Пт, 26.04.2024, 11:10
Вітаю Вас Гість | RSS

ГОРОДОК-LIVE

Головна » 2019 » Березень » 28 » 28. 03. 2019 - Проекти: реалізовувати чи не реалізовувати? Або, що вирішує громада.
20:05
28. 03. 2019 - Проекти: реалізовувати чи не реалізовувати? Або, що вирішує громада.

Потрапила на очі «Cтратегія та чіткий план розвитку Городоччини», де чорним-по білому і у чіткому переліку в підпунктах – «Пріоритетні цілі Перспективного плану розвитку» району. А район – це дві ОТГ: Сатанівська та Городоцька і 8 сільських рад, які не увійшли до двох ОТГ: Немиринецька, Бедриковецька, Креміннянська, Лісоводська (їх дуже хочуть, і то вже, приєднати до Городка) та Курівська, Бубнівська, Хоптинецька та Веселецька (які мають приєднати до Сатанова). А що про оту стратегію сказати? На перший погляд, якщо її прочитає пересічний городоччанин, то для нього - це суперові перспективні плани, дуже потрібні людям і нагальні до втілення в життя справи, а з їх вирішенням – непогані для громад і для району перспективи.
Але тут, як кажуть у народі, «заглянь, кумцю, до самого дна». Тобто, якщо «копнути глибше», то десь і у декого й справді – перспективні плани розвитку і розвиток, а в декого – під гарними і розумними виразами – цілий пшик, щоб не сказати інакше. Або - повна втрата координації руху під час руху в невідомому напрямку під гаслом «Ми йдемо своїм шляхом», а не одним спільним шляхом – Українським чи Городоцьким. Але, хто є хто і що робить – і що нам, власне, із цим «поробленням» робити? Давайте розберемося детальніше.
От Сатанів, до прикладу. Це – селище плюс чотири колишні сільські ради (тепер - старостинські округи) – Клинівська, Іванковецька, Кам’янська та Юринецька. У перспективному плані розвитку Сатанівської громади - цілком реальні й потрібні сатанівчанам проекти: провести капітальний ремонт Сатанівського ЦПМСД (приміщення лікарні), реконструювати: приміщення колишнього Сатанівського БК під приміщення ЦНАПу для громади й приміщення Сатанівської ЗОШ, торговий центр із розширенням під розлив мінеральної води та газових напоїв, а також капітально відремонтувати: Клинівську ЗОШ та Сатанівський дитсадок «Веселка» й облаштувати парк – притулок для тварин у живій природі. І ще чимало чого сатанівчанами заплановано, бо плани ці – на рік або на два-три роки.
Та й, якщо оглянутися назад, Сатанів багато чого уже встиг зробити, відколи став ОТГ. Чимало планів у громаді реалізовано. Он, наприклад, і водогони в населених пунктах громади збудували, і ЦПМСД свій в дію запустили, і зовсім недавно спорткомплекс новий для сатанівських дітей відкрили. І всі проекти, здійснені й майбутні, спрямовані на розвиток соціально-культурної сфери громади - із залученням значних коштів з бюджетів усіх рівнів – і бюджету громади, і обласного та державного бюджетів. Плюс кошти спонсорів та благодійників.
І Городоцький район (із бюджетом отих восьми сільських рад, що не увійшли в громади) до цього часу «не бив і не б’є байдики».
У Немиринцях і в Бедриківцях нові сонячні електростанції заплановано звести і вже зводяться, у Городку – новий лікувальний корпус ЦРЛ, який от-от відкриють, і працюватиме він на благо жителів усієї Городоччини.
І цьогоріч у планах району – утеплення фасаду Лісоводської ЗОШ, будівництво артсвердловин та водогонів у Лісоводах, Новосілці, Калинівці, а також реконструкція приміщення під районний морг у Городку.
