бюджет городоччан, врешті, розв’язав  чи не найболючішу проблему комунальної  служби  міста, яка ніколи б сама за цю справу і не бралася і сама з  цією проблемою ніколи б не справилася.  

Втім, дуже прикро, що й досі залишилися у тому ж таки катастрофічному - так званому «підвішеному стані» такі системи життєзабезпечення житлового фонду, як водозабезпечення та водовідведення, внутрішньобудинкова система електропостачання.  Хто і за який кошт має утримувати (обслуговувати ) належним чином  внутрішньо будинкові комунікації? Хто понесе відповідальність у тих украй неприємних випадках, які можуть і колись таки призведуть до аварійних ситуацій?

Про це, як з’ясувалося, йшлося, зокрема, на останньому засіданні виконкому Городоцької міської ради.   Проблему аварійності внутрішньобудинкових систем електропостачання житлового фонду  Городка підняв головний електрик району – начальник Городоцького РЕМу, член міськвиконкому Віктор Слободян. Як він наголосив, у світлі подій,що відбуваються у країні, зокрема, у плані припинення газопостачання Україні «Газпромом», зимовий період , пов’язаний із опаленням газом, може бути досить складний.  Тому, варто очікувати значного збільшення населенням  використання у побуті електронагрівальних пристроїв. А це, звісно,  потягне за собою значні витрати електроенергії та збільшення напруги у лініях електропередач.  Щодо зовнішніх ліній електропередач, як наголосив начальник РЕМу, енергетики цілком впевнені – збоїв та аварійних ситуацій  у зв’язку з перенапругою не варто чекати: електромережі району майже всі поновлені й цілком готові до зими. А з  внутрішніми системами електропостачання у будинках комунальної власності міста та в будинках, які колись були підвідомчі підприємствам, що діяли у місті, збанкрутували  і на часі – «нічиї» - ситуація, можна сказати, зовсім неприваблива. Тож і міській раді як власнику комунальної власності міста, і КП «Городоккомунсервіс», що, в принципі, повинні відповідати за належний стан внутрішніх мереж електропостачання,  варто було б задуматися наперед – виділити відповідні кошти, відремонтувати аварійні ділянки та системи, щоб запобігти взимку можливим аваріям та збоям у електропостачанні в місті.

Зрештою, рішення виконком прийняв . Як повідомив заступник міського голови Петро Кривий, враховуючи те, що внутрішньо будинкові мережі житлового фонду міста й справді у незадовільному стані і з цим і справді потрібно щось робити, врешті, з метою встановлення  реальної картини і шляхів здійснення необхідного відрізку роботи, у міській раді  було створено відповідну   комісію у складі працівників комунального підприємства та Городоцького РЕМу, яка найближчим часом  обслідує усі будинки житлового фонду міста й «напрацює», так би мовити, «дорожню карту» щодо вирішення цієї проблеми.

Що обслідуватимуть під час виїздів учасники комісійного обстеження? Працівники РЕМУ, як вони заявили під час засідання даної комісії, працюватимуть у своєму напрямку роботи - у їх функції входить лише обслідування зовнішніх  вводів електропостачання до будинків. Решта, а це основне - внутрішні електричні мережі житлового фонду мають оглянути комунальники – це на їхній відповідальності, у їхній компетенції та  у їхній сфері обслуговування. Так, як би мало бути. Та чи є?

Вони ж бо, комунальники, заявили категорично, що своїми силами «поставити на ноги внутрішні системи електропостачання усього житлового фонду» не зможуть: і спеціалістів відповідних нема, і коштів також. Як наголосив на засіданні даної комісії директор КП «Городоккомунсервіс» Антон Федощук,  добре було б, для початку, оглянути фронт роботи, «щоб встановити технічні завдання і намалювати проект роботи», який, можна сказати вже зараз, буде і великим і затратним.

