Пт, 03.05.2024, 10:46
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2021 » Квітень » 27 » 27. 04. 2021 - Освіти поступ: до розвитку чи знищення?
18:07
27. 04. 2021 - Освіти поступ: до розвитку чи знищення?

У народі кажуть: нечистий криється у деталях. І якщо мудрий народ так каже, то, мабуть, варто до його слів дослухатися – і ми це зробимо.
Спробуємо абсолютно під іншим кутом подивитися на певну подію чи то новину, щоби її добряче розгледіти – у деталях.
Розглянемо, як у лупу або під мікроскопом, щоби, зрештою, помітити отого лукавого, котрий засів у таких малопомітних деталях і хитро посміхається, бо думає, що ніхто його не бачить.
Дзуськи! Бо настільки помітний, що й іншим охота його продемонструвати.

Тепер - по суті. Ви, сподіваємося, чули таку новину?

Городоцька міська рада пройшла відбір з-поміж чи не сотні громад України - до участі у міжнародній Програмі підтримки «U-LEAD з Європою». Проект - щодо формування спроможної мережі освіти.
Спроможної – почули? Тож спочатку зупинимося на цьому формулюванні - «спроможна мережа» освіти. Бо дивне якесь це формулювання, чи не правда?

Виявляється, до цього часу мережа освіти, що діє на території Городоцької громади, чомусь була і є неспроможною. І як до цього її довели - і хто? - так і хочеться запитати. Втім, краще промовчимо...

І тепер її, мережу освітянську, городоцьку, таку неспроможну, ніби неповноцінну, міжнародні експерти відповідними вказівками та рекомендаціями, але руками наших громадчиків, будуть робити ну дуже спроможною. 

Але ж чому саме нашій мережі освіти випало «таке щастя» - бути у числі перших у «формуванні спроможної мережі»? Дізнаємося про це із інформації від керівництва мережі освіти.

І сказано: мережа освітянська, окрім того, щоби бути спроможною, іще має бути «сучасною, перспективною». І - над цим працюватимуть у поті чола. Уже почали.
Що ж, і справді, переконуємося в тому іще раз, що дотепер вона – таки несучасна, неспроможна, безперспективна). 

А зараз – оті деталі, в яких сидить нечистий. Саме тому що Городоцька мережа освіти встигла у числі перших в області пройти ліцензійну процедуру, перейменувавши освітні заклади, а Городоцька ОТГ, теж у числі перших в області, затвердила Перспективний план «розвитку»/оптимізації мережі навчальних закладів Городоцької ОТГ на 5 років, Городоцький відділ освіти під «умілим» керівництвом міжнародних експертів буде ретельно вчитися «формувати сучасну спроможну освітянську мережу», відтак зовсім скоро нова Городоцька мережа освіти, одна із перших (!) в області, буде Городоцьким відділом освіти успішно сформована і ще успішніше ОПТИМІЗОВАНА.

Як вам така новина, шановні освітяни? Чи радієте ви щиро разом із вашим відділом освіти з того, що Городоцька ОТГ, одна із перших (багато інших поки що вагаються - не взялися розвивати/оптимізовувати мережу освіти, бо знають, що постраждають прості люди) виграла такий грандіозний проект, бо задумала вас у числі перших …оптимізовувати?

Чи готові ви, городоцькі освітяни? До того, що Городоцький відділ освіти, котрий «так за людей» і «для людей», у недалекому майбутньому, посилаючись на «таку державну політику» (і, звичайно ж, на «фахові розрахунки та наполегливі рекомендації міжнародних експертів»), незабаром почне втілювати в життя уже затверджене Городоцькою міською радою своє дітище - «Перспективний» план «розвитку» мережі» - її всеохоплюючу оптимізацію (реорганізацію, масове скорочення працівників, закриття, пониження в ступені закладів освіти Городочини). Розвитку – як знищення?