Городоцька ОТГ у складі міста та 18 сільських рад, що увійшли до складу громади, також багато чого напланувала: будівництво очисних каналізаційних споруд і двох амбулаторій сімейної медицини в Пільному Олексинці і Купині; перекриття Великолевадського ліцею та будівництво котельні для Жищинецького дитсадка, а також – оздоровчого дитячого табору у Великому Карабчіїві; реконструкція: будівлі інклюзивно-ресурсного центру, двох стадіонів і капітальний ремонт приміщення бібліотеки та утеплення приміщення Городоцької міської ради, реорганізація та капремонт будинку дитячої творчості та дитячої музичної школи у Городку, будівництво: цеху для переробки молока і виготовлення молочної продукції в Купині; водогонів та зовнішніх мереж водопостачання - у Городку та у населених пунктах громади; відновлення роботи підприємств з розливу мінеральної води у Великій Яромирці та з переробки м’яса - у Городку. Ніби й усе. А можливо іще щось, про що не написали чи забули.
Врешті, те, що, як сказано в інформації, врочисто вводитиметься в дію два нових у Городку будівельні об’єкти: музей і новий лікувальний корпус, мабуть, і обговорювати не слід. Правда, варто лиш окремо зауважити: чи візьмуть участь у врочистостях з цієї нагоди ті, хто справді доклав максимум зусиль і нервів і життя та коштів, щоб ці приміщення були збудовані й стали окрасою Городоччини, достеменно невідомо. Скоріш за все, обійдуться без них. Як у нас зараз скрізь і усюди і зазвичай робиться? Стрічки перерізають і результат собі в успіх визначають не ті, хто будував, а ті, хто у коронах, що тиснуть голови, і - на високих посадах, де уже звично нічого не робити, лишень результати собі присвоювати і приписувати.
Втім, «повернімося до наших баранів». Дуже хочеться включити мізки і зануритися «глибше» в заплановане, тобто конкретніше «пройтися» по окремих проектах саме Городоцької ОТГ.
Чому саме Городоцької?- запитаєте. Бо живе у ній більшість населення Городоччини – і у бюджеті саме цієї громади зосереджена більшість коштів як від платників податків, так і від надходжень із державного бюджету. То й, мабуть, діяльність керівництва громади в плані реалізації усіляких проектів має просто зашкалювати. А успіхи і результати від цієї активної та конкретної діяльності мають сипатися на голови городоччан,як золоте листя з дерев восени, або як зорепади у ясні серпневі ночі..
Сипляться. Але не результати, а претензії, нарікання та гостра критика і тотальне невдоволення. З боку мешканців Городоцької ОТГ - на голови керівництва Городоцької ОТГ.
Не будемо крутити хвостом, як хитрий кіт перед улюбленою господинею, і перейдемо до конкретики, тільки конкретики – щоб усім усе стало ясно, як в Божий день, про що мова.
Візьмімо, насамперед, проект, який вступив у дію …більше року тому. Будівництво двох амбулаторій загальної практики сімейної медицини. У Пільному Олексинці та Купині. Проект цей реалізовується за державні кошти на умовах співфінансування з бюджету громади. І завершитися він мав десь під кінець минулого року. Втім, щось знову, як завжди, у братчиків-громадчиків пішло не так. Бо на момент завершення проекту, як про це всі у ЗМІ тоді дізналися, вони тільки й спромоглися, що освятити місце під будівництво й закласти «наріжний камінь». Завершення проекту було врочисто перенесено. На початок цього року. Потім – на весну. Тепер неясно взагалі, коли завершиться будівництво двох амбулаторій. Чи на кінець цього півріччя, чи на кінець цього року. Чи ще пізніше. Правда, автомобілі «швидкої допомоги» для тих амбулаторій, яких і в помині нема, держава врочисто громаді передала. І дивно та смішно якось виходить: проект є, авто є, а амбулаторій нема. І чи будуть і коли? Ніхто достеменно не знає. В планах це. «Перспективних».
