Нд, 05.05.2024, 15:07
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2015 » Листопад » 7 » 7. 11. 2015 - Навмисно чи не професійно? Але – з горем наполовину...(ОНОВЛЕНО)
11:17
7. 11. 2015 - Навмисно чи не професійно? Але – з горем наполовину...(ОНОВЛЕНО)

Як кажуть у народі, з горем  наполовину,  вибори до місцевих рад  у районі та в місті, попри все, відбулися. Так само, з горем наполовину, як і готувалися та проходили,  й встановлювалися  результати місцевих виборів-2015.  Усе –з горем наполовину, і те горе наполовину – навіть, не у "перетягуванні ковдри на свою половину" політичних партій та їх активістів-спостерігачів, як вважає багато учасників виборчого процесу чи простих пересічних городоччан, а, на мою думку, перш за все, у елементарній і  суцільній некомпетентності –  насамперед, тих, хто «творив» закон про місцеві вибори, і  витворив те, що маємо, потім - тих, хто делегував у виборчі комісії усіх рівнів абсолютно некомпетентних, несумлінних  і недосвідчених  у цій справі людей - голів, заступників, секретарів та членів виборчих комісій, а також - безпосередньо  тих, хто займався технічними питаннями: визначенням  виборчих округів, закріпленням за виборчими округами  кандидатів у депутати, організацією роботи виборчих комісій в районі і в місті, друком бюлетенів тощо. Втім, -  усе по порядку.

Як тільки почали працювати виборчі комісії, стало зрозуміло, що склад багатьох виборчих комісій, не усіх, звичайно, бажає бути кращим. Десь голова комісії виявився взагалі не в темі виборчого процесу, десь обов’язки секретаря, який взагалі не знав, що йому робити, виконували усі члени комісії, нарікаючи на збільшення повноважень і відрізку роботи, але, із збереженням оплати для того, хто  абсолютно не знав  роботи і не робив її...

Загалом, чи не усі члени комісії нарікають і досі на те, що майже в усі виборчі комісії на роботу були набрані  працівники, які  або взагалі не працювали в комісіях, лише рахувалися в штаті, і врешті гроші за свою «працю» таки отримали, і які майже не працювали, а якщо й працювали зрідка - то геть погано, проте отримали зарплатню від держави, бо були рідними, кумами, сватами, братами, друзями чи сусідами…голови, секретаря чи заступника тієї чи іншої комісії. Так, звісно, про це тільки розповідають. І ці балачки, можливо, – лише привід для розслідування компетентних органів, хоча, особисто в тому сумніваюся. Хоча правоохоронці мали б займатися  тими правопорушеннями, про які усі знають. Адже «організація» роботи окремих виборчих комісій та, власне, і їх  така "робота",  далися усім взнаки. Численні недопрацювання та недоліки роботи окремих виборчих комісій почали проявлятися:  у одних – одразу ж, у інших - у останні тижні, а то й  - у останні дні до дня виборів. Про усі недоліки не будемо говорити, бо їх усіх не знаємо достеменно. Вони, врешті, «спливуть» згодом. Мова зараз – про окремі, найочевидніші, можна сказати,"кричущі".

До прикладу, Городоцька районна виборча комісія, яка довго не могла зорганізуватися, не спромоглася вперше чи не за усі роки незалежності  держави і району оприлюднити для  виборців Городоччини у районному ЗМІ  виборчі округи Городоччини та закріплених за ними кандидатів у депутати до місцевих рад, переконуючи свідому громадськість, яка вимагала це зробити, що ніякого порушення в цьому не вбачає. Мовляв, у законі про це прямо не вказано, то кошти, яких  держава на організацію виборчого процесу в районі і так мало виділила (а держава на це кошти в обов’язковому порядку мала закласти і таки заклала – правда, на що вони були потрачені і чи були взагалі на щось потрачені, достеменно невідомо), використовувати на таке не потрібно. Відтак, виборці міста і району до останнього дня не знали, до якого округу вони відносяться і за кого з кандидатів у депутати від яких політичних сил поданих вони  на своєму окрузі мають голосувати. Чи не тому у день виборів виборці, можна сказати, з відкритим інтересом довго вивчали свої виборчі бюлетені, навіть, із щирим і неприхованим здивуванням  знаходили там прізвища, про які ні сном-ні духом до цього не відали.

