Чт, 18.04.2024, 13:09
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2012 » Жовтень » 24 » Усе – в наших руках, або «Під лежачий камінь вода не тече…»
17:14
Усе – в наших руках, або «Під лежачий камінь вода не тече…»

   Кажуть, наш народ – надто терплячий та пасивний. Можливо. Зрештою, останнім часом, все-таки, щось із нашими  людьми діється. Дехто пояснює це тим, що народ втомився від дороговказів, які ведуть не туди, куди потрібно, і поступово самі знаходять напрямки і шляхи  вирішення тих чи інших проблем свого життя. Це теж можливо. Але, як на мене, суть – в іншому. Зміни відбуваються у свідомості людей - тих, які хочуть змін. І саме тоді, коли  люди прагнуть таки  щось змінити в своєму житті, яке їх не влаштовує – вони опиняються перед вибором: вирішувати дану проблему, змінюючи те, що не влаштовує, чи опустити руки і …опуститися на дно системної та тотальної багнюки, яка засмоктує суспільство все глибше і глибше.

   Тож той, хто не хоче опинитися на дні болота під назвою «Система державного управління, що розвалюється», пробуджується від гіпнотичного сну, у який система заганяє суспільство через підпорядковані їй ЗМІ та, зокрема, через монотонні та солодкі до нудоти  «живі спілкування» з народом представників системи, у яких уже звична констатація: «У нас – все чудово».

   А пробуджуючись, люди бачать зовсім іншу картину – не все так добре солодко і гладко як обіцяли, у чому переконують, і що не є насправді. Тоді – що робити? Напевне – діяти!

   Свідчень такого пробудження громадської свідомості і дій громади по захисту свої прав і питань щодо вирішення нагальних проблем громади в країні, як кажуть, - хоч греблю гати… Тільки усе суспільство про це не знає – нема публічного доступу до всієї інформації. Втім, дещо люди знають – завдяки  спілкуванню поза межами впливу системи – у просторі, не підвладнім її контролю та корекції…

   Загалом про Україну говорити не будемо. Зокрема – про наш район.  Конкретні приклади…

   У Курівці громада села у 2005 році вирішила збудувати в селі церкву. Зводити православний храм взялися за благодійні та власні грошові внески. Справу, у яку люди вкладали душу, продовжив інвестор – директор ТОВ «Мрія Поділля» Іван Гута, посприявши коштами на завершення будівництва. Як казав людям, для них це будується – щоб були з Богом… І хотіли завжди люди в селі церкву Українську - щоб на рідній мові там правилося. Про це постійно наголошували і керівництву села, і своєму благодійнику. Та коли справа була доведена майже до кінця - залишилося поставити хрест, двері й   завершити внутрішні будівельні роботи, - з’ясувалося, що документи, які посвідчують наявність церкви на території села Курівка і приналежність її до певного патріархату – не того, що люди бажали, УПЦ Київського патріархату, а того, що займає домінуюче місце в нашій державі в плані діяльності релігійних общин –УПЦ Московського патріархату – уже є. Ніхто й не поставив вірян про це до відома. Нікого й не хвилює, що нема протоколу зборів громади, який погоджує заснування церкви, тобто згоду вірян на приналежність храму до даної церкви, або  -  на обрання віросповідання (відповідно до діючої Конституції України). Люди, котрі стояли біля витоків заснування церкви й всіляко сприяли її будівництву і започаткуванню служіння громаді, вирішили переконатися й засвідчити письмово, яка церква у селі потрібна: Київського чи Московського патріархату. Зробили це вони цивілізовано – пройшлися селом зі списками людей і зібрали підписи. З’ясувалося, що 280 підписів люди поставили за УПЦ Київського патріархату.  На збори вірян, які провели згодом церковні служителі, щоб переконатися у виборі громади і, як кажуть,  наставити її на шлях істини,  прийшли 98 сільчан, котрі, після запеклих обговорень,  знову ж таки більшістю голосів (76) підтвердили свій вибір. Відтак, у селі, як кажуть слуги Божі  Московського патріархату, виник розкол. Вони не бажають втратити свій контроль над храмом у Курівці й погрожують…подати у суд. Кого? Так-так. Громаду. Ту саму, яка будувала храм. За своєї ініціативи і не коштом тих, хто планує позиватися до суду, щоби відсудити церкву, яка  по праву належить людям. Віряни у свою чергу не планують здаватися – відмовлятися від своєї церкви – терпіння і сил, як кажуть люди, їм вистачить, бо за ними – Бог і Віра. Днями вони  звернулися із листом до Патріарха Київського, щоб взяв їхню церкву на приход.