Чи готові ви, шановні керівники ОТГ та депутати? До того, що скоро колишня буремна Борщівка вам здасться квіточкою, у порівняні з тими спілими ягідками, що дозріють восени або ближче до кінця року чи не у кожному селі громади?
Дай Бог, звісно, щоб збирали ви «врожай» того вашого «розвитку» якнайпізніше.

Іще одна деталь - і там сховався диявол: на державу в цьому випадку страшенно нарікають громадчики: вона в усьому винна. Але якраз на державу кивати, городоцькі громадчики, тут зовсім не доречно. Не держава буде оптимізовувати мережу освіти. І не міжнародні експерти Програми «U-LEAD з Європою». Ви. Тільки ви. Своїми руками. Свою мережу освіти. Своїх людей. І про це мають знати освітяни і прості городоччани.

Держава віддала об’єднаним територіальним громадам і свої повноваження, і можливості для розвитку, і відповідний фінансовий ресурс. Нате, мовляв. Усе,що хотіли. Але чи  справитеся з таким вантажем, добре подумайте. 
Водночас, віддала чи то передала і повну відповідальність за все, що відбувається на територіях ОТГ. Можна сказати відкрито, держава «вмила чисто руки» - все повністю переклала на плечі громад, як вони цього і бажали, як цього і добивалися.

Тепер держава може лише повчати чи щось там рекомендувати.
Мовляв, ми вам скажемо, а ви там, у низах, звісно, знаєте краще, що робити і що не робити: чи собі зарплати космічні нараховувати – і отримувати, а чи оптимізовувати всіх підряд. Дійте.

Це – тепер ваша прерогатива, ваше самоврядне бачення, ваше ефективне чи не дуже планування - і ваші повністю результати.
Не вмієте – вчіться. Не можете – звільніть місце для інших. Тільки на державу потім, будь ласка, «стрілки не переводьте» і пальцем не показуйте - все у ваших руках: як зробите – так і матимете.

От тільки, якщо бюджету самодостатнього не матимете – у держави на свій розвиток грошей не клянчіть. Чули? Гроші - для тих, хто вміє кошти акумулювати і ефективно ними розпоряджатися, відтак громаду свою розвивати. А дармоїдам, які бюджет громади проїдають, державних коштів нема! Ясно?

Звісно, якщо планувати і розподіляти бюджет «у низах» так і не навчилися, водночас, у апаратників «своя сорочка – ближче до тіла», а до нагальних потреб і до проблем людей – їм нема ніякого діла, то хто кому «лікар»? Маємо те, що маємо.

Адже у громадах, бачте, усе починається з бюджету. З отого, про який городоччани давно знають одне – його «ой, нема, ой, нема – і не буде…».
Втім, чи не вперше, народу м’яко заперечимо - скоріш за все, бюджет таки буде. Скоро. До цього вже йде.

Завдяки тому бюджет громади намалюється, що Городоцька ОТГ з робочих місць «оптимізує» вас, дорогі громадяни, прості працівники бюджетної сфери. Такі тепер реалії, скажуть у міській раді: у громади, в якої нема бюджету розвитку, не буде ніколи ніякого розвитку. І про бюджет розвитку вже заздалегідь почали дбати – і керівництво міської ради, і депутати. Почали. Та чи буде розвиток?

Наразі, що вам залишається, дорогі освітяни? «Радіти», що ви – перші на шляху «створення сучасної і спроможної мережі освіти». А за вами, або й із вами паралельно, будьте певні, дуже скоро так само «радітимуть» працівники мережі медицини, культури, соціального захисту… Та й, люби, Боже, правду – всі ми скоро  «радітимемо».

А як громадчики радітимуть. Нарешті, вони матимуть бюджет.
Втім, як кошти того наоптимізованого бюджету вони використовуватимуть, тільки Бог знає. От поживемо – доживемо - і побачимо.

Переглядів: 632 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0