Сб, 27.04.2024, 02:16
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2014 » Листопад » 20 » 20. 11. 2014 - Говорили – балакали – сіли – та й заплакали
13:07
20. 11. 2014 - Говорили – балакали – сіли – та й заплакали

     Знову, як кажуть прості люди, «говорили – балакали – сіли та й заплакали». Мова про внутрішньобудинкові електричні мережі. Про ті самі, про які вже писалося не раз, та так нічого і не вирішилося. Хоч і була створена спеціальна комісія щодо вивчення стану внутрішньобудинкових електричних мереж у складі електриків та комунальників. Хоча та комісія й обслідувала усі – і зовнішні, і внутрішньо будинкові електромережі. І? Ніхто так нічого б і не дізнався, що «знайшли» і що потім «постановили». Мовчок! Довелося зробити інформаційні  запити, щоб напевне дізнатися, хто, попри все, несе відповідальність за стан внутрішньо будинкових електромереж, що встановила комісія після їх обслідування, що зроблено відповідальними службами по підготовці внутрішньо будинкових електромереж житлового фонду до зими-2014-2015.

Першою  відповідь на мій запит дала Городоцька міська рада. У відповіді від 7 листопада цього року, зокрема, йдеться, що питання щодо стану внутрішньо будинкових електричних мереж житлового фонду міста слухалося на засіданні виконкому 29 серпня цього року. На цьому засіданні, цитую, «член виконкому Віктор Слободян зазначив, що багатоквартирний житловий фонд міста, в тому числі, комунальний, не підготовлений до осінньо-зимового періоду на предмет ремонту внутрішньо будинкових електромереж, особливо це стосується житлових будинків по вулицях: Київській, 18, Терешкової, 1а, Заводька площа, 9, й запропонував створити спільну комісію (міської ради та РЕМу) для обстеження проблемних багатоквартирників.

Директор КП «Городоккомунсервіс» (тодішній (авт.) Антон Федощук підкреслив, що для приведення  стану внутрішньо будинкових електромереж до вимог чинного законодавства необхідні дуже великі кошти, і запропонував власними силами (певне, силами жильців! (авт.) провести ремонт систем внутрішньо будинкових електричних мереж».

Отакої! Комунальне підприємство є, воно відповідає за цей обсяг роботи, готове за «великі кошти» цю роботу зробити, але якщо грошей з міського бюджету чи інших джерел не виділять, «хай люди ремонт внутрішньо будинкових мереж житлових будинків проводять за свій кошт».

Втім, обслідування таки провели. Спільне: міська рада, комунальники і ремівці.

Ось що сказано у акті комісії, складеному 29 серпня цього року представниками КП «Городоккомунсервіс» та Городоцького РЕМу після  обслідування внутрішньо будинкових електричних мереж будинків житлового фонду міста, які  (увага!) «знаходяться на балансі КП «Городоккомунсервіс» :

«1). Будинки по вулицяхТерешкової, 1а, Шевченка, 27,42, 44, 46, 60, Гончара, 1, Невського, 29 потребують: а) заміни кабелів живлення  поверхових розподільчих щитків, так як переріз наявних не розрахований на ймовірне збільшення навантаження в осінньо-зимовий період; б)заміни ввідної апаратури; в) виконання заземляючих пристроїв розподільчих щитків та збірок з обов’язковим проведенням лабораторних вимірів та випробувань опору заземляючих контурів та металевих з’єднань розподільчих пристроїв.

2). Будинки по вулицях Шевченка, 42, 44, 46, Гончара, 1 потребують встановлення ввідної комутаційної апаратури, бо вона ВЗАГАЛІ ВІДСУТНЯ.  

3). Будинок по вулицях Шевченка, 27 потребує капітального ремонту кабелів живлення, бо другий під’їзд заживлений 3-фазовим силовим вводом, а перший – однією фазою (ймовірно пошкодження кабелів на горищі)».

