Нд, 28.04.2024, 02:19
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2017 » Квітень » 6 » 6. 04. 2017 - Питань та проблем чимало. Та хто їх має вирішувати?
11:51
6. 04. 2017 - Питань та проблем чимало. Та хто їх має вирішувати?

(Висновки робочої групи при спеціальній і постійно діючій комісії при голові Городоцької РДА щодо результатів ознайомлення з лісогосподарською діяльністю СЛГП "Горліс" у сфері лісових відносин).

   Протягом осені (з вересня до листопада 2016 р.) робоча група в присутності посадових осіб ГСЛП "Горліс" побувала в лісових кварталах підприємства поблизу сіл Зверхівці, Лісоводи, Підлісний Олексинець, Чорниводи, Варівці, Матвійківці, Кузьмин, Ульянівка, Великий Карабчіїв.
   Група вивчала на місцях стан ведення лісового господарства лісогосподарським підприємством «Горліс». Результати обстежень оформлено у 8 актах. Їх подано і затверджено головою і комісією Городоцької РДА, офіційно передано керівництву Городоцької районної ради.
   Із досить широкого комплексу лісогосподарських робіт за вищезгаданий період група стала свідком лише двох видів робіт – проведення рубок головного користування (суцільна рубка) та випалювання деревного вугілля.
   Із рубок догляду (освітлення, прочищення, прорідження та прохідна рубка) на окремих виділах робочою групою зафіксовано лише наслідки освітлення (Матвійківці, Ульянівка), освітлення разом з прочищенням (Ульянівка).
   Оптимальні строки робіт пропущені, що позначилося на значному випаданні лісокультур дуба. А в лісових масивах (с. Лісоводи) рубки догляду взагалі не проводилися або завершилися на початковій стадії (урочище "Рітка"). Зруби дуже заросли. Склалося враження, що рубки догляду велися тільки останні два роки (2015-2016 роки), після пильної уваги громадськості до господарювання ЛСГП "Горліс" (порушення кримінальної справи по незаконній порубці дерев дуба у Кошарнянському заказнику (с. Чорниводи) в 2014 році.
   В більш давніх зрубах 20 річної давності лісовідновлювальні рубки взагалі не проводилися (приклад по 66 кварталі у с. Великий Карабчіїв).
   Санітарний стан лісонасаджень підприємства загалом незадовільний. Очищення захаращених лісонасаджень не проводиться. Захаращеність гілковим опадом, лежачими стовбурами дерев, сухостоєм, дерев, пошкоджених негодою, хворобами та шкідниками досить значна. Особливо це характерно для територій (п’ять) природно-заповідного фонду України, за дотримання відповідного режиму яких відповідає керівництво підприємства. Ніяких робіт по санітарному впорядкуванні таких лісових масивів вже давно не проводилося. На дані заходи не виділяються кошти, не організовуються санітарні рубки тощо. Така картина спостерігається практично у всіх лісових масивах, де працювала робоча група. Деревина замість реалізації просто пропадає. За незадовільний санітарний стан лісових масивів тільки 2016 року обласною екологічною інспекцією до адміністративної відповідальності притягнуто 5 працівників підприємства.
   Спочатку група оглянула території природно-заповідного фонду України. У сфері відповідальності СЛГП "Горліс" за дотриманням заповідного режиму - 5 таких територій, покритих лісами із загальною площею 241.1 га. Серед них - Кошарнянський ландшафтний заказник загальнодержавного значення (120 га) с. Чорниводи, "Білинщина" - загальнозоологічний заказник місцевого значення (65.0 га) с. Підлісний Олексинець, "Качанове"- ботанічна пам’ятка природи місцевого значення (33,4 га) с. Зверхівці, "Запуст" - заповідне урочище (5.7 га) с. Варівці та "Деренівка" - ботанічна пам’ятка природи місцевого значення (17.0 га) с. Грицьків. 
   Чинним природоохоронним законодавством на підприємство покладено певні, до цього часу діючі, обов’язки щодо утримання заповідних територій, облаштування охоронними знаками та інформаційними щитами (аншлагами). Однак, керівництво підприємства самоусунулося від їх виконання. Хоча законом не забороняється, а лише певним чином обмежується господарська діяльність в лісових масивах заказників, але ніхто не звільняв підприємство від ведення лісового господарства на територіях заповідного фонду України..
