Сб, 20.04.2024, 01:40
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2018 » Червень » 18 » 18. 06. 2018 - Тарифи: підняти неможливо залишити. Де поставить розділовий знак міська рада?
15:23
18. 06. 2018 - Тарифи: підняти неможливо залишити. Де поставить розділовий знак міська рада?

Слухання. У чому їх суть? Зрозуміло, що від слова «слухати». Тобто, процес, де дві сторони доносять одна до одної свою позицію – і дуже уважно слухають опонента чи опонентів, щоб дізнатися, що з приводу даної ситуації думають інші, і відповідно краще зрозуміти ситуацію. Втім, слухати, однозначно, це замало: просто ніщо. Важливо, навіть, визначально – чути: аналізувати, зважувати, робити відповідні висновки і потім відповідно діяти. Причому, на користь усім сторонам процесу.

Під час громадських слухань щодо підняття тарифів на комунальні послуги, що надає КП «Городоккомунсервіс» населенню міста, склалося враження, що між керівниками Городоцької міської ради та людьми, які взяли участь у громадських слуханнях, - глуха стіна. Причому, непробивна.

Спочатку – реєстрація. Навіщо, спитаєте? Невідомо. Ніякими законами (стосовно громадських слухань) це не прописано. Сказали - статутом міської ради. Але міська рада, як на костилі, може опиратися тільки на Закон про місцеве самоврядування та регламент роботи ради... Певне, цього нововведення не було ніде - то "паличкою-виручалочкою" став їм у нагоді якийсь статут. Ну й нехай. Бог з нею - тією реєстрацією. Мабуть, дуже кортіло організаторам «достеменно знати в обличчя» тих, хто до них прийде на слухання. Ну, зареєстрували, дізналися. І що? Сказали, вкінці буде поіменне голосування. Певне, як у Верховній Раді...

Потім керівники, усі вкупі, доводили людям свою думку, чому і на скільки тарифи треба підвищувати: з 2015 року тариф не мінявся; піднялися ціни на енергоносії та паливно-мастильні матеріали; місто видобуває та споживає набагато більше води.

Люди, в свою чергу, доказували керівникам, що пропоновані до підняття тарифи не прозорі, не об’єктивні та вже зависокі для населення. Ані економіст з керівником комунального підприємства, ані керівники Городоцької міської ради ніяк не могли пояснити людям, скільки саме води місто викачує і споживає і які саме втрати води і чому сумлінні споживачі та платники мають платити за тих, хто: не підписує угод з КП на надання послуг з водопостачання та водовідведення – і не платить за спожиту воду; встановлює самовільні врізки до міського водогону і не встановлює лічильники обліку води, споживаючи воду у колосальних об’ємах – тобто краде у міста воду, використовуючи її на щоденні поливи городів та садів, приватні лазні чи мийки автомобілів, басейни чи цілодобові фонтани у дизайнах своїх подвір’їв; не міняє труби старої та зношеної системи міського водогону – відтак, через постійні прориви «у землю» з системи водопостачання витікають цілі озера та ріки води. Смішними, якщо не сказати, плачевними, виглядали «торги» за тариф на водопостачання та водовідведення.

Чому торги? Самі посудіть. Комунальне підприємство звертається до міськради: нам треба підняти тарифи на послуги водопостачання та водовідведення населенню. Міськрада створює спеціальну комісію: вивчити усі складові і встановити обґрунтованість підняття тарифів. Комісія збирається (увага!) тричі. І - «ні пари з вуст». Бо протокол комісії не підписаний її членами – і не оприлюднений на громадських слуханнях.
Як розказала голова тієї комісії Ольга Бистрицька, збиралися – вивчали і обговорювали. Все. Результату - нуль.

На першому засіданні, як з’ясовується, слухається пропозиція щодо підняття тарифу на водопостачання та водовідведення до 25,40 грн. (17,41 грн./1м. куб. – водопостачання, 7,99 грн./1м.куб. – водовідведення). Це - саме та пропозиція комунального підприємства, яка й була розрахована і опублікована у ЗМІ до ознайомлення і обговорення мешканцями міста, до громадських слухань, до затвердження виконкомом міськради. Членам комісії нічого не зрозуміло зі слів комунальників щодо обґрунтування тарифу. Просять економіста добре підготуватися і прийти ще раз.

