Нд, 28.04.2024, 10:55
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2021 » Березень » 28 » 28. 03. 2021 - Прощавай, Городоцький район – здрастуй, Городоцька ОТГ!
16:57
28. 03. 2021 - Прощавай, Городоцький район – здрастуй, Городоцька ОТГ!

На чому, ми, власне, зупинилися? Так-так. На формуванні районів в Україні. 
Що ж, із того ж самого наразі й продовжуємо наше інформування городоччан та гостей сайту...
Як не хотіли і як не боролися городоччани за порятунок Городоцького району, на жаль, зробити їм це не вдалося.

Чи то не вистачило здорового глузду і снаги у еліт місцевих, чи то не склалися відповідні передумови і певні обставини на момент остаточного поділу України на райони.

Може, не було бажання у тих, хто мав би лобіювати і подбати про те, щоб район як адміністративна одиниця залишився на мапі країни, а може ще щось комусь завадило. Хтозна.

Та, як каже класик, маємо те, що маємо. Городоцький район канув у Лету. 
І офіційно це сталося минулоріч - тоді, коли Верховна Рада України проголосувала за остаточне «районування України» і Хмельниччину поділила на три великі райони. До великого Хмельницького району і був приєднаний колишній невеликий Городоцький. А у жовтні 2020 відбулися місцеві вибори. Виборці пішли на вибори (їх явка була дуже низькою, та вибори відбулися), обрали нові органи самоврядування: Хмельницьку обласну, Хмельницьку районну та Городоцьку міську ради (які зараз діють).
Відтоді городоччани остаточно попрощалися із рідним дідусем-районом Городоцьким і «перейшли в руки» нового і великого та амбітного Хмельницького району та нової і уже рідної Городоцької ОТГ.

Як сприйняли «прощавай, Городоцький район» городоччани? 
Як кажуть, дуже негативно. Але, набагато краще, у порівнянні з тим, що пропонувалося і чого, слава Богу, не сталося.

Як знаємо, Городоцьку об’єднану територіальну громаду активно «сватали» «перспективному Дунаєвецькому району» і в останню мить, на численні звернення мешканців Городоччини та сусідніх районів, такі грандіозні плани чиїсь народні депутати взяли – і «переграли».

У результаті щодо Городоччини у процесі районування був більш прийнятний їм і, мабуть, більш компромісний для усіх сторін варіант – Хмельницький район. Так і "районували". А як це доленосне рішення далі відіб’ється на мешканцях краю – покаже час.

Що городоччани з цього мають уже?

Із 1 березня цього року якраз і не мають – колишньої системи районного адміністрування і самоврядування - Городоцької РДА і Городоцької районної ради, котрі повністю пройшли процес реорганізації/приєднання до Хмельницької РДА і до Хмельницької районної ради.

Усе майно і документи передані за приналежністю.
Усі працівники Городоцької РДА, а їх на момент реорганізації було 65, вивільнені.
Одні з них переведені або взяті на роботу в апарат Городоцької ОТГ (таких – близько десятка), інші стали на облік у статусі безробітних у місцевому Центрі зайнятості (таких – переважна більшість) або знайшли собі роботу у новостворених органах державної влади і місцевого самоврядування (таких – одиниці, як, до прикладу, колишня голова Городоцької РДА, котра нещодавно була призначена на посаду заступника голови Хмельницької РДА).
Така сама доля спіткала й працівників Городоцької районної ради – одиниці з них взяла на роботу Городоцька міська рада, решта – у статусі безробітних стала на облік у Центр зайнятості.

А тому, наголошуємо востаннє – і знати варто це надалі: у адмінбудинку на площі РДА і райради більше НЕМА - ці органи влади і самоврядування більше не діють!

Чого городоччани надалі ще не матимуть? Мабуть, майже усіх структурних підрозділів органів виконавчої влади на території ОТГ. Усі вони далі проходять процес реорганізації/приєднання до Хмельницького району, що триватиме до кінця цього року.

Місцева прокуратура, до речі, тепер буде діяти у Волочиську. А, до прикладу, судова система буде остаточно реорганізована до кінця 2022 року.

У Городку можуть залишитися і діяти окремі представники структурних підрозділів Хмельницької РДА (відділ соціального захисту та архів), податкової інспекції, Держгеокадастру, пенсійного фонду тощо, а можуть і не лишитися…

Адже адміністративно-територіальна реформа доопрацьовується «по ходу» у верхах - і на рівні області та району, зрештою, плавно та впевнено впроваджується далі. Яким чином вона завершиться, сьогодні достеменно ніхто не знає, а якщо і знає, то поки що про це мовчить.

Що городоччанам залишається від органу державної влади?

Це – Центр надання адміністративних послуг, про який свого часу спільно і вчасно подбали Городоцька РДА з Городоцькою районною та Городоцькою міською радою. 

Городоцький ЦНАП зараз діє на першому поверсі колишнього приміщення адміністрації і ради – і чи не всі адміністративні послуги городоччанам, як планується, мають надаватися саме там.