А висновок  комісії такий: «Враховуючи дані недоліки, необхідно НЕГАЙНО ПРИВЕСТИ У ВІДПОВІДНІСТЬ ДО «Правил улаштування електроустановок» внутрішньо будинкові електричні мережі вищевказаних будинків, так як їхній теперішній стан  є НЕЗАДОВІЛЬНИЙ. Вищевказана комісія рекомендує (правда, незрозуміло кому: Городоцькій міській раді чи КП «Городоккомунсервіс»!(авт.): для надійного та безперебійного електропостачання Вам (кому, не сказано, мабуть, комунальникам (авт.) необхідно виконати проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт електричного обладнання даних житлових будинків».  

І все. Про те, щоб ЗДІЙСНИТИ ДАНИЙ РЕМОНТ до вступу в осінньо-зимовий період, взагалі не йдеться.

На запитання, чи будуть ремонтуватися  і коли, власне, будуть ремонтуватися аварійні, не побоюся цього слова, внутрішньо будинкові електричні мережі житлового фонду міста, заступник голови міської ради Городка Петро Кривий відповів, що «цього року коштів на дані роботи нема, тому до кінця року буде визначено обсяг робіт і підготовлено кошторис, і необхідні (уже зараз! (авт.) кошти будуть закладені в проект бюджету на 2015 рік».

А як же ця зима, що обіцяє бути складною з огляду на ситуацію в країні? Чи витримають іще одну зиму аварійні внутрішньобудинкові електромережі, які ніколи ніким не ремонтувалися десятиріччями, бо на це ніколи  не виділялися кошти? І взагалі, чому не виділялися і кому, власне, вони мали виділятися? Дуже слушні і цікаві питання. Для мене, особисто, - це загадка з багатьма невідомими: чи залишилися після багатьох реорганізацій на балансі КП «Городоккомунсервіс» внутрішньобудинкові електричні мережі ( чи є акт розмежування комунальної власності міста – між комунальним підприємством та РЕМом?), тобто, чи несуть комунальники ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за електропостачання всередині будинків житлового фонду? Які будинки міста є на балансі комунальної власності міста, тобто належать підпорядкуванню КП «Городоккомунсервіс» - це вже хоч якась відповідальність міської ради та комунальної служби міста за стан житлового фонду міста? На мій запит із цими питаннями Городоцька міська рада відповіді не надала. Поінформувала лишень, що  переадресувала запит КП «Городоккомунсервіс». Втім, відповіді я не отримала й досі. Чому? Нема, що мені сказати?

Тоді я поцікавилася, а чи є предметом діяльності  комунальників внутрішня електрична система електричних мереж. Підняла статут підприємства і …нічого там не знайшла щодо обслуговування комунальною службою міста внутрішньобудинкових електричних мереж житлового фонду міста , відповідальності за несправність чи неналежний стан цих мереж перед жильцями будинків.  

Чого лиш не заклали  керівники міста та КП «Городоккомунсервіс» при складанні основних засад діяльності КП в статуті! (Про це, обіцяю, обов’язково  ознайомлю городоччан у наступному своєму матеріалі). Втім, мережі електропередач всередині будинків житлового фонду міста  НЕ Є ПРЕДМЕТОМ ДІЯЛЬНОСТІ КП «Городоккомунсервіс». Хіба що ця діяльність, саркастично посміхнуся, прихована у змістовному слові «тощо».

 Тоді ХТО НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за внутрішньо будинкові електричні мережі житлового фонду? Кому міська рада має СКЛАДАТИ КОШТОРИС та ВИДІЛЯТИ КОШТИ на капітальний ремонт електромереж будинків комунальної власності міста? Чи має право КП, яке не визначило і не має на часі предметом діяльності внутрішньо будинкові системи електропередач (при наявності в штаті одного спеціаліста на весь житловий фонд міста!), займатися даним обсягом робіт: підписувати угоду з міською радою, розробляти кошторис, освоювати кошти? Тому то, напевне, колишній керівник, знаючи, як кажуть, «усю підніготну» цієї ситуації, безапеляційно заявив одразу – хай люди встановлюють і ремонтують системи електропередач у своїх будинках своїм коштом, але, не забув додати, що, якщо міський бюджет виділить ВЕЛИКІ КОШТИ, - воно, комунальне підприємство, аж зовсім не проти їх «освоїти».  Люди ж навідріз відмовляються, бо не  мають на те права, взяти повністю на себе капітальний ремонт електричних мереж в своїх підвалах, під’їздах. І Городоцький РЕМ не може це зробити, бо, де юре цим має займатися комунальне підприємство як юридична особа міської ради, що відповідає (по крайній мірі, має відповідати) за комунальну сферу послуг та житловий фонд міста, але де факто не відповідає, не займається, відповідальності за даний обсяг робіт НЕ НЕСЕ.

