Нд, 05.05.2024, 23:10
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2019 » Листопад » 19 » 19. 11. 2019 - І знову про тарифи: чому їх постійно збільшують?
15:02
19. 11. 2019 - І знову про тарифи: чому їх постійно збільшують?

Спробуємо у цьому розібратися. Ніби давно звикли всі уже до постійних і монотонних пояснень братчиків-громадчиків, що Городок – на горбах і це, мовляв, ну дуже погіршує діяльність, прямо-таки, вбиває на смерть комунальне підприємство.
До того ж, як уже це традиційно і звично, до нудоти – постійний аргумент громадчиків, мовляв, зарплата, сяка-така, відповідно до букви закону піднімається і піднімається, дідько б її взяв – і фонд зарплати комунальникам ну постійно треба збільшувати, хоч і не дуже хочеться, бо «нема грошей».
Та й штат комунальників, люби, Боже, правду, теж розширювати треба – і то керівний його склад, не робітничий – бо «нема людей – повиїжджали на заробітки», як кажуть громадчики. За сотню (десь за 120) працівників у штаті КП працює зараз. Бо ж на всю громаду отой великий (читайте – роздутий) штат покликаний працювати, а не на один Городок, переконують у міській раді.
І їздити комунальники мають, ну денно-нощно, в один кінець-у другий-у третій – околясом – в межах території громади. Зона обслуговування, кажуть, у них збільшилася. (Але ж і доходи до міського бюджету у зв’язку із створенням громади теж збільшилися - у рази!). І знаєте, скільки їм, бідним, паливо-мастилки на ці витрати потрібно? Озера-ріки. На суму, наприклад, у 2017 році – 961 тис. грн, у 2018 – 1 млн. 485 тис грн, у 2019 – 1 млн. 802,3 тис. грн.
І, вочевидь, це - не ціни на енергоносії та паливно – мастильні матеріали винні у підвищенні тарифів, вони на словах у братчиків-громадчиків чи не щодня катастрофічно зростають. Неправда це. Зростають обсяги витрат паливно-мастильних матеріалів - і то катастрофічно зростають. (Ну так «працювати стали – і дуже багато», аж чуємо пояснення керівництва ОТГ).
Втім, кошти за ці витрати, як кажуть добре обізнані в цьому плані люди, міська рада по актах виконаних робіт повертає комунальному підприємству. Повертає. То чого тоді ці витрати  у тарифи місту, тобто містянам , закладати? Таж героїчна комунальна служба, про яку міська рада каже, що «вона на ладан дихає», працює не лише на місто, а на всю громаду. І файно працює – має чистий дохід за 9 місяців цього року від реалізації продукції в сумі 9 млн. 494 тис. грн. Собівартість
продукції (витрати) при цьому – 13 млн 249 тис. грн.
Та перейдемо плавно до тарифів. Тобто до причин їх підвищення.
От, до прикладу, водопостачання…
Чи не три або й чотири останні каденції депутати міським владам, бо вони в різні часи були різними, казали: перш за все, треба прокласти нову систему міського водогону замість старої, зношеної давно, що – дірка-на-дірці, хоч вермішель відкидай – і з численними несанкціонованими врізками, які, мов кровососи, висмоктують із міського водогону воду – і ніхто ні копійки за цю воду не платить. А коли буде нова система водогону – треба лічильники УСІМ споживачам поставити. Скільки витрачаєш води, кожен, ніхто тебе не питає - спожиту воду лічильником своїм обліковуй - і за неї плати КП, яке постачає воду і обслуговує міський водогін.
Чесно це і справедливо? А як кому. Одні, а це мешканці спальних районів, організації та установи, представники малого та середнього бізнесу, які є споживачами води із міського водогону, лічильники давно поставили (на свою голову), обліковують воду і відповідно платять, економлячи її - і як природній ресурс зокрема, і як свій фінансовий ресурс за неї загалом.
А ота категорія людей, у яких лічильники не встановлені, і в вус не дують – у них сталий тариф за умовну константу. І вони ліміт води, яку забирають із міського водогону, звісно ж значно перевищують: бо будинки великі й гарне господарство багато води потребує, бо городи та грядки і дерева поливати чимось у засуху треба. І поливають… Аж гай шумить. І платять за це копійки або взагалі не платять. І тому й об’єм води, яку піднімають комунальники цілодобово з артезіанської свердловини, такий великий, що аж зашкалює.
Втім, коли справа доходить до розрахунків за спожиту воду, у КП – шок і  КП - повний гаплик: об’єм фактично видобутої від об’єму відпущеної споживачам води – в рази більший. Близько 60%, а то, й може, 70% - втрати: прориви, несанкціоновані врізки – й «відкати», неплатники… Біда чорна, одним словом.
І що, скажете, з оцим всім комунальникам робити? Адже і чимало електроенергії спалюється, щоб води накачати. І подати воду водогоном до споживача треба. А «грошей нема». І міська рада зі своїм КП, замість того, щоб щось робити у плані зменшення втрат питної води, бере і щораз «лупить» збільшенням тарифу споживачів.
