Нд, 05.05.2024, 10:15
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2016 » Квітень » 25 » 25. 04. 2016 - Самі собі хазяї…? або, самоврядування як самоврятування
09:52
25. 04. 2016 - Самі собі хазяї…? або, самоврядування як самоврятування

Правоохоронці району звітували перед громадськістю про свою діяльність за перший квартал цього року. Говорили мовою цифр і фактів, про позитивні моменти, здобутки та недопрацювання, проблеми, які в процесі вирішення, і які важко вирішувати.  Основним лейтмотивом і звіту, і загалом діяльності Городоцького відділу Національної поліції  ГУНП в Хмельницькій області було не допустити росту злочинності на території району, розслідувати і довести до логічного завершення в межах чинного законодавства факти уже скоєних правопорушень, поставити на вищий рівень діяльність по профілактиці та запобіганню скоєння громадськістю району злочинів та правопорушень. Ситуація, благо, як кажуть, поки що – під контролем, втім, якщо залишати все, як є – наслідки можуть бути плачевними для усіх. Особливо, для людей.  Нарада правоохоронців та їх діяльність навіяли деякі роздуми щодо територіальних громад та їх діяльності в «світлі реформ, що відбуваються і грядуть».

... Загалом, здається, усе ніби й  зрозуміло. Злочинність та правопорушення були в усі часи. І від того, як працювали правоохоронні служби, залежали спокій громадян та стан законності і правопорядку  у функціонуванні систем адміністрування на територіях тієї чи іншої територіальної громади або тієї чи іншої адміністративної одиниці: міста, селища,села. Це актуально і тепер, коли країна – у процесі реформ, що розпочалися, призупинилися, втім, обіцяють продовжуватися, і, зокрема,  у зв’язку з реформою колишньої структури міліції у Національну поліцію, а також, у зв’язку із незначним, проте проявом злочинності на території району, зокрема, її ростом на території окремих територіальних громад. У звіті правоохоронців так і було відзначено: «Найбільше злочинів у поточному році було скоєно на територіях Городоцької міської, Сатанівської селищної, Пільноолексинецької та Великояромирської сільських рад».

Як кажуть правоохоронці, котрі не жаліються, а стиснувши зуби, намагаються втримати «ситуацію» і триматися «над ситуацією», основні причини  росту злочинності  – це нестабільна соціально-економічна ситуація загалом в країні, яка напряму торкається кожного українця, і вона тісно пов’язана напряму із подіями, що відбуваються на Сході країни, а також - із політичною кризою, яку спостерігаємо у верхах.

Водночас, процес реформування, який розпочався у  правоохоронній системі – і призупинився, дуже дошкуляє новим поліціянтам.  Самі посудіть. Штатна чисельність особового складу на 31 березня цього року, розповів начальник Городоцького відділу НП ГУНП в Хмельницькій області Роман Конюшко, становить 66 працівників, з них 64 – атестованого складу, 2- вільнонайманого.  Некомплект особового складу на часі – 20 посад (31, 2%). Окрім того, 6 працівників – у декретних відпустках, 2 – у розпорядженнях інших відділів поліції. І реально працюють всього 36 працівників.  Тож зараз  основне завдання кадрової роботи відділу – якісне комплектування кваліфікованими працівниками, створення професійного ядра кадрів. Цим і займаються.   Також проблема – недостатнє фінансування правоохоронної системи: на законодавчому рівні – все чітко і ясно, а на ділі – поки що не «грає».  Закон «Про Національну поліцію України», його  розділ VІІ «Фінансове та матеріально-технічне  забезпечення національної поліції» , стаття 67 передбачають кошти на потреби НП  з різних джерел фінансування:  пункт 1  цієї статті гласить, що  «фінансове забезпечення діяльності  НП  є державними зобов’язаннями», а пункт 2 доповнює, що органи державної влади та органи  місцевого самоврядування відповідно до чинного законодавства долучаються до цього – «мають право здійснювати видатки на реалізацію повноважень Національної поліції по забезпеченню законності, правопорядку, громадської безпеки».
Втім, на ділі – держава не фінансує в повній мірі, а місцеві органи влади та самоврядування не дофінансовують правоохоронців в міру своїх можливостей. В результаті – злочинність загрожує зростанням,  винні – поліцейська, а держава і місцеві влада і органи самоврядування тут – ні до чого…

 Як каже Городоцький міський голова Василь Підлісний у присутності начальника Городоцького відділу НП Романа Конюшка, програма підтримки правоохоронців району міською радою прийнята на попередній сесії міської ради. Втім, про кошти під дану програму поки що не йшлося. Чекають у міській раді літа: на виконання та перевиконання міського бюджету за перше півріччя цього року.  Тоді лишень будуть думати,  які кошти виділити поліціянтам на їх підтримку по забезпеченні правопорядку в місті.  А як же місту із його злочинністю зростаючою  зараз? І ще ж два місяці до літа?
А  Городоцький відділ НП просить «під програму» виділити небагато - близько 200 тисяч гривень. І ці кошти поліціянтам уже вкрай потрібні, щоб підключити  до онлайн-режиму в Інтернет системі  6 веб-камер зовнішнього спостереження, які є і які не діють  у місті (підключена належним чином до мережі Інтернет одна) , та придбати 4 нових і встановити їх, підключивши, на  в’їздах у місто.   

