Нд, 19.05.2024, 17:26
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2015 » Червень » 24 » 24. 06. 2015 - Ліс «горить» - дим іде…
12:41
24. 06. 2015 - Ліс «горить» - дим іде…

                                10 червня  цього року з ініціативи працівників  Городоцького РВ УМВСУ в Хмельницькій області спільно з членами громадського формування “Народна Самооборона Майдану” – як реакція на численні звернення мешканців району, що ліси Городоччини  повністю вирізають і не відновлюють - було здійснено низку виїздів у ліси Городоччини. До виїзної перевірки долучилися й журналісти – Хмельницького обласного громадського руху «Народний контроль» та Городоцького телерадіопресцентру. Виїзди правоохоронці та самооборонівці здійснили у ліси Яромирки, Лісовід, Лісогірки, Матвійківці - Новий Світ.

Журналісти із правоохоронцями та самооборонівцями побували у Матвійковецькому лісі, якщо це можна так назвати, де до них доєдналися представники громадськості – мешканці та активісти сіл Матвійківці та Новий Світ, котрі, як наголосили, «життя прожили і всякого у житті бачили, але такої безгосподарності не розуміють: уже неодноразово зверталися у різні інстанції, щоб там встановили законність такої діяльності, в результаті якої ліси повністю вирізаються, випалюються на деревне вугілля, а лісовідновлення абсолютно не проводиться». .

…І ось,  група потрапила на територію випалювання деревного вугілля під Матвійківцями. На невеличкій території – три цистерни. Одна – перегоріла  ущент і підлягає ремонту, друга -  горить, третя – в процесі вивільнення від вугілля. Їдкий дим від цистерни, що горить, стелиться усією округою, і працівник, який підкидає дрова у вогнище під цистерною, весь у кіптяві та задихається від кашлю, спричиненого димом. А біля цистерн – потоком розлилися і в’їлися в землю довкола в’язкі смоли. На території, окрім металевих цистерн,  кибитка для цілодобового проживання працівників чи сторожів, а також місця, облаштовані для відпочинку працівників, для складування готової продукції, розфасованої в поліетиленові мішки, і - для лісодеревини для подальшого випалювання вугілля - у цистерну та під цистерну.

Мешканці громад, що по сусідству із «зоною випалювання» (у зв’язку з тим, що триває перевірка, їх не називаємо), голосно й  емоційно пояснюють правоохоронцям та журналістам з Хмельницького, що тут, де зараз суцільні хащі в диму, ще якихось три-чотири роки тому був здоровий і могутній ліс. Жителі прилеглих сіл ходили сюди по гриби та по ягоди, відпочивати. За останні 3 чи 4 роки лісу не стало. Кажуть сільчани, як їм пояснили працівники по випалюванню вугілля, що він, ліс їхній,  потрапив під планову суцільну вирубку. Але, нарікають люди правоохоронцям на лісогосподарника, котрий займається обслуговуванням лісових масивів на Городоччині, він ліс тільки вирізає, продає і переробляє:  ліс може, має право «іти під ніж», втім, на його місці має висаджуватися ліс молодий. Цього у Матвійківцях не було і нема. Хащі та чагарники, що розрослися в результаті того, що зрізані дерева не були викорчовані, на місці «старого лісу» молодняк  не висаджений та належно не доглянутий, бо не є тут у наявності -  можна це неозброєним оком побачити,  як і не висаджений ліс молодий. А останнім часом, забили люди на сполох, вже й у сусідньому, Новосвітському лісі, така ж «діяльність» розпочалася: ліс вирізається ущент, тільки краї від дороги лишають, щоб не було видно, що всередині – голо й пусто, і вивозять та випалюють. Тільки дим іде. І – не відновлюють. Може побачити  це кожний. Чому не ведеться лісовідновлення? Чому ніхто не зацікавлений в тому, щоб врятувати лісові  надра, які по праву – по Конституції України - належать людям, а не різним владам, якимось підприємствам чи підприємцям, які  на свою користь лишень «господарюють»? Чому, по крайній мірі, нема  повноважень  чи нема бажання у районної влади (зокрема, у депутатського корпусу районної ради, що є представницьким органом громади Городоччини)  проконтролювати тотальну вирубку, реалізацію і випалення деревини? Підприємство ж бо не державне, а комунальної власності району, тобто – місцеве. Невже на місці, тобто в районі Городоцькому, нема нікому ніякого діла до лісів, які знищуються із швидкістю світла? Чому не можна  примусити лісовиробника навести порядок вже тепер на раніше захаращених і занедбаних ним лісових ділянках? Бо він уже до нових лісів, які на пальцях полічити можна,  добирається, не навівши лад на «попелищах»… Питання, питання, питання… Їх у людей чимало. Та хто ж дасть на них відповіді?