Група також оглянула захисні лісові насадження різних видів: грунтозахисні, полезахисні, водорегулюючі, водоохоронні, прибережні, за межами населених пунктів, захоплені лісом шляхом самосіву колишні орні землі на крутих схилах тощо. Їх у районі близько 300 гектарів. Це - найбільш цінні ліси, бо вони стоять на перешкоді водної ерозії грунтів, обміління річок, захищають поля від суховіїв та вітряної ерозії. А ще виконують рекреаційну функцію. Їх роль у місцевих екосистемах - безцінна. Й на них потрачені народні кошти - на садіння, догляд, охорону. Саме охорони і догляду вони позбавлені тепер. Звучить дивно: маємо підприємство комунальної власності району - СЛГП "Горліс", а згадані захисні лісонасадження покинуті напризволяще як безхозні. Справа честі районної влади, в першу чергу – Городоцької районної ради та її депутатського корпусу, зробити все, аби юридично оформити і передати під господарську опіку згаданому підприємству різні види захисних лісонасаджень. Але до того необхідно організувати їх ревізію та облік.
   Тепер щодо СЛГП "Горліс". Як юридична особа підприємство створене у 2001 році. Директором за контрактом з Городоцькою районною радою працює В. І. Короташ. Особливістю цих 15 років підприємства є те, що його діяльність ніким не контролювалася. Районна рада в особі керівництва, депутатського корпусу, як власник від імені громади району, районної комунальної власності - лісів, площею понад 4000 га, як роботодавець для колективу підприємства, його керівництва контролю як такого взагалі не здійснювала або, якщо й здійснювала, то лише поверховий контроль за фінансово-господарською діяльністю.
Все залишили на самоплив та на власний розсуд керівництва підприємства. Як наслідок - зростання кількості та масштабів грубих порушень чинного законодавства у сфері раціонального використання і охорони лісових багатств громади району.
   Сумнівна реалізація деревини та продукції її переробки (деревне вугілля) як суб’єктам господарської діяльності, так і населенню. Масове збільшення чисельності приватних пилорам, де переробляється необлікована деревина. Дійшло до того, що в підвідомчих "Горлісу" лісових масивах відверто, в білий день господарюють браконьєри з бензопилами і важкою автотехнікою з інших районів. Про це свідчать матеріали кримінальних справ, що до цього часу не розслідувані і не передані до суду – з певних причин правоохоронні органи свідомо затягають з їх розглядом.
   Тим часом, у громадськості та активістів - маса запитань: чому ліси по-справжньому не охороняються?; чому в лісових масивах з’являються чужі лісовози і кому це вигідно?; чому лісогосподарська діяльність ЛСГП "Горліс" зведена лише до суцільних рубок і виробництва деревного вугілля?; чому комплекс лісовідновлювальних робіт, санітарне впорядкування лісових виділів і кварталів - лише імітація? чи всі кошти від реалізації ділової деревини, дрова, вугілля надходять до каси підприємства, а податки - до районного бюджету? чому нехтуються вимоги природоохоронного законодавства щодо збереження і охорони територій та об’єктів ПЗФ України?; хто покриває керівництво "Горлісу", гальмує розгляд більш ніж очевидних за доказовою базою кримінальних справ стосовно браконьєрству?; чому Городоцька районна рада, її керівництво самоусунулися від контролю за діяльністю свого ж комунального підприємства?
   І запитань чимало. Відповідь на більшість з них можна спробувати отримати, ініціювавши відповідно до рішення Городоцької районної ради незалежний комплексний аудит фінансово-господарської СЛГП "Горліс". І то має бути лише перший крок до початку реформування у сфері лісових відносин на місцевому рівні.

   Робоча група при спеціальній і постійно діючій комісії при голові Городоцької РДА щодо результатів ознайомлення з лісогосподарською діяльністю СЛГП "Горліс" у сфері лісових відносин.

Переглядів: 1136 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 4.5/4
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 ?????? • 15:41, 07.04.2017 [Матеріал]
І що районна рада готова проводити аудит???? І хто його буде проводити???? Сам Короташ????
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0