Тепер про найглобальніший проект Городоцьої міської ради – будівництво очисних каналізаційних споруд. Вже більше трьох років «носиться» із цим проектом, як стара бабця із курчатами в подолку, Городоцька міська рада. А «віз й досі там…»
 І проектно-кошторисну документацію неодноразово переписували-переробляли, і кошти під такі «переписки-переробки» з бюджету громади виділяли. І – непорадна година. Чи то з проектом тим, чи то з керівництвом цим Городоцької ОТГ. Бо зовсім нещодавно навіть до громадчиків «добре налаштований», так би мовити, «свій у дошку», губернатор від залучення коштів з бюджету області до реалізації даного проекту відхрестився. Сказав публічно, і так, що вся область про це почула: проблема громад із очисними спорудами без підтримки держави вирішена не буде. Це, мовляв, гостре, але дороговартісне питання. Це, каже, досить високе навантаження на обласний і на місцеві бюджети. Має бути розроблена, каже, загальнообласна програма щодо будівництва в області очисних споруд. І тоді під цю програму, якщо вона і буде колись розроблена, можливо, будуть залучатися кошти з державного і обласного бюджету у співфінансуванні з місцевими бюджетами. І тільки тоді, мабуть, у цьому питанні буде товк. А так із цим питанням нічого не вийде. Та уточнив губернатор, мовляв, і будуватися будуть очисні споруди, якщо й будуть, тільки у дуже багатонаселених громадах, де є нагальна потреба для їх будівництва. А наша громада така? Сумнівно. Тож і проект із очисними спорудами в Городку, певне, теж сумнівний, якщо не сказати безрезультатний. Навіщо тоді, питається, було розробляти такий проект, навіщо було тратити кошти з бюджету на те, що реалізації не підлягає? Незрозуміло.
Іще один такий самий «надутий», як на досить скромну пересічну думку, для громади проект, це - створення у Городку інклюзивно-ресурсного центру.
Ну, зрозуміло - дуже голосний проект на рівні держави, із першою леді держави!
Ну, зрозуміло - потрібна реалізація такого проекту в окремих громадах України для діток з особливими потребами – за державні кошти і за співфінансування з обласними і місцевими бюджетами.
Ну, зрозуміло - є громади, які вміють акумулювати у своїх бюджетах значні кошти – і можуть їх спрямовувати на все, що завгодно, навіть і на таку потребу, і хай спрямовують.
А наша громада тут до чого? По-перше, злиденна (мова про бюджет громади), як церковна миша, бо і бюджету розвитку свого, які є у багатьох громад, вона не має. По-друге, є уже на Городоччині для діток з особливими потребами сучасний Реабілітаційний центр – можливо, один із найкращих в Україні.
Може, краще було би підтримати, розширити, розбудувати, покращити саме його діяльність, а не створювати й утримувати потім для кількох дітей громади іще одну, нову, але таку саму за змістом, установу?
Будуть безумовно «вляпані» в проект чималі кошти: на реконструкцію приміщення, на необхідну «начинку» для установи, на енергоносії, на зарплату працівників… А потрібно це? Кому? На чиї плечі ляже тягар від реалізації такого «проекту»? Звісно, на плечі городоччан. Бо саме вони наповнюють податками «казну» громади, з якої і залучатимуть кошти на цей проект. Але ж яка пересічним городоччанам, врешті, колективу Реабілітаційного центру, вигода від реалізації даного проекту? І для чого його, взагалі, будують, якщо, звісно, збудують, і запускатимуть в дію?
І з реалізацією проекту з будівництва цеху для переробки молока та виготовлення молочної продукції в Купині усе гарно і чисто конкретно – цей проект вже давно був би завершений, якби реалізовувався із Городоцькою РДА. Пам’ятаєте створені на Городоччині спільними зусиллями РДА і сельчан сільгоспкооперативи? Курівський і Купинський. Обидва діють успішно давно. І давно хотіли у кооперативі в Купині цех для переробки молока. І проект вони відповідний написали. І були вже готові реалізувати цей проект. Аж тут – на тобі: об
єднання в громаду. На тому все й призупинилося. І чому його не реалізовано й досі, дивно і незрозуміло. Чи не тому, що у співреалізаторах проекту - не адміністрація, а міська рада, і бюджет всієї громади, який порожній?