На другому зібранні пропозиція щодо підняття тарифу на воду вже інша – 24,10 грн./1м.куб. води (водопостачання – 16,55 грн./1м.куб. і водовідведення - 7,55 грн./1м.куб). Комунальники кажуть – вилучили з калькуляції зарплатню слюсаря. Комісія слухає... І - збирається втретє.

На третьому засіданні комісії – як на гарячій пательні. Бо вже і люди добряче «винесли мозок» щодо «надутого тарифу», і комунальники «плачуться гірко, що не виживуть», і керівництво міської ради "на нервах" - хоче виглядати перед людьми «білим і пухнастим», водночас, і комунальникам своїм догодити.

У результаті – третя пропозиція щодо зміни тарифу на воду: 19,30 грн./1м.куб. (13,10 грн./1м.куб. – водопостачання, 6,20 грн./1м.куб. – водовідведення). На тому і зупинилися. 
Людям, як вирішили комунальники і міська рада, вони догодять – буде 19,30 грн. загалом за воду. А різницю до 24,10 грн./1м.куб. за водопостачання і водовідведення Городоцька міська рада "докрутить" - буде компенсувати комунальникам у вигляді дотації з міського бюджету. Це, як порахував і сказав керівник КП "Городоккомунсервіс" там же, на громадських слуханнях – 1,5 млн. грн. цього року (близько 400 тис. грн. у квартал).

Що казали люди міській владі і комунальникам - навіть повторювати не хочеться: майже дві години билися об ту, вимощену владою  між ними стіну. Не слухали їх - не чули. Та велику і жирну крапку - як абсолютну необгрунтованість запропонованого комунальним підприємством до підвищення тарифу на водопостачання та водовідведення для населення - поставила на завершення громадських слухань виважено і спокійно Леоніда Тадеушівна Вандоляк, депутат Городоцької міської ради багатьох скликань, колишній голова комісії з питань житлово-комунального господарства – тепер заступник голови цієї комісії, член комісії, створеної керівництвом міськради обґрунтовувати підвищення тарифів за комунальні послуги, що надає містянам КП «Городоккомунсервіс».

У тезах – те, про що сказала під час громадських слухань Городоцькій міській раді, комунальникам і людям активний депутат і висококласний спеціаліст-економіст, котра впродовж багатьох років пильно слідкує за роботою комунальників, має під руками всі їхні звіти та цифри, аналізує кожну і зазвичай доносить до керівників та депутатських корпусів усю суть діяльності комунального підприємства.

При формуванні тарифів комунальники мали б враховувати не лише зростання витрат, що впливає на зростання собівартості, а й напрацьовувати шляхи зменшення цих витрат і термінового їх усунення. А цього не робилося ніколи й не робиться зараз і на майбутнє не планується.

Враховувати слід і загальний фінансовий стан підприємства на момент підняття тарифів - працює воно збитково чи з прибутком. На часі, зокрема, у 2017 підприємство спрацювало прибутково: прибуток підприємства – близько 200 тис. грн. Навіщо тоді Городоцька міська рада запланувала підвищення тарифів, а також компенсацію комунальному підприємству у 2018 році збитків від різниці в тарифах  з міського бюджету в розмірі 1,5 млн. грн.? Звідки взялися ті "збитки"?

При збільшені тарифу на воду на 80,5% не враховано загальний фактичний видобуток води (показано 429 тис. м.куб.) - обрахунок води робився з фактичного відпуску води – 314 176 м.куб. Хоча й витрати по видобутку цієї ж води (фактичного відпуску), яка використана споживачами, - не в точній кількості, бо сюди входить вода, не облікована лічильниками, «вкрадена» споживачами методом несанкціонованих врізок в систему водогону.

Витрати стосуються й води, яка піднята і постійно витікає через прориви системи водогону.
Якщо кількість води 314 176 м.куб. є фактично спожитою і становить близько 60% від піднятої води, то вся піднята вода буде становити 523 600 м.куб. І при собівартості цієї води, що складає 4 332 068 грн., тариф за водопостачання має бути 8 грн. 27 коп. за 1 м.куб. Якщо його підвищити відповідно до здорожчання  складових тарифу (енергоносії, паливно-мастильні матеріали, зарплатня)  плюс 20% ПДВ  - він мав би становити 9 грн. 92 коп. І все.  Не 24,10 грн. чи 19,30 грн. за 1 м.куб.

