Пн, 06.05.2024, 19:22
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2021 » Жовтень » 22 » 22. 10. 2021 - У холодних приміщеннях: із чиєї вини?
18:37
22. 10. 2021 - У холодних приміщеннях: із чиєї вини?

 Знову городоцька «бабка літо красне проспівала - й озирнутися не встигла, а зима» - уже на носі. І в закладах освіти Городоччини (тих, які опалюються природним газом), зрештою, як і в усіх бюджетних установах Городоцької громади – зимно і незатишно. 

Втім, мова передусім  – про школи і дитсадки Городоччини. Адже там – городоцькі діти, які й досі мерзнуть. 

На Городоччині вкотре (бо вже не вперше так «розпочинається» опалювальний сезон у освітніх закладах громади) бють на сполох батьки дітей.
Навіть, так званий мітинг зібрали городоччани перед адмінбудинком Городоцької міської ради.

І що? Прийшли, емоційно висловилися, захищаючи становище своїх дітей, нічого путнього у відповідь не почули, окрім того, що «керівництво Городоцької міської ради та освіти ні в чому не винні, а винна держава» та «документи усі в ОТГ уже підготували – і чекають».

І пішли батьки дітей додому ні з чим. Мабуть, зрештою таки переконані керівником відділу освіти, що у всьому таки винні інші, такі погані, а не вони, громадчики.

Ось тут, у цьому місці, й зупинімося. І, як кажуть, «під лупою» розгляньмо картину маслом під влучною  класичною назвою «Хто винен і що робити».
Можливо, тоді кожен для себе, нарешті, усвідомить, чому вкотре у Городоцькій ОТГ не розпочинається вчасно опалювальний сезон.

Як там сказав батькам дітей городоцьких головний освітянин громади?
Неможливо зараз пройти тендерні процедури й закупити газ?

А чому батьки не запитали головного освітнього посадовця, як кажуть, «в лоб»: чому ж тоді Хмельницький і Сатанів, до прикладу, та й багато інших міст та громад пройшли тендерні процедури і закупили газ та вчасно розпочали опалювальний сезон?

Чому дітям сусідньої Сатанівської об’єднаної територіальної громади у школах та дитячих садках зараз тепло і затишно?

Безперечно, керівник, знову ж таки, цілком зрозумілих роз’яснень їм не надав би. Із зрозумілих причин. Тому пропонуємо увазі городоччан свої роз’яснення з цього приводу.

І починемо з того, що добрий господар про те, як пережити зиму, заздалегідь думати повинен. І – добре приготуватися до зими має заздалегідь. І – якісно. Планомірно і впевнено має це робити, а не «галопом по Європі» і коли зима уже на порозі.

Тож Городоцька міська рада, яка була обрана і прийшла до влади рік тому, про те, щоб у її бюджетних установах, зокрема, школах і дитячих садочках було взимку тепло, мала подбати …так-так, ще вкінці минулого року.

Саме так роблять справжні господарі – нормальні органи місцевого самоврядування. Вони «виходять на тендери і їх проходять успішно» ще вкінці року, що минув, і закуповують природний газ (увага!) на рік, що гряде. Так-так, під час однієї великої закупівлі. Так-так, повністю. Так-так - на весь рік.

І потім не переживають – газ у них є і вони впевнені, що опалювальний сезон вони розпочнуть вчасно і пройдуть достойно. Так і відбувається, зрештою.

Але, як знаєте, не всі в Україні – далекоглядні й умілі господарі: з тих чи інших причин. Котрісь – не знають і не вміють, як і що робити; котрісь – скупуваті: копійку - до копійки і хочуть на щось інше її спрямувати, а не на закупівлю газу – наперед, на бюджетників; котрісь взагалі навчилися «обходити» тендерні процедури, на цьому економлячи час і кошти. (Городоцька ОТГ, здається – три в одному).

А щодо тендерів, як роз’яснимо, то є різні закупівлі тендерні (якщо хтось про це не знає). Допорогові закупівлі газу, до прикладу (на певний граничний об’єм газу – «поріг») проводяться взагалі без тендеру. Тендерні закупівлі (на більший від порогового об’єму газу) уже вимагають проходження тендерної процедури, яка готується і проходить впродовж місяця. А міжнародні закупівлі (є й такі) проводяться впродовж двох місяців.

Городоцька міська рада як добрий господар (умовно кажучи) на весь опалювальний сезон (січень-березень та жовтень-грудень 2021 року) на необхідний громаді об’єм природного газу мала би пройти за місяць, вкінці минулого року, один повноцінний тендер - закупити необхідний їй газ і вже давно його мати.

Але наші хитрі (щоби не сказати по-іншому) громадчики, як і багато інших таких, як вони, в останні роки уже звикли хитрувати - розділяти закупівлі газу на  декілька заходів у рік».

А влада в Києві це просікла (відповідний закон забороняє хитрунам так робити) - і за такі «нечесні справи» «отримала чортів» не одна така хитра громада. Наша громада теж за такі «поділи», кажуть, уже отримувала «на горіхи», але не покаялася, ох, не покаялася, бо результат – очевидний: громада на осінь-зиму цього року газу не закупила й досі.

Громадчики минулого року, вочевидь, закупили газ лише на зимово-весняний опалювальний сезон (на січень-березень цього року) - за бо’зна скільки заходів, не будемо вдаватися у деталі. А закупівлю решти обсягу газу, на осінньо-зимовий опалювальний сезон (жовтень-грудень цього року), таки відклали. На потім. Як завжди. Як звикли.

Зрештою, Городоцька «бабка» («стрекоза»), яка звикла влітку відпочивати/ пісні голосно співати/ у вус абсолютно не дути, не встигла й озирнутися, а вже – осінньо-зимовий опалювальний сезон: і газ здорожчав – і все таке, неприємне, про що дізнаємося зі ЗМІ…
І – проблеми. Катасторофа!

І – на тендери, зрозуміло, зараз  виходять ті, хто … профілонив гарну можливість закупити газ спокійно, заздалегідь - і розпочати опалювальний сезон вчасно. І – бути спокійним до кінця цього року за опалення бюджетної сфери громади. Як ото Львів. Чи Хмельницький. Навіть – Сатанів.

А тепер усі вони-хитруни (наші громадчики – у тому числі)  «дудять у одну гучну дуду», мовляв, не винні ми – це вони такі, погані, там, наверху. А свого, під носом, тобто себе, недалекоглядних і легковажних та безтолкових, чомусь, на жаль превеликий, зовсім не бачать… Ніби град очі їм вибив.

Так, звісно, за якийсь час (можливо, до кінця місяця) все «утрясеться/ускляниться» - і тендер громадчики таки пройдуть, і газ потрібний громаді закуплять, і буде в установах бюджетних городоцьких тепло.

Та гіркий присмак від лицемірства влади і від невизнання нею своє провини у цій ситуації - за те, що, дійсно, городоцькі можновладці могли зробити нормально, мали зробити  нормально – і не зробили нормально, знову ж таки, залишиться у тих, хто вкотре зараз мерзне - у холодних приміщеннях і чиї діти зараз мерзнуть – у холодних класах і групах.

То смакуватиме, дозвольте запитати, цим гірким присмаком Городок знову, наступного року? Як зазвичай… Від кого це залежить? Від нас, городоччан?
  

Переглядів: 4612 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0