Також у городоччан залишається єдина (у повному змісті цього слов) МІСЦЕВА влада – Городоцька міська рада як єдиний орган самоврядування усієї Городоцької ОТГ: до складу її увійшло 22 ради Городоччини – Городоцька міська і сільські.

Ну, що ж - здрастуй, нова Городоцька ОТГ.

У жовтні минулого року городоччани на місцевих виборах самі собі обрали голову та депутатський корпус Городоцької міської ради.

Упродовж грудня-лютого у новій Городоцькій ОТГ формувався апарат Городоцької міської ради. Сформувався. Хоча, на окрему думку, він залишився тим самим, що й був - за головування попереднього очільника міської ради.

Відповідно до рішення сесії від 23.12.2020 р. Городоцька міська рада затвердила ту саму чисельність штату - 113,75 штатних одиниць (той самий склад апарату міської ради) із оплатою праці з нарахуваннями на 2021 рік по галузі управління, а це - апарат міської ради, фінансовий відділ та відділ житлово-комунального господарства - в сумі 32 млн 068, 3 тис. гривень.

Зокрема, апарату Городоцької міської ради було заплановано на поточний рік кошторис на оплату праці із нарахуваннями в сумі 29 млн 357,7 тис. грн. Це близько 10% загальної частини видатків міського бюджету в сумі 263 млн 512,5 тис. грн. (260 млн 772,7 тис. грн. - загального фонду міського бюджету та 2 млн 739,8 тис. грн – спеціального фонду міського бюджету).

Втім, згідно з рішенням сесії міської ради від 9.02.2021 р. штат міської ради було дещо збільшено – до 127,75 штатних одиниць. Водночас, відповідно збільшено й кошторис на оплату праці апарату Городоцької міської ради.

На сьогодні у Городоцькій ОТГ уже призначені та затверджені депутатським корпусом 3 заступники голови, створені нові структурні підрозділи, затверджений новий виконком Городоцької міської ради – і орган місцевого самоврядування як єдина місцева влада готовий повністю до напруженої і продуктивної праці на благо городоччан і на розвиток ОТГ – і вже працює у поті чола в цьому плані.

Це можна спостерігати по злагодженій, майже синхронній роботі депутатів як "монобільшості" - за їх уже звичним одноголосним прийняттям рішеннь під час засідань чергових та позачергових сесій міської ради.

Кажуть, депутати дуже активно і плідно працюють у депутатських комісіях. Вірогідно. Попри це, було би значно публічніше і прозоріше, якби пересічні городоччани, котрі так вподобали спостерігати за ходом сесійних засідань онлайн, таки мали можливість бути ознайомленими хоча би загалом і в цілому із тими питаннями, які у порядку денному слухаються та затверджуються депутатами під час сесій.

Адже складається враження після "участі у сесіях збоку", що ні зацікавлені городоччани, ні самі депутати часто-густо не знають та не розуміють, про що йдеться на сесії і за що голосують чи не голосують.

 А якщо люди щось не знають чи чогось не розуміють, вони одразу ж це розцінюють на кшталт «у тихому і глухому болоті нечисть водиться». Тобто - «змовою, «зрадою», «замовчуванням», «міжсобойчиками» тощо. 

 А було би людям усе ясно – і напевне вони би зовсім іншим поглядом подивилися на те, що відбувається у міській раді.

Зрештою, ті городоччани, які дуже цікавляться, що власне робиться у ОТГ і хто саме і на яких посадах працює у Городоцькій міській раді, можуть безпосередньо звернутися до керівництва Городоцької міської ради із такими своїми запитаннями.

Безумовно, це сьогодні знають лише керівники і працівники ОТГ та до них наближені люди. Адже поки що це офіційно ніяк не афішується. Мабуть, у міській раді думають, що це не доцільно чи не начасі.

І можна лише щиро сподіватися, що керівництво ОТГ, нарешті видихнувши з полегшенням після тривалого і виснажливого процесу формування Городоцької міської ради, таки упорядкує належним чином свій офіційний сайт, на якому кожен бажаючий нарешті зможе в будь-яку пору доби і за відповідного настрою сам дізнатися, як кажуть, «ху із ху» в апараті ОТГ, за який відрізок роботи там кожен несе відповідальність, яку таку нелегку і таку почесну працю на розвиток громади там кожен здійснює. Як і що щоденно робить міська рада - і які її рішення та плани.

Адже відповідно до чинного законодавства Городоцька міська рада перед своїми виборцями – мешканцями ОТГ у здійсненні своєї діяльності має бути чистою і прозорою і відкритою, як небо у ясний літній день чи як сльоза немовляти.

Або, у протилежному випадку, як свідчить досвід, страшенно допитливі городоччани залюбки і самотужки будуть встановлювати причини, чому міська рада перед людьми закрита, і результати такої їхньої діяльності з часом для скромної, мовчазної та скритної Городоцької міської ради можуть вилитися у дуже непередбачувані або дуже плачевні наслідки. Невже це комусь потрібно?

Переглядів: 476 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0