Також, як  наголошує керівництво Городоцького відділу Національної поліції, в рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні, що має продовжитися,  і - правоохоронної служби, яка вже триває,  на часі є гостра потреба у правоохоронців району у тісній співпраці з територіальними громадами і активною громадськістю району. Навантаження на кількох дільничних офіцерів поліції – величезне: у їх обслуговуванні – по кілька населених пунктів.

На часі, розповідає начальник відділу дільничних офіцерів  Городоцького відділу НП  ГУНП в Хмельницькій області Юрій Плавуцький, активні городоччани допомагають, як можуть і чим можуть, - і поліціянтам, і дільничним офіцерам. Але  вони, активісти – прості люди: у них свої проблеми і  свій брак часу. Тож задіювати поліціянтам за щораз -  і одних і тих самих, і «на громадських засадах» -  стає все важче.

Раніше, чомусь згадалося, якщо  пам’ятають старожили, чи не в кожному населеному пункті  при органах місцевих рад були дружини чи загони сприяння міліції. Активісти добровільно  йшли в ці загони, патрулювали з міліціонерами у вечірній та нічний час територіями неселених пунктів, охороняючи громадський спокій мешканців своїх міста, селища чи сіл, допомагаючи міліції й отримуючи за свою працю якусь грошову винагороду-оплату за свій час і свою працю.  І – винагороди та заохочення за сумлінність, героїзм при виконанні служби, гарні результати.

Чому б зараз, у такі скрутні для держави і для сучасних поліціянтів часи ( і – для громад теж: в плані поступового росту злочинності), не повернутися до цього гарного досвіду попередників і не  створити при органах місцевих рад добровільні загони сприяння поліції  з молодих і активних громадян, які хочуть, щоб у їхньому населеному пункті був порядок, і які потребують хоч якось фінансового заохочення-вливання до своїх мізерних сімейних бюджетів із бюджетів місцевих рад? У результаті – благо для всіх: і поліціянти спрацьовують нормально, і  громади сплять спокійно та їх лідерів не «пісочать» на усіх нарадах за ріст злочинності, і активісти задоволені, бо зайняті доброю і корисною для громади справою – і за окрему плату .

Втім, місцеві громади, причому, чи не всі, на часі  поки що не усвідомлюють чи не розуміють, що такий механізм – це не витребеньки поліціянтів чи місцевої влади, а їх власна, уже нагальна і гостра потреба: закон про поліцію є, кошти на рахунках рад є, навіть люди у місті чи селищі  і в  селах відповідні  знайдуться, а от бажання і наміру «співпрацювати» у  апаратів рад ні з правоохоронцями, ні з людьми – нема.  Не розуміють самоврядовці та депутати, що комуністичні часи відійшли у минуле, що настав час, коли місцеве самоврядування має бути самодостатнім: своїми силами і своїм коштом вирішувати усі свої справи життєві. Одним словом, і це дуже влучно кимось сказано, орган  самоврядування має забезпечити сам собі самоврятування. І у захисті правопорядку на території громади – також. І також – за окрему оплату. Бо, один дільничний офіцер поліції  - на місто чи селище чи  на кілька населених пунктів  від злочинності, що прогресує, не врятує. Бо держава, беручи до уваги європейський досвід, «доручає» громадам і кошти, і повноваження саморятуватися.  Бо все уже тепер – у руках громад: і повноваження, і гроші. І мудрі задуми і мудрі рішення під виділення коштів з бюджету громади – це і є спільні і реальні результати. Чи то нова дорога. Чи то сільський водогін. Чи то нові або відремонтовані наново приміщення школи або ФАПу тощо. Чи …порядок в населеному пункті. Ефективно. Чи не правда? А не звикли. А коштів «нема» ні на що. І цікаво людям: нема їх насправді? Якщо є – на що ідуть? І чи ідуть на щось?   Як на мене, є – і використовуються. А на що? Це можна, якщо є бажання, час  і наполегливість,  прослідкувати по усіх рішеннях чи не усіх сесій і чи не усіх рад – на якісь потреби і  на якісь справи саме апаратів і виконкомів. Бо результатів очевидних для громад– «покращення» - не всюди, але в більшості рад,  майже не видно.