   Чим закінчиться цей спір, невідомо. Адже усі розуміємо, що у нашій державі можливо все. Але боротьба за церкву – у розпалі..

    А буквально днями у районі знову був зафіксований спалах громадської активності. Мешканці сіл  Скіпче, Сирватинці та хутора Вербична  повторно  зібралися біля адмінбудинку ТОВ ім. Чкалова, щоб виразити своє невдоволення керівництву з приводу не розрахунку інвестором за майнові паї та низьким процентом оплати за земельні паї. Люди  тривалий час зверталися усно до керівництва ТОВ ім. Чкалова щодо розрахунку за паї по майну, а потім написали письмове звернення, у якому поставили конкретні вимоги до інвестора і керівника товариства, майже усі підписалися під ним.

    Збори пайовиків були емоційно бурхливі. Люди обурювалися непрозорою діяльністю підприємства і не в тій мірі, у якій їм би хотілося, розрахунками за земельні паї.  Сільчани поставили питання руба: якщо їхні умови не будуть виконані – підуть на вкрай радикальні кроки.  Директор ТОВ ім. Чкалова  Володимир Москалюк пообіцяв забезпечити пайовикам зустріч із представником інвестора, який розставить усі крапки над «і».  І не обманув. Зустріч пайовиків із Ігорем Зваричем, начальником департаменту земельних ресурсів ТОВ «Мрія Поділля» відбулася того ж таки дня. Усі проблемні питання були обговорені, компромісні домовленості досягнуті.

    Тож, як свідчить народна мудрість, «Під лежачий камінь вода не тече». Люди, вочевидь, самі повинні вирішувати – «Хочу жити краще – маю для того щось робити» чи «чекати з моря погоди» і потім ненавидіти увесь світ і всіх у світі за те, що життя чомусь складається не так, як би хотілося.

