Ср, 17.04.2024, 01:45
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2016 » Липень » 25 » 25. 07. 2016 р. - Задіювати треба значні кошти – і то вже
11:23
25. 07. 2016 р. - Задіювати треба значні кошти – і то вже

Стихія, яка пройшлася містом та районом 17 липня, нанесла колосальних збитків Городоччині.  Попередні підрахунки сум  цих збитків перевищують  20 мільйонів гривень. Де взяти і кошти і як допомогти городоччанам справитися з наслідками буревію? Про це йшлося як на позачерговій сесії Городоцької міської ради, так і на позачерговому засіданні колегії  Городоцької райдержадміністрації й на позачерговому засіданні сесії Городоцької районної ради.
Чи не найоперативніше спрацювало за наслідками негоди місто, яке постраждало від негоди найбільше. Позачергова сесія Городоцької міської ради була скликана у понеділок 18 липня, коли люди, які ще зранку пішли до Городоцької міської ради із заявами допомогти коштами чи матеріалами перекрити дахи та замінити вікна, буквально переповнили адміністративне приміщення міської ради.
Одразу на сесії було прийнято рішення спрямувати з міського бюджету на покриття збитків городоччанам   кошти в сумі 500 тисяч гривень.  Також було створено спеціальну комісію міської ради з надзвичайної ситуації та робочі групи з числа депутатів, членів виконкому та небайдужих городоччан. Вони оперативно зайнялися збором та фіксацією обсягів завданих збитків.

У Городоцькій районній державній адміністрації того ж таки 18 липня розпорядженням голови райдержадміністрації  теж  був терміново створений районний штаб  по ліквідації стихійного лиха, й представники районної влади виїхали на огляд нанесених стихією збитків у населені пункти Городоччини.

20 липня в райдержадміністрації відбулося позачергове засідання колегії  РДА.

Там було акцентовано, що при  Городоцькій РДА створено оперативний штаб з ліквідації наслідків стихійного лиха. За попередніми результатами, як було сказано, стихія завдала значних збитків багатьом населеним пунктам Городоччини, але найбільше постраждали  місто Городок та 13 населених пунктів шести  сільських рад.  
Як було наголошено, є лише два джерела, звідки можна виділити кошти на покриття збитки населенню міста та району, яке відчутно постраждало від стихійного лиха. Це – фінансова підтримка з міського та районного бюджетів, які мають бути спрямовані  на покриття матеріальних збитківгородоччанам .

Щоби було встановлено у районі надзвичайну ситуацію, як було підкреслено, потрібно рішення Києва. Коли це буде – і чи буде, невідомо. А людям потрібна поміч  якомога швидше –  і то вже. Звісно, всі збитки, завдані буревієм, влада компенсувати  городоччанам не зможе. Але готова зробити усе, що в її силах, щоб відремонтувати приміщення комунальної власності району, а також, хоч частково, але оперативно,  допомогти мало захищеним мешканцям району.

За рахунок перевиконання дохідної частини загального фонду районного бюджету було запропоновано  збільшити дохідну та видаткову частини районного бюджету. Ці кошти як  інша субвенція з районного бюджету  були запропоновані до затвердження сесією районної ради та до надання місцевим бюджетам на виплату матеріальної допомоги незахищеним верствам населення, яким завдано матеріальних збитків внаслідок стихійного лиха.  

600  тисяч гривень з районного бюджету – місцевим бюджетам громад,  які найбільше постраждали від стихійного лиха: 300 тисяч гривень  - по 50 тисяч гривень -  6 сільським радам і 300 тисяч гривень  - Городоцькій міській раді.
Така пропозиція надійшла від райдержадміністрації – до сесії районної ради.

Того ж таки 20 липня на слухання сьомої позачергової сесії Городоцької районної ради було винесено два питання - за наслідками стихійного лиха у Городоцькому районі.

Депутати проголосували за виділення коштів у сумі 300 тисяч шести сільським радам Городоччини: Чорниводській, Підлісноолексинецькій, Пільноолексинецькій, Новосвітській,   Жищинецькій та Новопорічанській – по 50 тисяч кожній. Водночас, - місту Городок, котре постраждало від стихії найбільше, з районного бюджету  було виділено 300 тисяч на покриття збитків малозахищеним городоччанам, які постраждали від стихійного лиха.

Також на сесії було прийнято звернення депутатів Городоцької  районої ради до Хмельницької обласної адміністрації та Хмельницької обласної ради  про виділення з обласного бюджету коштів на ліквідацію стихійного лиха у Городоцькому районі.