Навіть  Городоцька районна рада, яка  прийняла Програму підтримки правоохоронної системи району на 5 років, із фінансуванням -  по якихось сто тисяч гривень в рік, ще жодної копійки правоохоронцям не виділила.  А мала б. І заохотити ради району, і  співфінансувати. Чекають правоохоронці  на Програму соціально-економічного  розвитку району, де «чорним по білому», кажуть,  закладені якісь кошти на їх нагальні потреби, втім, програма – в процесі «активної розробки» , і ще й не слухалася і не затверджувалася сесією районної ради. Не слухалися питання «самоврятування громад» від злочинності і не приймалося відповідних рішень і на сесіях сільських рад у районі, хоч Городоцький відділ НП звернувся до усіх рад про підтримку. Чи то лідери територіальних громад і  депутати сільських, селищних та міської  рад думають, що злочинність як явище їх ніколи не торкнеться? Чи то вони вважають, що, як «в старі і добрі комуністичні часи», у випадку чогось,  рятувати їх від злочинців, як у фільмах-бойовиках,  примчать за кілька хвилин численні бригади і наряди поліцейських з райцентру?  Чи то вони настільки впевнені, що мешканці громад, без задіяння повноважень, зусиль виконкомів і коштів із бюджетів своїх рад, самі – на своєму голому ентузіазмі, своїм власним коштом, своїми силами і руками, будуть і будівельниками, щоб собі ремонтувати дороги, і пожежниками, щоб гасити самотужки свої пожежі, і правоохоронцями, щоб себе охороняти,  і ще кимось, щоб себе «саморятувати»? Тоді, як на мене, навіщо тоді територіальним громадам їх лідери, апарати рад, виконкоми, депутати, бюджети? Самі  люди – то самі...

Переглядів: 1226 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
avatar
0
8 ltgenfn • 09:28, 09.05.2016 [Матеріал]
Все, що булу доброго зроблено спочатку міською радою- тепер анульовано радниками підлісного. Ганьба! ЗЛОДЮГИ!
avatar
0
7 ?????? • 22:34, 08.05.2016 [Матеріал]
Та до них сам нардем як подзвонить!!! Або сам Гройсман як приїде!!! Як дасть пачур всім разом з головами і заступниками всіх влад разом взятих!!! І так реформу зроблять, як йопересити! cool
avatar
0
6 13 • 14:48, 07.05.2016 [Матеріал]
адмінреформи у районі нізащо не допустить міська рада, будуть усе робити, щоб її "завалити", тим більше кадри підібрані там ще ті, а "смотрящий" по місту Матвєйцєв рулить баблом людським.
avatar
0
5 ?????? • 15:59, 06.05.2016 [Матеріал]
13. Та що ви кажете??? Якщо продовжиться адмінреформа, то  чи не все само собою буде так як ви описали???
avatar
0
4 13 • 12:23, 02.05.2016 [Матеріал]
Тоді пора і районну раді і адміністрацію ліквідувати, щоб не витрачалися мільон  народних грошей на утримання посадовців - дармоїдів,  які нічого не вирішують, скільки ж тоді мільонів додасться тим ще сільським, селищним, міським громадам і на дороги і на школи і на фапи і на загони сприяння поліції, чи не так
avatar
0
3 для 13 • 18:48, 30.04.2016 [Матеріал]
І ...батони ростуть не на деревах, а в бюджетах сільських рад, в яких як в бермудському трикутнику зникає все. І нормальні дороги, і водогони, і кирниці і освітлення. А люди думають, що все так погано, бо район нічого не дає. Так сільські голови їм певно розказують. То хай люди би дізнались, що тепер сільські бюджети їх дуже навіть наповнені коштами. І хай вимагають люди кошти ці в дороги, в школи, фапи і т.д. І на загони сприяння міліції там теж знайдуться грошики, якщо  смажений кугут в дупу клюне.
avatar
0
2 для 13 • 18:43, 30.04.2016 [Матеріал]
Коштами тепер не тільки  райрада розпоряджається. В міста свої кошти - і не малі, до 1 липня кілька мільйонів назбирається, в сільських радах - свої. В районній тепер не так вже й багато коштів, як було. І всі просять, як і раніше. А свої куди дівають? По кишенях?
avatar
0
1 13 • 19:20, 29.04.2016 [Матеріал]
Спочатку нехай районна рада виділить кошти, тому що  є райвідділ міліції, а адміністрація посприяє, а дупутати районної озаботяться жителями сільських громад, а то сидять на асфальті та думають, що батони ростуть на деревах... сміх тай годі
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0