Як так сталося, що Городоцька міська виборча комісія знайшла кошти на оприлюднення  в ЗМІ: і  складу комісії, і меж міських округів та закріплених за ними кандидатів у депутати до Городоцької міської ради, і адрес міських виборчих комісій та їх складу, а в Городоцькій районній  виборчій комісії чи то доброї волі не знайшлося, чи то, з якихось суб’єктивних причин, на це дійсно «не вистачило коштів»? Невідомо. Та при встановленні результатів виборів до Городоцької районної ради (чи не через це?)  плутанина із виборчими округами та закріпленими за ними кандидатами була така, що, як кажуть,  кінців докупи зв’язати було неможливо. До того ж,  саме Городоцька районна виборча комісія, чи то навмисне, чи через свою недбалість або некомпетентність, при формуванні  районних виборчих округів із закріпленням  за ними кандидатів у депутати до Городоцької районної ради допустила такі грубі організаційно - технічні помилки та неузгодження,   що вибори по 6 міських виборчих округах до Городоцької районної ради могли або не відбутися, або бути недійсними. 

...За день до виборів раптом з’ясувалося, що бюлетені надруковані, а  в  бюлетенях - розподіл міських округів та закріплених за них кандидатів у депутати до Городоцької міської ради, котрі вже провели агітацію на своїх округах і мали би бути у списках кандидатів до Городоцької районної ради, не співпадає з розподілом, затвердженим постановою тієї ж самої Городоцької районної виборчої комісії, відтак -  постановою ЦВК, оприлюдненою на її офіційному сайті.

У кінцевому результаті  виборці в день виборів, які прийшли б на свої виборчі дільниці, не знайшли б у списках  своїх кандидатів у депутати до Городоцької  районної ради, які балотувалися  від різних політичних сил на 6 округах від Городка – у бюлетенях були прізвища кандидатів у депутати з інших виборчих округів.

Звісно ж, Городоцька районна виборча комісія була готова залишити усе, як є. Нічого страшного, - підсумували там. Буде - як буде. І коштів, як наголосили, на передрук зіпсованих виборчих бюлетенів в Городоцькій районній виборчій комісії нема. Вибори  по 6 міських округах до Городоцької районної ради опинилися перед загрозою зриву. І це – за день до дня виборів.

Лідери політичних сил, які брали участь у виборчих перегонах, усвідомили, чим це могло скінчитися у день виборів та при встановленні їх результатів, тому, власним коштом і власними зусиллями  оперативно організували передрук зіпсованих 14 тисяч виборчих  бюлетенів (близько 14 тисяч гривень) по 6  міських округах до Городоцької районної ради. Тому й міські  виборчі комісії отримали усі виборчі бюлетені на свої дільниці в авральному порядку – пізно ввечері в суботу, за ніч до дня виборів. Можна й не казати, в якому авральному порядку  бюлетені  міськими виборчими дільницями отримувалися, перераховувалися, забезпечувалися ступенем захисту  - печаткою виборчої дільниці, затверджувалися протокольно…

Щодо друку виборчих бюлетенів, то у цьому плані (чи то навмисне, чи то знову через чиюсь некомпетентність чи необдуманість)  було також чимало технічних  помилок, порушень, «білих і чорних плям».

До прикладу, Городоцька міська виборча комісія, яка вимагала відповідно до чинного законодавства  обов’язкової присутності  офіційних спостерігачів-представників від політичних сил у процесі друку виборчих бюлетенів, чомусь категорично не була допущена керівництвом та працівниками  Городоцької районної друкарні до процесу друку виборчих бюлетенів, а Городоцька міська виборча комісія, у свою чергу, а також у порушення закону «Про місцеві вибори», не повідомила про такий факт у правоохоронні органи.

Та при отриманні уже віддрукованих районною друкарнею виборчих бюлетенів з виборів Городоцького міського голови та депутатського складу  Городоцької міської ради комісія все-таки наполягла на розпечатання у друкарні усіх упаковок бюлетенів та їх перерахунок безпосередньо там же, в друкарні – в присутності працівників друкарні та членів Городоцької міської виборчої комісії. І – о, несподіванка!

