Пт, 03.05.2024, 14:20
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2021 » Квітень » 20 » 20. 04. 2021 - Цьогоріч Городоччина - без державних інвестицій
10:37
20. 04. 2021 - Цьогоріч Городоччина - без державних інвестицій

Про це не напишуть у офіційних ЗМІ. Чому? Бо таке, зазвичай, замовчують. Не дуже респектабельно і взагалі не презентабельно.  Хвалитися нічим -  то мовчки.
Але  про це, безперечно, таки мають право знати прості городоччани. Адже це стосується розвитку інфраструктури громади, відтак безпосередньо впливає на життя її мешканців.
Отож – коротко про те, що залишилося поза фокусом уваги мешканців громади.

Керівники громад та їхні спеціалісти, навіть, окремі прості громадяни, певне, знають, що одним із дуже складних і досить ефективних джерел залучення громадами інвестиційних коштів із державного бюджету є державний фонд регіонального розвитку. Коротко  - ДФРР. І з цього фонду можна задіяти неабиякі державні інвестиції. Можна, якщо уміти це робити. І хто вміє це робити – залучає.

Стоп! А як же можна задіяти кошти ДФРР для розвитку громади? – запитаєте.
Насправді, це не дуже просто. Процедура – така. Громади, які бажають покращити свою інфраструктуру, заздалегідь (за рік до того, як можуть надійти державні інвестиції) розробляють та подають в обласні адміністрації, де пропонують до розгляду обласної комісії і захищають/відвойовують свої інвестиційні програми та проекти, які потім проходять ретельну фахову оцінку та дуже скрупульозний відбір. (Є ціла низка вимог - і про них сьогодні ми не говоритимемо, бо нас це, якщо відверто, аж ніяк не стосується).

Якщо ж розроблені і подані громадами проекти успішно захищено в ОДА, вони подаються до розгляду далі - у Мінрегіонбуд. Там вони теж проходить певний, досить складний і відповідальний процес захисту і належного оцінювання.

Зрештою, найуспішніші проекти проходять кінцевий відбір - у Кабміні, затверджуються розпорядженням Кабінету міністрів України і фінансуються та реалізуються на території громад-переможців за рахунок коштів ДФРР.
Звичайно -  плюс відповідне співфінансування із бюджету області та громади.

За цією процедурою, яка була успішно до кінця пройдена, у Городку, як це варто нагадати, у попередні роки за залучені Городоцькою РДА кошти ДФРР були капітально відремонтовані великі відрізки доріг, побудований новий лікувальний корпус та спортивний майданчик із штучним покриттям, здійснено утеплення та ремонт фасадів двох шкіл у Городку та однієї – на території сільської ради тощо.

Всього за кошти бюджетів усіх рівнів, міжнародних грантів, приватно-державного партнерства та міжнародно-технічної допомоги за останні роки колишньою Городоцькою РДА було реалізовано багато проектів - на загальну суму 505, 7 млн. грн: пів мільярда.

Городоцька міська рада, варто зауважити, також задіяла кошти ДФРР і саме за ці кошти із співфінансуванням із бюджетів області та громади збудувала у Городку першу чергу очисних споруд.

Цьогоріч Городоцька ОТГ теж намагалася задіяти кошти ДФРР - подавала проекти на конкурс у Хмельницьку ОДА: декілька проектів.

Проекти ці стосувалися капітального ремонту дороги по вул. Грушевського (від вул. Качинського до Київської),  капітального ремонту приміщення Великолевадського ліцею, будівництва у Городку очисних споруд (ІІ черга), два проекти - щодо створення мережі агрогосподарств на сільській території.
(Про все це можна дізнатися – і ми це й зробили, зайшовши на сайт Мінрегіону у розділ «Проекти» 2021 рік, територія – Хмельницька область).

Як зясувалося, разом із проектами Городоцької міської ради до цьогорічного конкурсу було подано 92 проекти від громад області.

Та пощастило не усім конкурсантам – можна сказати, одиницям. На рівні Хмельниччини було відібрано для представлення у Мінрегіонбуд всього 9 проектів.

На початку березня цього року у Мінрегіоні відбулося засідання комісії з оцінки і відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися цього року коштом ДФРР. 

До розгляду Мінрегіону керівниками області було представлено отих 9 найкращих проектів, запропонованих до фінансування у 2021 році на Хмельниччині.

Це - такі проекти:

 –  Новоушицький навчально-виховний комплекс – капітальний ремонт будівлі гуртожитку – 4 млн 930,716 тис. грн.

– Солобковецька ЗОШ – реконструкція будівлі під комунальний заклад «Центр позашкільної освіти» Солобковецької сільської ради – 6 млн 716,822 тис. грн.

 –  Очисні споруди каналізації в смт Віньківці – будівництво – 22 млн 299,699 тис. грн.

 –  Очисні споруди та напірний колектор в м. Дунаївці (II черга) — реконструкція – 6 млн 024,113 тис. грн.

– Навчально-виховний комплекс  в м. Славута – реконструкція корпусу №1 – 35 млн 531,697 тис. грн.

 – Хмельницький обласний онкологічний диспансер — технічне переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення – 11 млн 379,079 тис. грн.

 –  Хмельницька обласна дитяча лікарня — будівництво лікувально-діагностичного корпусу – 71 млн 100 тис. грн.

 –  Стадіон у м. Кам’янець-Подільський – капітальний ремонт – 24 млн 100 тис. грн.

 –  Ясла-садок «Дзвіночок» у смт Чемерівці — реконструкція із облаштуванням ігрового майданчика – 7 162,65 тис. грн.

Ці 9 проектів і будуть реалізовані до кінця року, якщо їх погодить своїм розпорядженням Кабмін, а вірогідність того, що він їх погодить, - майже стовідсоткова.

Як бачимо, проектів від Городоцької міської ради у даному переліку нема. На жаль.
Хоча… Із
6 травня до 15 червня цього року триватиме наступний конкурсний відбір інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть бути реалізованими за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку уже в 2022 році. Про це вже оголошено - і про це вже знають громади Хмельниччини.

Тому, є дуже великі сподівання, що вже цьогоріч Городоцька міська рада добряче попрацює, аби у наступному році реалізувати хоч якісь проекти за кошти ДФРР – на покращення інфраструктури Городоцької громади.

Переглядів: 744 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0