Пт, 19.04.2024, 15:09
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2018 » Листопад » 29 » 29. 11. 2018 - Городоччани не погоджуються на підняття тарифів
18:15
29. 11. 2018 - Городоччани не погоджуються на підняття тарифів

Рішеннями №144, №145, №146 виконавчого комітету Городоцької міської ради від  14 серпня 2018 року  встановлено нові тарифи у бік підвищення на послуги, що надаються  КП «Городоккомунсервіс» населенню Городка: на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, на послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів від населення та підприємств і організацій, на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення.
У зв’язку з цим мешканці м. Городок звернулися письмово до Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України і у своєму зверненні просили провести глибоке та всебічне дослідження усіх складових нових тарифів на послуги для населення КП «Городоккомунсервіс», встановити обґрунтованість розрахунку підняття тарифів для споживачів м. Городок.


Лист-звернення мешканців м. Городок до Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

 

Голові Хмельницького обласного територіального

відділення Антимонопольного комітету України

Олуйкові В. М.

Вул. Героїв Майдану, 54 м. Хмельницький, 29000

Жителів м. Городок Хмельницької області

 

Чисельна кількість жителів міста Городок Хмельницької області обурена ситуацією, що склалася довкола підняття тарифів на житлово-комунальні послуги для населення в м. Городок КП «Городоккомунсервіс», яке є монополістом в Городоцькому районі.

14 серпня 2018 року виконком Городоцької міської об’єднаної територіальної громади підняв тарифи для населення м. Городок на всі види послуг, як ми вважаємо завищеними і не обґрунтованими.

Городоцькою міською радою була створена спеціальна комісія для того, щоб вивчити усі складові і встановити обґрунтованість підняття тарифів. Комісія ця збиралася тричі, та добитися обґрунтування тарифів на водопостачання та водовідведення від КП «Городоккомунсервіс» не змогла.

КП «Городоккомунсервіс» була внесена пропозиція щодо підняття тарифу на водопостачання та водовідведення – 25,40 за 1м. куб. (відповідно 17,41 грн. та 7,99 грн). Ця пропозиція була розрахована і опублікована у ЗМІ до ознайомлення і обговорення мешканцями міста, тобто до громадських слухань і до затвердження виконкомом Городоцької міської ради.

Члени комісії, серед яких були депутати та активісти від ВО «Батьківщина», не отримали від КП «Городоккомунсервіс» обґрунтування тарифу, підсумували що КП останній рік спрацювало з прибутками в сумі 199 тис. грн., тому немає підстав піднімати тарифи для населення.

На вимогу комісії, КП «Городоккомунсервіс» був наданий розрахунок вартості водопостачання та водовідведення. В розрахунок собівартості було включено використання електроенергії в сумі 2 млн 195,1 тис грн. По звіту КП за 2017 рік фактичне використання електроенергії складає 1млн 598тис. грн. Тобто до тарифу було включено використання електроенергії більше на 597,1 тис. грн. Тому члени комісії звернулися з вимогою надати комісії об’єктивні дані бухгалтерського звіту за 2017 рік.

На другому засіданні комісії пропозиція щодо підняття тарифу на воду була вже іншою - 24,10 грн./1м. куб води (водопостачання-16,55/1м.куб і водовідведення-7,55 грн/1м.куб. Водночас, Городоцька міська рада, КП якої змінило розрахунки тарифів до другого засідання комісії, так і не подала новий розрахунок на обговорення громадськості у ЗМІ, порушивши процедуру зміни тарифів.

На третьому засіданні комісії від КП надійшла третя пропозиція щодо зміни тарифу на воду - 19,30 грн/1м.куб (13,10 грн за 1м.куб-водопостачання, 6,20 грн /1м.куб водовідведення) це для населення, а різницю до 24,10/1м.куб за водопостачання і водовідведення керівництво Городоцької міської ради вирішило дофінансовувати, компенсуючи «втрати» КП у вигляді дотації з міського бюджету. Це, як було пораховано КП і озвучено на громадських слуханнях, складає 1,6 млн. грн. в рік.

Тому переконливо просимо Вас розібратися у ситуації із підняттям тарифу на водопостачання та водовідведення для населення м. Городка, який вважаємо цілком необ’єктивним і необґрунтованим (як і інші тарифи КП).

По - перше, підприємство працює прибутково. І якщо збільшити тарифи, які були запропоновані до громадських слухань і які фактично затверджені виконкомом Городоцької міської ради, то КП отримає додаткові кошти з тарифу на водопостачання від населення міста та від організацій на суму 2 млн. 375 тис. грн, по тарифу на водовідведення додаткові кошти - в сумі 342 тис. грн, по вивозу ТПВ КП додатково отримає 432 тис. грн. Таким чином КП отримає додатково в загальній сумі 3 млн. 149 тис. грн. Крім цього, комунальне підприємство отримає додаткові кошти від надання інших 4 видів комунальних послуг.