Як з’ясувалося  після підрахунку,  і  це  затверджено протоколом №9  засідання Городоцької  міської виборчої комісії від 23 жовтня 2015 року, затвердженим підписами  усіх членів та голови Городоцької міської виборчої комісії, «кількість  виявлених бюлетенів  не відповідає замовленню Городоцької міської виборчої комісії, а саме – не вистачає 125 виборчих бюлетенів. На вимогу Городоцької міської виборчої комісії було надруковано 125 бюлетенів  з виборів на посаду Городоцького міського голови, які було розфасовано по дільницях відповідно до кількості замовлень».

Про недорахування у своєму замовленні 125 бюлетенів з виборів на посаду мера міста Городоцька міська виборча комісія акта не склала, у правоохоронні органи не повідомила, хоча, напевне, мала б це зробити. І виникають питання, якби перерахунку бюлетенів не було здійснено так само, як і не були допущені до нагляду за друком офіційні спостерігачі, і не було встановлено недостачі 125 бюлетенів з виборів Городоцького міського голови? І куди, власне, поділися із запечатаної упаковки 125 бюлетенів, якщо вони були віддруковані, і для чого їх звідти вийняли? Якщо вони  були віддруковані, та не вкладені в упаковку, то чому і для чого чи для кого? Питань – чимало. Без відповідей, звичайно. Окремо, як на мене, багатьом після цього факту також дуже цікаво, а чи вистачало виборчих бюлетенів з виборів до Хмельницької обласної, Городоцької районної,  сільських рад Городоччини та з виборів сільських та селищного голів в упаковках, які отримала  від Городоцькоої районній друкарні на своє замовлення, взагалі не розпечатуючи  упаковок і не перераховуючи бюлетенів, Городоцька районна виборча комісія? Звісно ж, історія про це замовчує, як і районна виборча комісія…

Чи не тому, що стався такий прикрий факт – зникнення і додатковий друк 125 виборчих бюлетенів з виборів Городоцького міського голови, - Городоцька міська виборча комісія безпосередньо у друкарні при прийнятті віддрукованих бюлетенів забезпечила ступенем захисту усі виборчі бюлетенів з виборів Городоцького міського голови – на кожен бюлетень члени Городоцької міської виборчої комісії поставили печатку Городоцької міської виборчої комісії і попередили усі міські виборчі комісії про те, що бюлетені  без ступеню захисту можуть з’явитися у скриньках під час виборів – і, якщо такі бюлетені таки раптом появляться в процесі  перерахунку голосів на міських  виборчих дільницях, необхідно повідомити про це у Городоцьку міську виборчу комісію.

І такі бюлетені на міських виборчих дільницях, звісно ж, з’явилися. Десь – один, десь – два-три, а то й - чотири. Про це свідчать акти, складені спостерігачами  на дільницях і передані штабам політичних сил та в Городоцьку міську виборчу комісію.

При встановленні  ж результатів з виборів Городоцького міського голови виявилося, що відрив у кількості голосів виборців за кандидатів на посаду Городоцького міського голови - між трьома кандидатами на посаду мера – всього по 19 голосів виборців.

Тому, враховуючи втрату-появу  фальшивих бюлетенів без ступеню захисту, акти про порушення під час виборів, а також зовсім малий, можна сказати, мізерний,  відсоток голосів виборців, які віддали перевагу одному кандидату – переможцю  над іншим, два кандидати на посаду Городоцького міського голови, які засумнівалися у своїй поразці,  звернулися письмово до Городоцької міської виборчої комісії щодо перерахунку бюлетенів з  голосування виборців міста на усіх  міських виборчих дільницях.

Прецедентом до перерахунку голосів виборців, як стверджують кандидати на посаду Городоцького міського голови,  були й інші вагомі причини. Міська виборча  комісія, що працювала у Городоцькій ЗОШ №2, дуже довго не могла порахувати голоси виборців, і цифри у протоколах з результатами виборів на даній дільниці довго не співпадали.