Із реконструкцією двох стадіонів у Городку, мабуть, теж все зрозуміло. Здається, гарно розраховують громадчики: якщо проект не зацікавить нікого «зверху», щоб його фінансували – громада своїми силами, як і до цього часу було, буде підбілювати і прибирати території стадіонів, і проект таким чином буде називатися проектом і буде реалізовуватися повсякчас, довго і нудно. Принаймні, про це будуть постійно заявляти і нагадувати городоччанам – і звітувати перед вищим керівництвом. Нічого нового…
І з утепленням приміщення Городоцької міської ради теж усе зрозуміло. Ну не будуть братчики-громадчики мерзнути взимку і паритися влітку у своїх кабінетах. Та й кошти собі на зарплати і премії треба економити на енергоносіях. Проект розробили, дійсно, потрібний громаді та дуже ефективний: ефект від проекту буде тільки їм, вельмишановним і любимим. Справжнім господарям, які вміють дбати про своє обійстя – про свою господу. Не те що інші, ті, які й собачої будки в житті не побудували…
І з капітальним ремонтом приміщення бібліотеки теж усе ясно. Ясніше й не буває. Кошти з міського бюджету на це - ну дуже потрібні під спеціальний проект громадчикам. Приміщення бібліотеки «господарі міста/громади» у Городоцької бібліотеки уже наполовину «віджали». Залишилося ще зовсім трішки - бібліотеку реорганізувати (слід читати – штат скоротити до нуля) і взагалі «випхати» раз і назавжди з будівлі. І тоді вже все приміщення стане їхнім по праву і за належністю – і тоді вже всеньке воно використовуватиметься «за призначенням»: як адміністрація Городоцькоої ОТГ. (Ось у цьому місці так і хочеться крикнути: «Ура, товариші!» або «Слава! Слава! Слава!»).
Прославити керівництво Городоцької ОТГ у віках дуже хочеться і за такий проект, як реорганізація та капітальний ремонт будинку дитячої творчості та дитячої музичної школи у Городку. А чого б не славити? Золото, а не проект. Про конкретні шляхи реалізації, про ефективність і кінцеву мету даного «проекту» дуже коротко, але змістовно, було повідомлено зовсім нещодавно братчикам-громадчикам - «з Висоти пташиного польоту». Ну не знали вони, бідні, до цього часу, що з тим «проектом» робити. І їм про це «розказали». Провели з ними, так би мовити, лікнеп.
Не треба особливо паритися і заморочуватися, було сказано. На базі приміщення школи №3 у Городку, яку закриють, і буде розміщено будинок дитячої творчості. Бо приміщення будинку дитячої творчості - «руїна, яка потребує, щоб її було стерто з лиця землі». А потім вона, як птах Фенікс, знову повстане з попелу, на тому ж місці. Правда, вже у зовсім іншій іпостасі – як приватний готель. Ну і що, що і Городоцьку ЗОШ№3, і Городоцьку гімназію задля світлого майбутнього цього «проекту» потрібно взагалі закрити? Ну і що, що і педагогічні, і батьківські колективи обох шкіл уже чи не рік, або й більше, оббивають пороги керівників громади, клопочуть, щоб ці дві школи об’єднали? Багато хочуть: щоб приміщення школи передали на баланс гімназії, бо там є все те,чого нема у гімназії - і спортзал, і їдальня,і все необхідне для покращення навчально-виховного процесу дітей, і педагогічні колективи теж злили докупи. І тоді обидві школи як одна і далі функціонуватимуть в місті, і дітям буде зручно і звично до них ходити. Та кому яке діло до дітей і вчителів Городка? Та ніби немає інших шкіл у Городку? Отуди і будуть діти з Щидлівщини, з-під Дубка та з Мархлівки ходити. Або возитимуть їх. На автобусах. Крапка. Місту потрібен готель! Ну ніде поважним гостям Городка переночувати. Не додому ж їх до себе щораз водити.
І місту, водночас, вкрай потрібне хоч якесь приміщення: під будинок дитячої творчості! Не будувати ж його з нуля. А тут - добрісіньке приміщення в центрі міста звільнити можна. І це робити треба! Ну і що, що під навчальний процес воно розраховане! Перебудувати всередині! Це – раз плюнути. Досвід є. Бібліотека. А при вдалому завершенні «проекту» можна буде і музичну школу туди перевести. А може й художню. Бо і її приміщення теж можна значно ефективніше використати – не на одних дітей-художників, яких у Городку горстка. Правда, у якій іпостасі ця нова установа «на білий світ з
явиться», не кажуть наперед. Усе в тумані, наче в Лондоні… А в туманах, зазвичай, знаємо, що водиться…
А може, легшим і кращим і світлішим шляхом, підемо всі разом, братчики-громадчики?