Врешті, як особисто мені здалося, до цього часу і на часі увесь обсяг робіт по обслуговуванню внутрішніх електричних мереж ніким не вівся і не ведеться досі: внутрішньо будинкові системи , напевне, ніким ніколи не обслідувалися, не ремонтувалися і не переобладнувалися належним чином, фінансування на ці роботи не виділялося. Десятиліттями. Навіть, склалося враження, що комунальне підприємство взагалі не несе відповідальність за цей відрізок роботи.  Надто спокійними  і байдужими були працівники комунальної служби, які брали участь у засіданні комісії, але надто стурбованими - працівники РЕМу, бо відповідальність за перепади електроенергії та згорілі під час аварій електроприлади точно люди припишуть  їм, як це вже було неодноразово.

На мої сумніви з приводу впевненості керівника  КП «Городоккомунсервіс» щодо майже непричетності  працівників комунальної служби міста до вирішення цієї ситуації, компетентні у цій справі люди, які просили себе не називати, порадили переконатися в цьому й попросити у директора  КП "Городоккомунсервіс" Акт  розмежування балансової належності і електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін. Якщо є – то добре: відповідальність  покладена на них. Якщо такого акту не нададуть, то комунальна служба (і це скоріше всього) «загубила по дорозі» під час кількох реорганізацій  цю обов’язкову у діяльності служби ланку роботи. Тому – то тепер і руки потирає – не наше, не нам за це відповідати, не нам цю брудну, затратну і копітку роботу робити. Не секрет, що  підприємство останнім часом  працює, можна сказати, на умовах приватного найму (собі в кишеню): воно залишило за собою лише статус «комунального»,  з тих чи інших причин (не називатиму їх)  позбулося чи не усього спектру  й справді комунальних послуг, які повинно надавати, яких потребує населення і які цьому населенню давно, цілими десятиліттями,  не надаються, а тому не заробляє ні копійки – є повністю на утриманні міського бюджету. Водночас, хоч  КП сьогодні відіграє роль бригади по найму, схожої до приватної, що очевидно, воно було б не проти , і це зрозуміло,  взяти участь у проекті під назвою «порятунок житлового фонду від аварійності внутрішніх електрокомунікацій»: повного поновлення і переобладнання внутрішніх  входів,  електрощитових,  ліній елекротпередач у підвалах та у під’їздах. Навіщо? Щоб довести, що воно «комунальне»? Що це його відрізок роботи і воно має це робити? Чи воно має на це  юридичне і моральне право?  Чи є там потрібні спеціалісти? Чи просто керівництву дуже кортить «освоїти» виділені звідкись  кошти? Але ж, повернімося, як кажуть, знову до "наших баранів" -  відповідальність на кому лежить за внутрішні електричні мережі житлового фонду? На  комунальниках? На РЕМівцях? На людях?

Очевидно, на останніх… Як було наголошено на засіданні комісії міської ради  «по підготовці житлового фонду до зими», коштів на реконструкцію внутрішніх електромереж  за попереднім розрахунком потрібно близько 300 тисяч гривень. Їх  нема у міському бюджеті . І щоб бути «і розумними, і красивими» - і питання проблемне вирішити, і не своїм коштом – треба чиновникам міськради спільно з комунальниками прийти до людей, розповісти про те лихо, яке може спіткати їх помешкання, залишивши без електроенергії, спонукати їх до…  спрямування коштів із власних кишень на покращення стану електромереж всередині житлових будинків комунальної власності міста. Про це й буде говоритися на  зустрічах з мешканцями будинків, що міською радою на спільному засіданні з працівниками РЕМу та комунальною службою міста уже визначені. Ось так. І не інакше. І невдоволення людей буде  високим. І запитань до комунальників буде чимало. Та проблема…Чи вирішиться вона?

 - Ризики, що не буде регулярного електричного  та газопостачання взимку, є великими, - на моє запитання, чи матиме дана  проблема розв'язання, - каже  член виконкому Неоніла Андрійчук.  -  І виконком має– просто зобов’язаний – напрацювати  шляхи вирішення даного питання порядку денного громади. Для того, щоб упередити негативні моменти, які можуть бути попереду – взимку. Для того, щоб уникнути соціальних хвилювань  цієї складної зими. Виконком, як відомо, зобов’язав комунальну службу та енергетиків вивчити усі аспекти цієї проблеми задля її вирішення – і нагальним чином.  Як тільки відповідна комісія вивчить на місцях усі обсяги робіт і визначить певний кошторис на покриття затрат, тоді  і виконком міської ради, і депутатський корпус, і відповідні служби – усі разом повинні знайти той шлях, який приведе до результату. На моє глибоке переконання, треба хотіти вирішити проблему. Тільки тоді вона буде вирішена.