Для «квартирників облікованих – інтелігентів місцевих» - по максимуму підвищення, бо контрольовані  вони комунальниками, і мовчать і не піряться, і платять, хоч і зубами скреготять.
А незначне підвищення - для «домогосподарників не облікованих- мархлівецьких і щидлівщинецьких», бо дідько їх знає, що у них на умі і що вони потім під міськрадою «заспівають». А незначне підвищення для них – невідчутне, бо воно не дуже то й б
є по кишені. (Хоча і вони на таке підняття нарікають і на нього не погоджуються у наші економічно складні часи).
Але підняття тарифу на воду для міської ради із КП вкупці уже стало постійним і регулярним, як, хай не кажемо, що…
Рівно рік тому було. І – вже знову. І наступного року те ж саме буде – от побачите… Бо ж нічого зовсім не робиться у нашому «комунальному селі»: водогін системно і повністю не міняється («нема грошей»), засоби обліку води населенню не встановлюються («нема такого закону»), люди, яких це все дістало, перестають платити взагалі за воду ("а пішли вони всі!...").
У результаті – «титанік повільно іде на дно» - КП, як старий загнаний бобик, колись, та й відкине ноги.
Бо «поливальники городів» будуть поливати городи ще більше і за відповідний спожитий об’єм води не платитимуть, а «квартирники» будуть так економити воду (аж до краплі - щоб менше платити за неї), що КП отримає від них дулю з маком замість гарних коштів від підвищеного тарифу за спожиту воду. І вода з водогону, як витікала, так витікає і витікатиме й далі.
Отакий кругообіг – із прогнозованим позитивним, втім, як підказує досвід, із негативним зворотнім зв’язком. Й будь-яка елементарна зміна у цьому кругообігу підсилює збитки КП іще більше. Бо, так і хочеться повторити, нічого не робиться у плані покращення якості та ефективності послуг та економії енергоресурсів у міській раді, яка є засновником КП – його рульовим, що рулить по-серйозному.
До прикладу, от так «рулить». Не відшкодовувала дуже довго, майже рік, міська рада з міського бюджету КП різницю у тарифах за 9 місяців цього року - 1 млн 826 тис грн – що зобов’язалася і клялася перед людьми компенсовувати при минулорічному підвищенні тарифу на воду для населення.
І показало КП за 9 місяців цього року збитки. В сумі 1 млн 456 тис грн. Але, як стверджують у міській раді, вони якісь кошти КП (кажуть – 1,3 млн грн.) уже віддали. То питання в лоб міській раді - КП не має тепер уже майже ніяких збитків? Для чого тоді тариф для населення підвищувати? Щоб наступного року не компенсувати різницю в тарифі як зобов’язання – і перед КП, і перед людьми? Щоб на людей цю різницю «скинути», як і планувалося тоді, при минулорічному підвищенні? Отакої… Хотіли нас - терпіть нас такими, посміхаються про себе громадчики.
Тепер про «надутість тарифу» на водопостачання. Як добрі люди кажуть, комунальники на артсвердловині, яка постачає половині міста воду, взагалі зняли лічильник, котрий колись за кошти з районного бюджету був придбаний. А навіщо їм, братчикам-громадчикам, лічильник? Очі не бачать – і серце не болить. Кому і навіщо знати, що там тієї води наверх піднято?
У тариф вони «від ліхтаря» якусь оптимальну, але не для людей, цифру заб’ють – і нате вам, шановні, обгрунтований новий тариф. Тіштеся. Майже 31 грн за куб води – водопостачання із водовідведенням. За воду, яка не облікована, яку вкрали або яка «пішла в землю».
І за «каналізацію», пропонуючи немале підняття тарифу уже, іще більший тариф планують. От-от, як тільки – но побудують очисні споруди, тариф по повній «лупануть». От побачите. А на чиї ж плечі покладе міська рада витрати за будівництво і за експлуатацію очисних споруд? І до ворожки не потрібно йти – на людей, «на квартирників» і «бюджетників» - платитимуть вони вчотиридорога - у підвищеному тарифі за водовідведення і каналізаційні витрати..
За вивезення побутових відходів тариф теж «скаканув». Хоча сміття навряд чи у Городку збільшилося – промисловість як не працювала, так і не працює, населення чи не вдвічі зменшилося, бо люди або у Вічність пішли, або з Городка повиїжджали. І, знову ж таки, «смітниковий тариф» - на плечі мешканців спальних районів, біля яких впорядковані смітники, з яких проводиться постійний вивіз сміття, за який "квартирники" платять. А «господарники» у більшості своїй і угоди на вивіз сміття з КП й досі не підписують, і своє сміття (не всі, люби, Боже правду) на чужі смітники упорядковані вивозять. І все це давно у «нашому селі норма». 
Тож, як бачимо, безгосподарність і неефективність тих дій, які вчиняють братчики-громадчики і керівники КП з людьми і тарифами ні до чого доброго не призводить і не призведе. То хай піднімають – і платитимемо за це?


 

Переглядів: 852 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0