По - друге, про абсолютну необґрунтованість підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення для населення говорилось і на громадських слуханнях, де люди одноголосно не погодили підняття тарифів на послуги КП на 80%. Але Городоцька міська рада це не врахувала і всупереч позиції населення міста подала на слухання і погодження виконкому Городоцької міської ради.

Депутати та актив Городоцької міської ПО ВО «Батьківщина», до яких звернулися громадяни міста з проханням перевірити об’єктивність підняття тарифів, після глибокого і всебічного дослідження встановили, що при формуванні тарифів КП мало би враховувати не лище зростання витрат, що впливає на зростання собівартості, а й напрацьовувати шляхи зменшення цих витрат і термінового їх усунення. Але цього не робиться і не планується. А недопрацювання КП й збитки від його непланової та неефективної діяльності лягають як непідйомний тягар у надзвичайно завищених тарифах на плечі населення міста.

Вважаємо, що при формуванні тарифу керівництво КП і Городоцька міська рада повинні враховувати загальний фінансовий стан підприємства на момент підняття тарифів.
2017 рік підприємство спрацювало з прибутком-199 тис. грн., і Городоцька міська рада необґрунтовано запланувала і провела підвищення тарифів, а також і компенсацію КП у 2018 році збитків від різниці в тарифах з міського бюджету в розмірі 1,5 млн. грн.

При збільшенні тарифу на воду на 80,5% не враховано загальний фактичний видобуток води. Обрахунок робився з фактичного відпуску води-314176м.куб. І витрати по видобутку цієї ж води (фактичного відпуску), яка використана споживачами, показано керівництвом КП не в точній кількості, бо сюди входить вода, не облікована лічильниками, «вкрадена» споживачами методом несанкціонованих врізок в систему водогону. Витрати стосуються й води, яка піднята і постійно витікає через численні прориви системи водогону.

Прораховано, що якщо собівартість води 4млн. 332,068 тис. грн., не міняти, а кількість води 314 176 м. куб є фактично спожитою і становить близько 60% від піднятої води, то втрати будуть 40%, а то й більше (при більш точніших даних із звітів КП, які до розрахунку тарифу не подаються), а вся піднята вода буде становити 523 600 м. куб. І по собівартості цієї води, що складає 4 332 068 грн, тариф на водопостачання має бути 8 грн. 27 коп. за 1 м. куб. Якщо ж його підвищити відповідно до подорожчання складових тарифу (електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, зарплатня) плюс 20% ПДВ, він мав би становити 9 грн. 92 коп., а не 24,10 грн. чи 19,30 грн. за 1м.куб

Це свідчить про те, що тариф на воду і водовідведення уже завищено і піднімати його не дочасно і недоцільно.

Є спільна позиція і депутатів, і активу Городоцької МПО ВО «Батьківщина», і громадськості міста Городка, що КП «Городоккомунсервіс» слід встановити лічильники, щоб вести точний облік води, міняти водогони, вираховувати і притягувати до відповідальності крадіїв, раціонально використовувати паливно-мастильні матеріали ( у 2017 році - 79 000 л., у 2015 році - 51 600 л., а це на 27 400 л. більше і на 600 тис., грн., дорожче) на 5 авто комунального підприємства, які працюють без встановлених спідометрів. Бо ж списання ПММ проводиться відповідно до фактичного їх отримання.

Громадяни міста також хочуть, щоб КП роз’яснило, на підставі чого підняли тарифи за комунальні послуги (квартплата) жителям житлових будинків, якщо всі витрати КП по електроенергії включені в розрахунок підняття тарифу на водопостачання і водовідведення. А крім електроенергії в під’їздах будинків жодних інших послуг ні на жодну копійку КП «Городоккомунсервіс» не надає. Всі витрати на поточні та капітальні ремонти житлового фонду, прибирання та утримання прибудинкових територій, ремонти сходів в під’їздах, побілку і покраску під’їздів, заміну труб водопроводу, обслуговування внутрішніх електромереж та інщі ремонти жителі будинків роблять за свої власні кошти.

Переконливо просимо Вас звернути увагу на наше звернення, провести глибоке та всебічне дослідження усіх складових нових тарифів на послуги для населення КП «Городоккомунсервіс», встановити обґрунтованість розрахунку підняття тарифів для споживачів м. Городок

Додаток на 11 сторінках
- 218 підписів громадян, мешканців м. Городок.

 

Переглядів: 767 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
avatar
0
2 fe07200 • 12:24, 26.12.2018 [Матеріал]
шукаю однодумців
здравствуйте. хотілося б познайомитись для об"єднання зусиль протистоянню чиновницького свавілля
avatar
0
1 Василь • 21:15, 02.12.2018 [Матеріал]
Правильно назвати, -Це місцевий рекет і злодійство.
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0