Пт, 03.05.2024, 08:33
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2021 » Травень » 13 » 13. 05. 2021 - Давно не було: знову «щастя на порозі»
15:25
13. 05. 2021 - Давно не було: знову «щастя на порозі»

Півтора року тому, як пам’ятаємо, теж усе почалося із …Хмельницького. Тоді у обласному центрі  міське комунальне підприємство теж ініціювало  обговорення щодо підняття тарифу на водопостачання та водовідведення. 
І одразу ж за хмельницькими комунальниками, із такою ж самою ініціативою – підняти тарифи на водопостачання та водовідведення - вийшло до городоччан КП «Городоккомунсервіс». Мовляв, он хмельницькі комунальники тариф піднімають, бо він у них збитковий. І городоцьким теж тариф на воду і водовідведення піднімати потрібно. Бо збанкрутує КП «Городоккомунсервіс» із таким тарифом. І – підняли. 

Встановили півтора року тому у Городку тариф на водопостачання і водовідведення, який дуже боляче вдарив по сімейних бюджетах городоччан: в сумі - більше тридцяти гривень за водопостачання та водовідведення одного метру кубічного води.

І знову, буквально днями,  обласні ЗМІ повідомляють дуже небезпечну для нас, городоччан, новину -  «Хмельницькводоканал» піднімає тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

У Хмельницькому уже навіть громадські обговорення відбулися щодо тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2022 рік. І, попри думку громади, ті громадські слухання пройшли на «ура!».

Чим комунальне підприємство Хмельницького обґрунтовує необхідність підвищення тарифів? Періодичним зростанням вартості електроенергії, мінімального прожиткового рівня, опалення, вартості матеріалів.

Саме це спричинило, як бідкаються хмельницькі комунальники, міське комунальне підприємство звернутися до НКРЕКП із пропозицією щодо встановлення тарифів:

на централізоване водопостачання — 12,14 грн. за 1 куб. м. (без ПДВ);
на централізоване водовідведення — 12,50 грн. за 1 куб. м. (без ПДВ).

Доречно тут буде наголосити, що у «Хмельницькводоканалі» відверто констатували – під час транспортування води до споживачів у Хмельницькому втрачається 30,5% водного ресурсу.

О, Боже… Це - знову. Не рівний час! – скажете зараз ви у пориві гніву. Це ж і наші, рідні, городоцькі комунальники, зачувши новину, що хмельницький піднімає тарифи, от-от заб’ють на сполох і заволають на весь писок: «Ціни на енергоносії зросли Піднявся мінімальний прожитковий мінімум! А паливно-мастильні матеріали як здорожчали! Караул! Треба терміново піднімати тарифи! А ні – збанкрутуємо! І залишиться місто без води! І так усім і треба…».

І це тоді – зверніть увагу - коли у порівнянні з хмельницькими тарифами городоцькі тарифи уже чи не втричі дорожчі!

І це тоді – зверніть увагу - коли хмельницькі комунальники транспортують до містян воду бо’зна звідки (із водозабору у Чернелівці, що за 40 з лишком кілометрів від Хмельницького), а наші добувають воду тут, на місці – і доставляють лише до будинків городоччан!

І це тоді - зверніть увагу - коли про каналізаційні системи і колектори наші комунальники так давно і так остаточно забули, що всі ті системи давно геть зносилися і виводять очисні стоки у землю і на поверхню землі городоцької, а не у щойно збудовані (і не знати, чи до кінця збудовані та запущені і чи діють) очисні споруди.

Водночас, іще необхідно, знову ж таки, наголосити, що у городоцьких комунальників втрати води сягнули вже напевне не 30,5%, як у Хмельницькому, а до неба - близько 55-60 %. Хоча про це городоччанам – ні-ні: занижують економісти хитро і навмисне на папері той відсоток по максимуму - до встановлених допустимих норм  – якихось 30-35%.

Навіщо? А щоби про багатолітню безгосподарність та безпорадність міської ради і комунальників не говорили вкотре люди. А щоби керівництво новообране, не доведи, Господи, їх, комунальників, не змушувало в поті чола працювати, щоб послуги з водопостачання та водовідведення якісно надавати. І щоби, не дай, Боже, тарифи керівництво, при такому розкладі, не дозволило їм вкотре піднімати. Звідки ж вони будуть тоді свої зарплати нараховувати? Як вони тоді, нічого не роблячи, гроші від тарифів із кишень людей вийматимуть?

І в цьому випадку, може, навіть і трохи наперед, ну дуже хочеться нагадати і міській раді, і городоччанам про тарифний майдан, що минулої осені у Городку відбувся.
Пам'ятаєте, як на той час щойно обране керівництво міської ради, відбиваючись від емоційних промов і нещадних реплік учасників майдану тарифного, било себе в груди й вклонялось людям в лоб – у врочистих клятвах тарифи не піднімати, бо вони уже й так (і це було сказано) драконівські.  

Ще не так багато часу пройшло і тієї води витекло – півроку якихось. Ще із попереднім завищеним тарифом населення міста в душі аж ніяк не змирилося, хоча фізично воно вимушене відривати від благенького сімейного бюджету чималі кошти і платити найбільший комунальний платіж – саме за водопостачання. А тут, через введення у дію нових очисних споруд – і за водовідведення левову долю коштів у тарифі новому платити доведеться.

І що про це (ну дуже цікаво) сьогодні  думає керівництво Городоцької ОТГ? На даний момент, через якихось півроку.

Чи згадає тепер півроку тому обрана Городоцька міська рада свої палкі обіцянки виборцям – не те, що не піднімати, а й дещо здешевити, тобто нарешті встановити економічно обгрунтований тариф на водопостачання у Городку?

Чи уже давно забули керманичі та депутати Городоцької громади про те, що півроку тому говорили на зустрічах мешканцям Городка у любовному виборчому пориві і щойно зайнявши свої високі посади?

Чи знову ж таки їхня точка зору, яка так залежить від точки зручності сидіння, кардинально змістила свій фокус: зі своїх виборців - на себе коханих і на своє рідне КП, яке дуже треба розвивати, але ніхто не знає, як?

Чи тарифи знову піднімуть містянам і містяни знову платитимуть із своїх скромних зарплат і пенсій за водопостачання та водовідведення значно більше – тепер уже, напевне, 40, 50 або й більше гривень - за постачання та відведення одного куба води, якої й водою не хочеться називати?

Тверде переконання, що дуже скоро про все це всі ми знову почуємо (Хмельницький же – попереду іде/рулить). І, можливо, про це знову голосно та дуже емоційно говоритимемо. Навіть – на підвищених тонах. І знову багато чого цікавого дізнаємося.

Та, скоріш за все, знову ж таки, займемо всі дружно позицію чи то позу «моя хата скраю – я нічого не знаю» і всі разом дружно знову платитимемо за новими, значно завищеними тарифами на водопостачання і водовідведення.
(Хоч би цього таки не сталося…)

Якщо, у протилежному випадку, не піднімемо свій дорогоцінний зад і не зробимо хоч щось для самого себе і для тих людей, які залишаються у Городку віку доживати, то так нам усім і треба: і таку владу – на наші голови, і такі тарифи – на наші кишені.

Переглядів: 864 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0