Правоохоронці задокументували  усе те, що виявили на місці, занотували свідчення усіх учасників перевірки та працівників «зон випалення вугілля». А обласні журналісти, з якими керівники, котрі мали б впливати на даний процес, нести відповідальність за діяльність лісогосподарського підприємства і пояснити чи хоча би прокоментувати таку діяльність, втім, поспілкуватися із медівниками ні в телефонному режимі, ні з виїздом на місце випалення вугілля не забажали, - пообіцяли людям провести своє незалежне розслідування задля встановлення факту законності чи не законності діяльності місцевого підприємства комунальної власності району по обслуговуванню лісових масивів Городоччини.  Тих масивів, яких по суті, уже майже нема, стверджують мешканці територіальних громад, що звертаються як до правоохоронців, так і до самооборонівців й досі із одним-єдиним проханням – врятувати ліси, що «горять».

 

… Інша група, як повідомили працівники Городоцького РВ УМВСУ в Хмельницькій області, котра об’їхала в  декількох населених пунктах району місця для випалювання деревного вугілля, де були розміщені металеві цистерни і власне й проводилося випалювання деревини,  виявила: в Яромирці – 5 металевих цистерн для випалювання деревного вугілля, які були наповнені деревиною і горіли, у Лісоводах – 4 цистерни, з яких – одна горіла, одна ремонтувалася, одна закладалася деревиною, одна вистигала. У Лісогірці перевіряючих на огорожену територію випалювання вугілля не впустив сторож, мотивуючи свої дії тим, що це (?) приватна власність. А ліс?

Як кажуть городоцькі люди, таких цистерн по лісах району – чимало, а от лісів, як це можна спостерігати вочевидь на місцях, вже  не зостається зовсім. І хто правий, а хто винний у цьому, встановити, чомусь, неможливо. Може, тепер встановлять, - сподіваються сільчани…

- По даних фактах, -   як сказав  Юрій Кондрацький, т.в.о. начальника райвідділу міліції,- виявлених виїзною групою працівників  Городоцького РВ УМВСУ  з членами громадського формування “Народна самооборона Майдану”  і журналістами області та району, проводиться перевірка з метою встановлення та визначення екологічного забруднення під час випалювання деревинного вугілля.

Переглядів: 1535 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 241 2 3 »
avatar
0
24 Далба...бам • 20:22, 31.07.2015 [Матеріал]
Якщо не почуєте народ і не дасте нам чесно заробити на хліб-із-маслом ---->П...ДА вам буде. <---
avatar
0
23 @@@ • 10:13, 11.07.2015 [Матеріал]
жителю. Да тактика така - мішати безпрєдєльнічати. Це по твоєму гадити. Тоді все правильно. хлопці дуже гадять злодіям і корупціонерам. Ловлять їх за руку і не дають красти на всю катушку. Гадостні такі. biggrin
avatar
0
22 @@@ • 10:11, 11.07.2015 [Матеріал]
Це в кого протиправні дії? в хлопців які рятують ліси? Це вони наробили своїми діями в районі безпрєдєл? Це вони розбазарили промисловість і землі і ліси? а собі построїли віли і дачі і купили дорогі автомобілі? Чи може ті хлопі, які були постійно при владі? Може ти пургу гониш?.
avatar
0
21 Бюту • 08:11, 11.07.2015 [Матеріал]
Хлопці за матню, кого, а сама головне за протиправні дії. Ви вже наробили своїми діями, огляніться що твориться навкруги, до чого доживаємо. Скоро і Вас запитають. Домайданились.
avatar
0
20 бют • 08:12, 09.07.2015 [Матеріал]
"правді".  Засувати можна сам знаєш що і куди. А в діючу мерову комуналку навіть ЦЕ сунути розумні люди не будуть. Так що не свисти - ніхто нікуди і нікого не сунув і не збирався. Ліс ріжеться повністю і горить в бочках не від того, що хтось когось кудись суне. А від того, що гроші на комунальному майні району відмиваються крупняком, а типу ставленики громади - депчики з Воротним -  і мєнти звичайно да і прокуратура  - постійно закривають на це очі. Певно в долі. А сичиш ти того, що тобі не нравиться як хлопці взяли це кодло за матню і сильно притиснули.
avatar
0
19 !!! • 07:52, 08.07.2015 [Матеріал]
Самооборона молодці! "свідоміти" вкакалися, бо з лісниками заодно.
avatar
0
18 Свідомітам ватним. • 22:50, 07.07.2015 [Матеріал]
От беріть всю ту кодлу горлісовську за яйки і теж "піартесь". Ато пиз..діти всі ладні, а як до справи, -  нема нікого.
avatar
0
17 Свідомому. • 20:11, 07.07.2015 [Матеріал]
Стовідсотково у саме яблучко.
avatar
0
16 ?????? • 19:37, 07.07.2015 [Матеріал]
І менти і журналісти. А бют при чому?
avatar
0
15 ?????? • 19:37, 07.07.2015 [Матеріал]
І де ж піариться той бют? Тут написано - самооборона. Де бют?
1-10 11-20 21-24
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0