Нд, 28.04.2024, 06:27
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2020 » Травень » 26 » 26. 05. 2020 - Городоцька районна рада - одностайна з виборцями
13:42
26. 05. 2020 - Городоцька районна рада - одностайна з виборцями

На 41 черговій сесії Городоцької районної ради, яка відбулася сьогодні, 26 травня, депутати районної ради прийняли рішення звернутися до керівництва держави та Хмельницької області щодо подальшої долі Городоччини як району.
За прийняття даного рішення проголосувало 22 депутати Городоцької районної ради із 22 присутніх на 41 черговій сесії Городоцької районної ради.
Текст звернення додається.

Кабінету Міністрів України

Міністерству регіонального розвитку України

Хмельницькій обласній державній адміністрації

 

 

Звернення

      Ми, депутати районної ради, вкрай стурбовані напруженою соціально-політичною ситуацією, яка склалася у нашому районі внаслідок подання пропозиції Хмельницької обласної державної адміністрації до Кабінету Міністрів України про включення Городоцької об’єднаної громади до складу Дунаєвецького району із адміністративним центром у місті Дунаївці, а Сатанівської селищної ради - до Хмельницького району із адміністративним центром у м. Хмельницький.

       Такий проект реформи субрегіонального рівня Хмельницької області у рамках децентралізації державної влади розриває Городоцький район на дві частини.

      Нам і досі невідомо, якими критеріями керувалися керівники цього проекту, якщо він створюватиме величезні незручності для жителів нашого району. Адже довжина спільного кордону Городоцького району із майбутнім Дунаєвецьким складає лише 28 км, а з Хмельницьким районом (по лінії Волочиська, Хмельницького та Ярмолинець) – 95 км.

      Крім того, відстань від Городка до Дунаєвець становить понад 70 км, а до Хмельницького – 50 км.  А жителі Сатанівської громади в основному доїжджають до обласного центру через Городок, бо так історично сформувалася транспортна інфраструктура Хмельницької області.

      І усе це при тій умові, що від нас до Дунаєвець відсутнє транспортне сполучення, при вкрай зруйнованих дорогах.

      Прикро вражає нас і те, що автори реформування районів Хмельницької області прийняли незрозуміле для нас рішення – включити Городоцьку громаду до складу Дунаєвецького району. Бо чим іншим можна пояснити те, що за основними економічними показниками розвитку у минулому 2019 році обсяг виробництва сільськогосподарської продукції на одного сільського жителя удвічі більший у Городоцькому районі, ніж у Дунаєвецькому.

     Експорт продукції у нас складає понад 10 млн. доларів США, що у 4 рази більше від Дунаєвець, а на 1 особу – 222 долари проти 42 у Дунаївцях. Сальдо зовнішньої торгівлі у них взагалі негативне (-2,3 млн доларів) проти позитивного у Городоцькому районі (+8,3 млн доларів). Коефіцієнт покриття експортом імпорту у нашому районі становить 5,5 , в той час, як у Дунаївцях  - тільки 0,52.

      Городоччина залучила майже удвічі більше капітальних інвестицій, а прямі іноземні інвестиції в 4,5 раза більше (8,9 млн доларів) від Дунаєвецького району (1,9 млн доларів).

     Обсяг будівельних робіт у нас складає 17,3 млн гривень проти 2,3 млн гривень у Дунаївцях.

      Лише ці окремі цифри переконливо свідчать про динаміку розвитку громади Городоччини, який значно випереджає Дунаєвецький район. Тому й недоцільно включати Городоцький район у склад Дунаєвецького та ще й з поділом  Сатанівської громади – до Хмельницького району.

     Саме це призведе до уповільнення економічного розвитку цих територій.

     Та найбільше обурює те, що адміністративно – територіальна реформа відбувається без урахування інтересів, запитів, потреб мешканців територіальних громад, не враховуються особливості їх національного складу, духовні надбання.

    Городоцький район є місцем компактного проживання людей різних національностей, серед яких найбільшу частину  - біля 40% складають жителі польського походження.

    Саме для них, для їх нащадків 18 років тому у райцентрі була збудована і понині працює загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів з польською мовою навчання. Діє Вища духовна семінарія, Інститут Богословських наук, Будинок милосердя при римо - католицькій церкві та чимало інших культурно – освітніх центрів. І коли розділять наш район  на 2 частини, повною мірою зруйнуються їх культурні, духовні, національні, ментальні зв’язки. Цього допустити не можна ні в якому випадку.

     Усе це викликає справедливе незадоволення у жителів району, інтереси яких ми представляємо у районній раді. Адже наш район утворений ще у 1923 році і за майже столітній період свого існування жодного разу  не змінював свого статусу та розвивався як адміністративний центр.

    Тому ми вимагаємо, якщо не має можливості залишити Городоцький район у складі Хмельницької області, то включити Городоцьку об’єднану громаду та Сатанівську селищну раду до складу Хмельницького району.

     Ігнорування громадської думки жителів району призведе до зростання соціально – політичної напруги серед жителів району.

Переглядів: 4361 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
avatar
0
2 Gorycvit • 08:23, 25.03.2021 [Матеріал]
Тому що сайт було заблоковано. Тепер він розблокований і працює.
avatar
0
1 Анонімно • 15:35, 22.03.2021 [Матеріал]
Давно не чути було нікого. Чого?
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0