У зверненні вказано наступне:  «Ми, депутати Городоцької районної ради вкрай стурбовані величезними збитками від руйнівного градобою та шквального вітру, яких зазнав Городоцький  район 17 липня цього року.  У місті Городку, селах Мудриголови, Жищенці, Балакири, Нове Поріччя, Старе Поріччя, Басівка, Підлісний Олексинець, Слобідка Підлісноолексинецька, Пільний Олексинець, Новий Світ, Тростянець, Матвійківці, Іванівка пошкоджено або й  повністю знищено градом дахи житлових будинків, господарських будівель, об’єктів соціально-культурного призначення, вибито скло у вікнах. За оперативною інформацією, пошкоджень від градобою зазнали близько 3000 житлових будинків, 9 навчальних, 20 медичних та інших закладів, 10 соціально-культурних установ району, а також цьогорічний врожай сільгоспкультур на площі 4350 га, в тому числі сади – 210 га. Сума збитків складає понад 20 млн. грн.»

У зв’язку з цим, депутати Городоцької районної ради звернулися до Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницької обласної ради з проханням у найкоротший термін винайти можливість і виділити з обласного бюджету кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха та запобігання загрози виникнення надзвичайної ситуації природного характеру, що може призвести до подальшого руйнування житлових та адміністративних будівель.

Водночас, 21 липня відбулося засідання позачергової восьмої сесіії міської ради, на якому депутати, враховуючи численні звернення жителів міста Городок щодо надання матеріальної допомоги для відшкодування збитків, завданих стихійним лихом, яке сталося у місті Городок 17 липня 2016 року, керуючись Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  прийняли рішення про звернення депутатів Городоцької міської ради  до Городоцької районної ради та Хмельницької обласної ради  щодо визнання міста Городок зоною стихійного лиха.

У зверненні сказано: «Сьогодні Україна переживає і так найважчий період із часу своєї Незалежності. І саме у час, коли людям і так доводиться «затягувати паски», городоччани зазнали значних збитків, завданих стихійним лихом. Кілька хвилин повністю змінили спокійне та розмірене життя городоцьких родин. Від нищівного удару природи постраждали покрівлі житлових будинків, шибки вікон, транспортні засоби, городина та домашні тварини.  Громадяни міста не готові самотужки впоратися з наслідками стихійного лиха таких масштабів.

За попередніми підрахунками, відповідно до заяв громадян та дефектних актів, складених депутатами міської ради та членами виконавчого комітету,  сума завданих збитків становить  понад 10 509 000 гривень, з яких сума відшкодування на шифер становить 7 290 000 гривень .

 Ми, депутати Городоцької міської ради, підтримуючи наших виборців, зважаючи на велику кількість  їхніх звернень щодо відшкодування завданих збитків внаслідок стихійного лиха, яке відбулося у місті Городок  Хмельницької області 17 липня  2016 року (за попереднім підрахунком 1749 звернень), просимо вас, визнати територію Городоцької міської територіальної громади зоною стихійного лиха. З метою максимального сприяння у вирішенні проблем жителів міста Городок, які постраждали внаслідок буревію та граду, просимо  вас не залишатися осторонь нашої біди». 

До слова, позачергові сесії Городоцької міської та Городоцької районної рад не закрили свою роботу, адже усі пошкодження від буревію та градобою іще встановлюються,  і сума збитків щодня збільшується. Тож потреби  городоччан у наданні матеріальної допомоги на ліквідацію наслідків стихійного лиха зростають.
 

Переглядів: 1497 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 депутат • 14:07, 30.07.2016 [Матеріал]
Загальна сума збитків, завдана стихією складає понад 12 млнгрн. На превеликий жаль руку допомоги Городоцькій громаді подали: Районна рада
- 300 тис.грн, Немиринецька сільська рада - 30 тис.грн,. Обласна рада виділила
постраждалим від стихійного лиха аж 400 листків шиферу на місто з районом.
Щоправда, обласна рада спочатку хотіла виділити найбільш постраждалим грошову
допомогу, і відносно постраждалі написали заяви на ім"я голови обласної
ради. Але, як сказав, міський голова, під час сесії міської ради, що кошти які
знаходились на резервному рахунку голови обласної ради закінчились. Тоді
постраждалим запропонували переписати заяви на ім"я першого заступника
голови облради, мовляв на її резервному рахунку кошти є. І чомусь переписані
заяви були адресовані голові обласного осередку партії "за конкретні
справи". Тоді виникають запитання: 1. А що, у голови облради і його
першого заступника є окремі резервні рахунки?. 2. Чому  люди переписували
свої заяви не на першого заступника облради, а на голову обласного осередку
партії???
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0