А у міській виборчій комісії, що працювала у приміщенні Городоцької початкової школи, взагалі творилося щось неймовірне: під час перерахунку голосів члени комісії відмовлялися рахувати голоси виборців, протизаконно покидали свої робочі місця, виходячи з приміщення для голосування, голова комісії взагалі зник на якийсь час із дільниці з печаткою, процес  перерахунку голосів виборців  і оформлення протоколів надовго призупинився.

Спостерігачі  від усіх політичних сил встановили на цій виборчій дільниці цілий ряд вагомих для встановлення результатів виборів порушень і зафіксували це  своїми актами. А підбиття результатів виборів по цій дільниці настільки затягнулося, і цифри у протоколах настільки не "грали", що спостерігачі від усіх політичних сил заблокували членів комісії на дільниці і примушували перераховувати голоси й писати протоколи, що відповідали б дійсності волевиявлення виборців, які там голосували.

Проте, усі ці порушення не були взяті до уваги Городоцькою міською виборчою комісією. Городоцька міська виборча комісія лишень прийняла відкрито, у присутності офіційних представників політичних сил та кандидатів на посаду міського голови,  бюлетені від двох проблемних дільниць, переглянула бюлетені з виборів Городоцького міського голови, що не суттєво вплинуло на встановлення  результату виборів.

Ні окремого засідання з приводу перерахунку голосів виборців на дільницях міста, ініційованого кандидатами на посаду міського голови, затвердженого  відповідним голосуванням усіх членів міської виборчої комісії та протоколом за їх підписами, ні самого  перерахунку бюлетенів, ані хоч якогось рішення - щодо перерахунку чи не перерахунку голосів виборців, а то й – перевиборів  по міських виборчих дільницях, які можна було б провести через численні  порушення і з метою встановлення справжнього волевиявлення виборців,  Городоцька міська виборча комісія не прийняла.

Суб’єкти  виборчого процесу: лідери політичних партій, кандидати на посаду мера, Городоцька міська виборча комісія  - залишили все, як було.  Чи то втомилися від виборчих баталій, чи то через тверде переконання,  базоване на гіркому досвіді, що справжній результат виборчих перегонів  після такої «роботи»  виборчих комісій знову ж таки не буде встановлений, чи через якісь інші, нікому невідомі причини? Невідомо. Тож маємо - як маємо.

...І Хмельницька  обласна виборча комісія, мабуть, приймала так довго і повертала кілька разів протоколи від Городоччини до Хмельницької обласної ради, на мою думку,  тільки через  безпорадність і некомпетентність Городоцької районної виборчої комісії, через  допущення нею численної кількості порушень та технічних неточностей (85), одним словом, через незадовільну роботу, за яку усі члени комісії таки отримали зарплатню і премії, і,  водночас, як кажуть у народі, «з‘їли стільки нервів» -  і собі, і іншим, що ніякі гроші цього нікому і ніколи не компенсують.  І взагалі, хтозна, чим все це закінчиться. Прогриміли ж бо з такою «виборчою діяльністю» на всю Україну… Однак, впевнена, урок отримали в цьому виборчому процесі пречудовий  усі – у виборчих комісіях мають працювати люди професійні і досвідчені, щоб комісії працювали в законному руслі, злагоджено, динамічно, точно і оперативно. Від цього ж бо залежить і кінцевий результат будь-яких виборчих перегонів, і, звісно, нормальні, чисто людські стосунки потім. Опісля виборів.

P.S.    В підтвердження написаного вище -  протокол Городоцької міської виборчої комісії про результати виборів Городоцького міського голови.  Як бачимо, у протоколі кількість бюлетенів  з виборів міського голови, переданих Городоцькою міською виборчою комісією дільничним комісіям міста,  - на 13 бюлетенів перевищує кількість виготовлених бюлетенів.  Хто їх виготовив? Яким чином вони потрапили в дільничні комісії і - до урн для голосування, чому були враховані при встановленні результатів голосування? Питання  -  до Городоцької міської виборчої комісії чи... до правоохоронців?