Ба, навіть, переконана, якщо знайдуть та принесуть чи керівник підприємства, чи хтось інший із КП «Городоккомунсервіс» сумнозвісний акт розмежування комунальної власності міста, - це нічого абсолютно не міняє. Оцінка від людей за їх «роботу» - «НЕЗАДОВІЛЬНО»! Як на мене, за те, ЩО ВПРОДОВЖ ДЕСЯТИЛІТЬ комунальники не займаються взагалі  найнеобхіднішими роботами по обслуговуванню містян – жильців і житлового, і приватного фондів міста. Житлового багатоповерхового сектору – щодо прибирання подвір’їв та прилеглих до будинків територій, ремонтів  заїздів у двори та під’їздів і покрівель, навіть, належне утримання систем водопостачання та водовідведення (внутрішньо будинкових)  давно вже не є предметом діяльності підприємства, як і внутрішньо будинкові електромережі,  і вивіз сміття та наявність сміттєвих баків є проблемними. Приватного сектору – щодо охоплення спектром комунальних послуг, які  мали б надаватися, але не надаються роками… То, скажіть заради Бога, навіщо тоді нам, городоччанам, таке комунальне підприємство? Чи не легше взагалі його позбутися, немічного і без дієвого, але такого, що «з’їдає» купу грошей  як городоччан  - у кишені працівників, так і міського бюджету – на дотації? Чи не легше напряму домовлятися городоччанам із бригадами ліцензованих спеціалістів (електриків, сантехніків, будівельників) – без комунального «монстра», який нічого не робить, є монополістом послуг, котрих люди  дуже потребують, і яких не отримують від нього  - й не можуть отримати від інших кваліфікованих спеціалістів, бо «це – комунальна власність міста»? Якщо місту не потрібна така «власність» і така «діяльність», то хай би міська рада, нарешті, поклала край цій безвідповідальності та безгосподарності «комунальників»? А то, як завжди, побалакали-побалакали, а віз – і досі там, де й був….

І взимку, коли будуть виникати аварійні ситуації з внутрішньобудинковими  електромережами, а це таки буде, коли нерівномірність напруги буде призводити до пошкодження як ліній електропередач, так і електроприладів містян, я би порадила городоччанам подавати в суд саме на керівників – мерії та комунального підприємства, які дуже…хочуть щось робити для людей, але їм, як поганим танцюристам, заважають це робити штани. І безнаказаність породила найстрашніше – безгосподарність, безвідповідальність, загрозу життю і побуту людей. Чи не так?