То, може, слід встановлювати лічильники, щоб вести точний облік води, міняти водогони, вираховувати і притягувати до відповідальності крадіїв, раціонально використовувати паливно-мастильні матеріали (у 2017 р - 79 000 л., у 2015 р – 51 600 л., а це - на 27 400 л. більше і на 600 тис. грн. дорожче) на 5 авто комунального підприємства, які працюють без встановлених спідометрів. Бо ж списання ПММ проводиться відповідно до фактичного їх отримання.

І - головне. Якщо тарифи будуть збільшені до остаточного розміру 24,10 грн./1 м.куб. (як вирішила міська рада: 19,30 грн. – з населення, решта – 1,5 млн. грн. – з бюджету громади), то КП «Городоккомунсервіс» отримає у 2018 році додаткові кошти тільки від водопостачання і водовідведення і вивезення твердих побутових відходів на кругленьку суму -  3 млн. 149 тис. грн.

Виходить, що Городоцька міська рада покриває різницею в тарифах саме ті недоліки в роботі, які підприємство допускає впродовж останніх років? І перекладає відповідальність за свої недопрацювання і промахи комунальників на плечі сумлінних городоччан та на міський бюджет, кошти якого наповнюють такі ж сумлінні платники податків?

На ті питання та аргументи городоччан, які й слухати не хотіла міська влада та комунальники, і, звісно, їх не чули – відповіді та реакції не було. Голосування обіцяного, як у парламенті, яке люди вже й самі ініціювали – і ставили до голосування питання: НІ В ЯКОМУ РАЗІ ТАРИФИ ВЗАГАЛІ НЕ ПІДВИЩУВАТИ – також не було.  Як у анекдоті: прийшли - ідіть і давайте "до побачення". Як сказало міське вельмиповажне керівництво городоччанам у досить емоційному пориві: то йдіть собі в коридор чи в холл або на вулицю - і там голосуйте. А ми все, що задумали, зробимо самі - без вас.

І пішли люди з мерії ні з чим...

І пропозиція КП підвищити тарифи – в силі: це питання має слухатися на засіданні виконкому.

І члени тієї комісії, що вивчала обґрунтування тарифів, будуть там, опираючись на отой сумнозвісий  протокол останнього чи усіх трьох засідань комісії, якого ніхто й у вічі не бачив, - щось виконкомівцям розповідати і доводити.

І члени виконкому, як ті ягнята на закланні, врешті, візьмуть на себе відповідальність за підвищення тарифів, яких підвищувати не варто.

І - підвищать чи не підвищать. Третього не дано.

І якщо підвищать – то й самі вони і разом з ними ми усі сплачуватимемо: кошти зі своєї кишені та з бюджету громади, невідомо за що, невідомо чому і задля чого, невідомо у чиї кишені. 
Хіба що антимонопольний комітет таки за це візьметься і розставить усе на свої місця…

Переглядів: 556 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
avatar
0
4 Я • 18:55, 20.06.2018 [Матеріал]
Сіру. Не керувати вміти треба чи управляти іншими. А сприймати вміти треба, як є: і себе, і інших. Поки ти до цього не доростеш, Сір, людини з тебе не вийде.
avatar
0
3 Публій Сір • 18:42, 20.06.2018 [Матеріал]
Божевільний той, хто не вміючи керувати собою,хоче управляти іншими
avatar
0
2 Працівник КП • 17:49, 20.06.2018 [Матеріал]
Дуже правдиво все описано, додам від себе, Нехай менше крадуть, а гроші за вивіз нечистот, за роботу трактора треба щоб поступали в касу а не в кишеню, А то витрати  списують на комунальне підприємство, а доходи собі
avatar
0
1 !!!!!! • 08:37, 19.06.2018 [Матеріал]
Та й хай піднімають!!!! Дідько з ними!!! Народ не буде платитити!!! І все тут...
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0