Переглядів: 1159 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 141 2 »
avatar
0
14 Ну і? • 20:15, 30.10.2014 [Матеріал]
Хотя при такому керівництві як зараз в місті ніколи нічого путнього не було і не буде. Моя думка.
avatar
0
13 Ну і? • 20:14, 30.10.2014 [Матеріал]
Подивіться, яка напруга ввечері вже зараз. А що буде зимою? От хай виконком і комунгосп прозвітують  перед людьми, що має бути з мережами в будинках. І хто їх до речі обслуговує?
avatar
0
12 Ну і? • 20:11, 30.10.2014 [Матеріал]
І що зробили? Обслідували і  на тому самому рівні лишили? Скільки часу пройщло, а ніхто нічого не робив і не думає робити. Ніби взагалі - ніякої влади в Городку. Хтось знає, що вирішено? І чи вирішено хоть щось?
avatar
0
11 Ага! • 14:00, 17.10.2014 [Матеріал]
Говорити завжди є про що і  з ким: головне при цьому вміти  визначити пріоритети і методи впливу. Тоді дуже цікаві бесіди получаються. Очевидно Ви цьому пока ще не навчились.
avatar
0
10 Стела • 09:51, 17.10.2014 [Матеріал]
5 Ага!   (04.10.2014 14:43)
Зараз часто зустрічаюся і з прокуратурою і з владою. Там немає з ким говорити.
avatar
0
9 Стела • 09:49, 17.10.2014 [Матеріал]
"Благо, також, що народний депутат – земляк Олександр Герега!"
Благо! Благо! Благо!
avatar
0
8 belgrad • 18:00, 15.10.2014 [Матеріал]
Власники квартир в житловому фонді міста повинні мати договори на обслуговування внутрішньобудинкових мереж з КП «Городоккомунсервіс» і згідно договорів запитувати про виконання робіт.

Громадяни забувайте, що хтось зверху буде здійснювати контроль над вирішенням ваших побутових проблем. Самоорганізовуйтесь під'їздами і вимагайте укладення і виконання договорів.
avatar
0
7 Для Василя • 11:30, 11.10.2014 [Матеріал]
Ой лишіть комунальне підприємство! Он люди розказали, що  на дорогах міста міскі "власті" відмили десь 200 тисяч. Про це вже півГородка говорить. Але за це ще ніхто не відповів перед законом і певне й не відповість. Кажуть, слідство триває. І що? Потриває-потриває - і в архів! Як завжди! І всі - янголики. А людям знов скажуть, що "нема доказів". То розказали б людям, що коли і як. Блін! Коли вже той безлад закінчиться? Але чи закінчиться? Мер от знову себе висувати на "мера" зібрався! Далі буде...
avatar
0
6 Ага! • 15:44, 04.10.2014 [Матеріал]
2. Нікому нічого не віддавати! Навести порядок з керівниками і все буде добре. Тільки от хто ж наведе той порядок?
avatar
0
5 Ага! • 15:43, 04.10.2014 [Матеріал]
4. А через яке не відмивається? Через всі відмиваються. Різниця тільки в тому, ХТО відмиває і СКІЛЬКИ. От наприклад "Горліс". Ніхто не знає, скільки підприємство заробляє. Бо нікому "не цікаво". І цей "ніхто"  прикриває нормальні прибутки, які йдуть в кишені  окремих людей, а не підприємству і району, а показує підприємство копійки від заробленого. І хто "винен" і "що з цим робити"? І де прокуратура, КРУ, влада? А ніде. Там же, де і відмиті гроші - в кармані керівників, які цим "бізнесом" заправляють. Чи не так?
1-10 11-14
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0