А може, будинок дитячої творчості чи дитячу музичну школу розмістите …у Городоцькому будинку культури - він вже і відремонтований цілком і повністю – і пустує-не слугує «на повну котушку» Городоцькій громаді? А там – і вільного місця достатньо, і сцена, і зали для занять співами і танцями є, - все для того, щоб діткам і їх вихователям було комфортно творчо займатися.
Чи не для того Будинок культури ремонтувався, братчики-громадчики? Чи є більш ефективні шляхи його використання ?
А може, зрівняєте, нарешті, з землею оту справжню руїну, що «ріже очі» городоччанам і гостям міста, під назвою «Стара пошта», напишете відповідний проект - і на її місці збудуєте гарне і сучасне приміщення: чи будинок розвитку школяра, чи дитячу музичну школу? Чи ця справа – не для вас? А яка справа, тоді, для вас? На своїх посадах сидіти – зарплатню отримувати – і результатів від вашого протирання штанів щоб ніяких громаді не було?
Пощастило, ох, як пощастило вам з виборцями, братчики-громадчики. Бо мовчать і терплять усе, що ви над ними своїми «проектами» виробляєте і витворяєте. Вони би прийшли хоч раз до вас у «адміністрацію громади» або на сесію міської ради, вони би «вивернули до вас кожуха», як того треба, бо вас обирали і вас наймали працювати на благо громади за кошти від своїх податків. І хоч би разок, один разок розказали б вони вам, «скільки коштує в Одесі руберойд», та показали вам, нарешті, дружно так показали, напрямок або шлях, куди вам іти, і то конкретно так іти, щоб ви пішли туди і не повернулися. Тоді подібного «управління містом і громадою» в історії Городоччини точно ніколи не було б. А так… Добрі наші городоччани, ох, які добрі. І самі тихо ідуть туди, куди посилати б мали вас.
І недарма, ох, і недарма – і дуже влучні слова (по Фрейду) - написані на ваших транспарантах і на усім відомому автобусі «Ми йдемо СВОЇМ шляхом». СВОЇМ. Не одним спільним. Вашим. І куди вас веде і куди приведе вас той ваш шлях, хтозна. Лише б прості люди розуміли, що той ваш шлях із їхнім - не в одному напрямку… Та чи розуміють?


 

Переглядів: 663 | Додав: Gorycvit | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
avatar
0
2 ??????? • 14:24, 07.04.2019 [Матеріал]
А про те що Ляшко був на третьому місці чого ніхто не каже??? Чого нема реакції на те, що Ляшко опинився на четвертому місці???? Чи він про це не знає і так треба???
avatar
0
1 ??????? • 14:19, 07.04.2019 [Матеріал]
То в нас в Городку през буде чи не буде??? А то розмов повно і ніхто нічого не знає толком!
avatar
Меню сайту
Погода
Останні коментарі
Так, відповідальність за те, що є, лежить на нас, виборцях. Кого обрала більшість, такий результат від цього вибору маємо всі. І доки  так обиратимемо, доти матимемо те, що маємо.

Шановні мешканці м. Городка! Ніколи не сподівайтесь, що хтось прийде і наведе лад в нашому домі. В м. Гордку ніколи не було і, на мою думку, ще не скоро з'явиться, так би мовити, прогородоцька влада, яка буде дбати про наші з вами інтереси. Історія про це свідчить. Доки ми будемо обирати до влади тих людей, яким байдуже наше майбутнє, результат буде такий, який є. Тобто ніякий. Якщо я не правий заперечте. Доведіть зворотне. Хоча я сам сподіваюсь на краще майбутнє.

Потяг, який буде добиратися з Городка до Хмельницького за 4 год. точно нікому не потрібний, а от до Києва годин не більше 10, в нічний час саме раз. Сам би не раз скористався.

Новини партнерів
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0