 
Переглядів: 1423 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 311 2 3 4 »
avatar
0
31 для міліції • 09:24, 26.11.2015 [Матеріал]
Деякі члени комісій мріють щоб вибори були хоча б раз в пів року це й не дивно заробляти такі гроші не витрачаючи сил . Ось наприклад: розглянемо міську виборчу комісію- в ній оформлені люди про яких після опитування деяких членів комісії навіть не чули не те щоб бачили роботу цих людей-Залуцька Валентина Віталівна(архіваріус), Могутов Анатолій Вікторович (прибиральник). Ці люди за жовтень місяць получили заробітню плату у сумі 1378 грн. такуж премію. Як добре получити гроші -ніразу не бувши на роботі. Але це ще не все:- ці ж люди получили з/п і премію і за листопад місяць.Та найбільше шокувало інше ,за листопад місяць за 10 днів голова міської комісії Могутова В.В. отримала з/п-656,20грн.,а премію-1790,69грн. Бухгалтер Песченюк Л. А. цієї ж комісії отримала з/п 656,2грн.,а премію 1470,70 грн.Скажіть буть -ласка в якому законі написано що можна нараховувати премію більше 100%? Куди дивляться міліція,прокуратура,СБУ,міська рада? Ось так бютжетні гроші і розкрадаються і нікому немає до цього діла.
avatar
0
30 Ага! • 10:38, 22.11.2015 [Матеріал]
Якби в нормальній країні  цвк чи правоохоронні органи перевірили те, що здала комісія, то до кримінальної відповідальності було б притягнуто немало. В нас же тупо нема кому перевіряти і нема смислу це робити. І судитися з "гаманцями", що поприходили за бабки і хизуються своїми бабками, то себе не поважати.
avatar
0
29 56 • 23:33, 21.11.2015 [Матеріал]
Міська комісія вже завершила роботу, усе здала в архів, до побачення. biggrin
avatar
0
28 @@@ • 16:14, 21.11.2015 [Матеріал]
Займуться всі і всіма - в свій час.  А Бог як займеться... angel cake
avatar
0
27 Член комісії • 11:36, 18.11.2015 [Матеріал]
Підписи членів міської комісії в цьому протоколі недійсні.  За мене і за інших членів комісії підписалася одна людина. Це видно неозброєними оком. А якщо правоохоронці цього не бачать, то так очевидно комусь потрібно.
avatar
0
26 юрист • 10:29, 18.11.2015 [Матеріал]
перевіряти тих жіночок повинні правоохоронні органи, і чомусь думаю що багато би цікавого знайшли
avatar
0
25 законнікам • 21:31, 16.11.2015 [Матеріал]
А ви візьміть та перевірте цих жіночок, виведіть на чисту воду, а не постійно блейти як кози. А як  до діла, то руки з ж..и ростуть. Тільки пишете, беріть уже заготовляйте дрова для комуналки, а то федос - молодший знову керує і банкрутство вже на носі. А топори і лопати в мене є
avatar
0
24 закон • 20:54, 16.11.2015 [Матеріал]
більш того прибиральниці яка хвора і сама виховує двох діточок не дали кошти аргументуючи тим що вона нічого не робила, цікаво скількох ще людей обдурили ці дві жіночки? dont
avatar
0
23 закон • 10:53, 16.11.2015 [Матеріал]
В міській комісії , що бухгалтер , що голова АФЕРИСТИ і поки всі гроші не повідмивають-не заспокояться. Тому і невикористанних коштів у міської комісії точно не буде, СПИШУТЬ dry , шкода що перевірити немає кому sad
avatar
0
22 @@@ • 10:12, 15.11.2015 [Матеріал]
Районна територіальна комісія недавно повернула державі більше 150 невикористаних тисяч гривень. Як тут написано, ні списки не друкували, ні на що їм не вистачало. А на що тоді ці гроші економили? На себе? Цікаво, а хто може перевірити всі територіальні комісії? Як вони повикористовували державні кошти на вибори? Чи на всі статті відведені законом чи на щось інше? Он міською комісією ще до тепер трусять люди. І нарікають, що гроші кудись порозходилися, а куди - не ясно. Кінці не сходяться, як не крутять. Хто то має перевіряти? Чи ніхто, як завжди?
1-10 11-20 21-30 31-31
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0