Переглядів: 11267 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 4.6/17
Всього коментарів: 1351 2 3 ... 13 14 »
avatar
0
135 Саша • 18:23, 20.02.2014 [Матеріал]
Просто море інформації! Всю не перечитать! surprised sad
avatar
0
134 Саша • 18:21, 20.02.2014 [Матеріал]
Дуже багато!
avatar
0
133 ласточка • 11:47, 15.12.2013 [Матеріал]
ну если вода будет текти то ты будеш умнеть а есле не будет то ты будешь тупеть... wacko
avatar
0
132 голос людей • 16:56, 29.04.2013 [Матеріал]
ЖИВІТЬ ПРАВЕДНО!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! yes
avatar
0
131 голос людей • 16:39, 29.04.2013 [Матеріал]
та чоги ви причипились...від мови віра не міняється...ви йдети до Бога а не до мови
avatar
0
130 Олександр Герцен: • 10:28, 08.04.2013 [Матеріал]
Сло­ва ці Олек­сандр Гер­цен на­пи­сав сто ро­ків то­му:
"С ка­кой ста­ти ук­ра­и­нец, нап­ри­мер, про­ме­ня­ет свою простодуш­ную речь — ту, на ко­то­рой он го­во­рил на сво­бодных ра­дах, ту, на ко­то­рой сох­ра­не­на в его пес­нях вся ис­то­рия, — на язык пре­да­тельско­го пра­ви­тель­ства, пос­то­ян­но об­ман­ывав­ше­го Ма­ло­рос­сию, на язык той прес­туп­ной жен­щины, ко­то­рая од­ной ру­кой во­о­ру­жа­ла гай­да­маков, дру­гой под­пис­ывая указы об ук­реп­ле­нии ка­за­ков за сво­и­ми на­ложника­ми? Раз­ве ве­ли­ко­рус­ский язык не яв­ля­ет­ся на за­па­де Рос­сии яз­ыком ни­ко­ла­ев­ским…
Пусть язык наш смо­ет преж­де следы по­до­бос­трас­тия, рабс­тва, подлых обо­ро­тов, вах­мис­тер­ской и бар­ской наг­лос­ти — и тог­да уже нач­нет по­у­чать ближ­них".
avatar
2
129 фу! • 10:59, 24.02.2013 [Матеріал]
Дуже старався пан прохвесор втовкти в голови всім читачам райгазети то, що вони дуже розкольники і грішники.А хіба понятні їм такі заумні фрази? Припомніть, як на першій зустрічі в Курівці обізвали людей дебілами. Тепер ще треба наголосити, що в забитому селі ні про що не відають люди? Який бруд ви ллєте на селян! Де були, як при 40градусній жарі молоді хлопці тягали відра з цементом, замість відпочинку на морях, день в день працювали на будівництві. Тепер це стало ВАШЕ? Тепер ви говорите про документи, які виробляє та, що приховала людські гроші і кожна її поїздка в Городок закінчується походом в кабак чи посиденьками за чаркою з «канонічними» однодумцями. Хвалите того, хто з метою збагачення взяв кредит на благодійність, залишив після себе шлейф боргів і навіть фундаменту не заклав під храм. А Гута не завершив будівництво, як пишете, а розпочав фінансування із першого камінця у фундаменті і довів до кінця. Дарма ви лякаєте розкольництвом, канонічністю, необразованістю. Страшніше від того брехня, обмови, наклепи, залякування, приниження, ненависть якими так завіяло з районки. Завіяло і смердить на весь район!
avatar
0
128 правда • 00:56, 24.02.2013 [Матеріал]
Палке відстоювання релігійної громади УПЦ (МП) в с.Курівка благочинним зумовлене намаганням врятувати свої «непохитні» позиції, які вони навіть негадали можуть похитнутися , через інакомислення українців та викликати таку бурю.. Це намагання, за будь-яку ціну врятувати свій бізнес, свій «непохитний» авторитет. Про який розкол ви говорите?.Чи була насправді релігійна громада в Курівці? Виникла вона на папері з метою взяти безпроцентний кредит. Цим і скористалися засновники, які забули скоро про свою благодійну діяльність. Чи думали про те, що утворена десятка незабаром стане ініціатором утворення справжньої релігійної громади УПЦ (КП). Так!Так! Тай у свідоцтві раніше утвореної релігійної громади немає букв (МП). Чому ж думати що саме вона і є правонаступницею МП. Потрібно було саморозпуститись, зареєструвати нову релігійну громаду, затвердити статут і на зборах вибрати десятку.
Нам докоряють тим, що ходять до церкви ті, що раніше не знали як відкриваються двері у церкві. Честь і хвала їм, що вони захотіли йти до храму, шукати правди та спокою. А хто ж очолив московську « восьмірку»? - ті хто ні разу не був в церкві, хто в радянські часи гонив віруючих.
Ви п. благочинний так ревно відстоюєте право на храм яким ніколи не цікавились , не вложили жодної копійки, і намагаєтесь привласнити землю та будівлю яку так тяжко зводить громада. Звинувачуєте всіх, навіть сільську владу, в самочинному захопленні та недотриманні Законів. Яку ж мету ви переслідуєте, на що зазіхаєте?