Переглядів: 2060 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 7
avatar
0
7 місто • 15:34, 17.02.2015 [Матеріал]
Та вже всі знають в Городку, що то пяний федощук молодший на комунальній Ниві перевернувся. А поворознік, як завжди, пробує замяти ту справу.
avatar
0
6 Знаю • 15:49, 16.02.2015 [Матеріал]
А з комунгоспу чи то угнали, чи то вкрали, чи то їздили і розбили - служебну білу ниву. Хто - невідомо. Де вона - невідомо. Що з нею зробили і для чого - невідомо. НІ міліції в нас. Ні ДАІ. Ні прокуратури. Певно сам мер брав і їздив вночі -  і загубив. Бо справа темна - як Божа ніч.В пошуку.  Навіть  в Гуглі шукають. Аж дим йде.  "Ищут пожарные, ищет милиция..." . Всі шукають, а що і кого не знають. Як завжди в нашому селі. Люди ж знають все. Но мовчать. Хоть би росказали правду-матку пригоди, щоби всі і все узнали.
avatar
0
5 Ага! • 09:18, 28.11.2014 [Матеріал]
Классно сказано! Благодарность Осведомльонному, за толкові коменти. Підтримую. Пошліть на фіг комунгопників  з їх недо або непослугами і виживайте як можете самі. І вони пропадуть як булька на воді. Бо таке добро нікому не нать, видать токо меру.
avatar
0
4 Осведомлённый • 11:14, 21.11.2014 [Матеріал]
Мой совет специалистам, которые сидят дома без работы: объединитесь в бригаду, оформите лицензию и - работаете по обслуживанию населения. Людям всегда нужны электрики, сантехники, ремонтные или строительные бригады. Создать конкурирующее и действенное мелкое предприятие по обслуживанию населения - это вполне возможно и вполне приемлемым будет маленьким Городком. И тогда зачем вам КП, которое не выполняет работы или выполняет их за ваш же счёт и в счёт только своего кармана, как частник, а не коммунальный предприниматель, получая при этом и прибыль, и зарплаты?
avatar
0
3 Осведомлённый • 11:07, 21.11.2014 [Матеріал]
Что касается внутренней системы электроснабжения, то автор вполне точно объясняет: если системы не обслуживаются, значит, КП либо не несёт за
них ответственности, либо не управляется со своими обязанностями.
Имущество города, так  сказать, бесхозное. Посему, хозяевами внутренних
линий обеспечения есть сами граждане, проживающие в своих домах. Нужно
найти бригады электриков, которые обслуживают население в данном
вопросе, подготовить с ними план замены или ремонта линий, собрать
нужную сумму денег и  обеспечить себя эффективным электроснабжением на
годы. Если люди не нужны городкой власти как хозяину коммунального
имущества, то есть жилого фонда , если власть не может поставить в рамки
действующих законов и обеспечить хоть-каким либо финансированием свой
ЖЭК, нужно не брать в счёт ни власть, ни ЖЭК, а заниматься своими
вопросами самим. И ни в коем случае не иметь дела с такой властью и с
таким ЖЭКом даже по элементарным вопросам - власть поменяется и ЖЭК сам
прекратит свою так называемую деятельность из-за неимения кого
обслуживать.
avatar
0
2 Осведомлённый • 10:53, 21.11.2014 [Матеріал]
Своевременная и нужная информация. И, почему-то, до сих пор у вас её не поднимали.  Кажется или точно, это кому-то было нужно - умалчивание. Даже понятно, кому.
Возможно, тема так называемой деятельности ЖЭКов не настолько касается
жителей маленького городка, насколько это чувствуется в более заселённых
городах. В принципе, то же самое - ЖЭКи не делают ничего, так же, как и
профсоюзы, а деньги получают и собирают с простых граждан за плохое или
вообще никакое обслуживание. И виноваты в такой нелепой ситуации,
позвольте заметить, сами граждане. Если ЖЭК, в случае Городка - КП
"Гродоккомунсервис" - не обеспечивает потребителей  нужным спектром
коммунальных услуг, они вправе не подписывать с ним никаких договоров и в
счёт сбережений по финансированию ЖЭКа или КП обеспечивать себе сами
нужные услуги. Но наш народ, в большинстве своем, особенно более старшее
население, сознанием остаётся в совке и по накату подписывает договора с
недействующими коммунальными предприятиями, оплачивая липовые счета и
сетуя при том на неудовлетворительную деятельность коммунальных работников. Не
подписывайте предлагаемую чушь, которая не выполняется, следите за теми
услугами, которые ещё надают, судитесь за каждую  копейку, выброшенную
на ветер за несуществующие услуги и за бездеятельность бездельников.
Рецепт простой ведь. Интересно лишь, на каких условиях работает КП в
Городке. Если на таких, как и в стране, предполагаю, что так, то рецепт для населения тот же .
avatar
0
1 Гість • 19:07, 20.11.2014 [Матеріал]
Зрозуміло, хто має ремонтувати. Ми самі. За свій  кошт. Все як завжди.
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0