avatar
0
127 !!! • 21:31, 23.02.2013 [Матеріал]
Профессор, автор статті в районній газеті, так чудово володіє пером і словом! Вражають ваші слова, мабуть , кожного з читачів. Адже з першого речення і до останнього ви звинувачуєте всіх і вся в «дедуктивній банальності», «бурхливій фантазії», «внутрішньо православних розколах», «введенні в оману людей», « не церковності», «поверхневій безграмотності», «відсутності богословських знань», «дивацтві» тощо. Звичайно, не всім дано одержати таку освіту як у Вас. Не кожен вміє так чудесно викладати свої думки на папері.. Та і цензура не опублікує статтю простого смертного…
А де ж Ваші «рамки церковності»? Хіба священнослужитель може обливати брудом і своїх колег, і сільських трудяг, які працювали кілька місяців на будівництві, щоб згодом віддати готовеньке Вам?
Ви говорите про «відвертий обман», а як назвати цю статтю? Краще виголошувати молитву незрозумілими нікому словами,щоб не опуститися до»сіренької буденщини». Надіюсь, що ці «сіренькі дні» минули для найвіддаленішого села над Збручем. Хіба Ви коли- небудь ( до конфлікту ) цікавилися справами Курівки? Може, бували на будівництві? Та ж навіть викладені Вами факти у газеті є неправдивими, такими, що вигідні Вам. Чому ні слова про сепаратиські заклики на зборах 3 жовтня? Нащо приліпили голові сільському ті слова, яких він не говорив? Доречі, на сході села 7 жовтня пана Гензери навіть не було! Хоч не має молодий голова богословської освіти, не володіє термінологією, як Ви, зате перевага його велика в тому, що він має душу, прихильність до селян, які йому довірили свою долю. Не вмішуючись у релігійні суперечки з повагою ставиться до обох сторін конфлікту, неодноразово терплячи приниження, несправедливі звинувачення, пасквілі в пресі району. Голосування на сході селаі було не за приналежність храму, а за створення релігійної громади Київського патріархату. А відколи то збудоване власноруч і на території громади називається «самочинним захопленням». Може то про когось іншого треба б було таке сказати? Хіба це не «вершина дивацтва»???
Ви так чудово розповідаєте про Закони України, а якби уважніше їх читали, то не писали про референдум у лапках і його організацію. Бо сільський голова не має повноважень його організовувати, а тим паче на «релігійну тематику» (не Вам розповідати, що в релігії референдумів не існує). Яким чином оформлялися так звані документи на храм та на землю, розпитайте районних чиновників та свою інформаторку. Знаю, що не подобається багато кому «місцеве беззаконня», але воно називається місцевим самоврядуванням. Хто б говорив про моральність, право, пристойність…
Хоч це село і віддалене від району, хочу запевнити, не такі тут вже тупі люди, якими їх робите. Може вони і не зовсім розуміють значення тих розумних слів і фраз, опублікованих в газеті, але зрозуміли віднедавна одне: в єдності – сила, в розумінні, в людяності. Я, як і багато інших народився на цій благодатній подільській землі ,ріс поміж чесних і працьовитих сельчан, які споконвіку вчили дотримуватись Заповідей Божих, І викорінити це не вдасться ні вам, ні подібним до вас. Не лякайте людей, не принижуйте і не гнобіть, не хиліть додолу, бо їх і так вже нахилила важка щоденна праця, тоталітаризм, політиканство.. Досить виконувати вказівки «згори»! Іісус любить всіх, хто вірить в нього і незалежно якою мовою до нього звертаються
Чимало моїх земляків стали відомими не лише в Україні, - стали професорами, лікарями, заслуженими вчителями, інженерами, столярами, військовими,поетами, успішними бізнесменами і просто справжніми людьми… Багато з них стали жертводавцями новозбудованого храму. І , повірте, дуже прикро чути, що пожертва прихована кимось невідомо для яких потреб. А відмовкою є те що Благочинний заборонив оприлюднювати суму коштів і їх витрати. Може краще спочатку навести порядок в парафіях свого патріархату, а тоді вже зазіхати на майно громади?!
avatar
0
126 Городок • 21:29, 23.02.2013 [Матеріал]
для 130 правда

ПРОВОКАТОР! Скоріш за все людина близька до Пенкаль... на такі провокаційні коментарі непотрібно відповідати і видно, що писала людина ніяк не католицької віри...
1-10 11-20 21-30 ... 121-130 131-134
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0